Συνδυασμός Ταλέντου, Γνώσης, Εμπειρίας, Τέχνης και Πολιτισμού συντελούν στην παρουσίαση ενός μεγάλου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού γεγονότος στην Αθήνα. Το 3ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου με τον Λεωνίδα Καβάκο. Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός διοργανώνεται και παρουσιάζεται από ένα από τα σημαντικότερα μουσικά ιδρύματα της Ελλάδας, το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες», υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης Πιανίστα και συγγραφέα βραβευμένου με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κωστή Γαϊτάνου, στην αίθουσα ενός πολιτιστικού συλλόγου με μεγάλη ακτινοβολία, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στις 30, 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου 2014.
Ο Λεωνίδας Καβάκος θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους βιρτουόζους βιολονίστες της εποχής μας. Γεννημένος στην Αθήνα από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών με τον πατέρα του και συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το 1984 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως σολίστ στο Φεστιβάλ Αθηνών. Αφού κέρδισε τους διαγωνισμούς βιολιού «Sibelius» το 1985 και «Paganini» το 1988, η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη, φέρνοντάς τον στη λίστα των διακεκριμένων βιολονιστών.
Έκτοτε, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. Εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής δωματίου, έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος και είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που ορίστηκε ως «Κύριος Φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης» της Ορχήστρας «Καμεράτα» του Ζάλτσμπουργκ, με την οποία εμφανίζεται ταυτόχρονα ως σολίστ και μαέστρος. Έχει την ικανότητα να ερμηνεύει ένα ευρύ και ποικίλλο ρεπερτόριο και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές και βραβεία όπως το βραβείο «Gramophone Award-winning» που κέρδισε η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της πρωτότυπης εκδοχής του Κοντσέρτου για βιολί του Sibelius. Με τις Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, ο Λεωνίδας Καβάκος ήταν υποψήφιος για βραβείο Grammy στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου/Μικρού Συνόλου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η δεύτερη ηχογράφηση του κορυφαίου διεθνώς βιολονίστα στο Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς με την ιστορική ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας υπό τον Ρικάρντο Σαγί. Ο Λεωνίδας Καβάκος ως σολίστ διεθνούς κύρους ζει και δημιουργεί κυρίως στο εξωτερικό.
Ολλανδία, Λετονία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Πολωνία, Νορβηγία, Γαλλία, Αυστρία, Μεξικό, Ελβετία, Αγγλία, Ελλάδα είναι οι χώρες από τις οποίες καταφτάνουν φέτος οι εξαιρετικά ταλαντούχοι ενεργοί συμμετέχοντες του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου Βιολιού & Workshop Μουσικής Δωματίου με τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟ, αυτή την Παρασκευή 30/5 (12:00-21:00), το Σάββατο 31/5 (14:00-α21:00) και την Κυριακή 1/6 (11:00-18:00).
Για το ακριβές πρόγραμμα μπορείτε να ενημερωθείτε από τη Γραμματεία του Ωδείου στο τηλ. 2103821396. www.wmo.gr
Μέμα Χαλιώτη
Πιανίστα – Υπεύθυνη Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων