Ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια χιλιάδων οδηγών και περαστικών είναι η γέφυρα της οδού Βρυούλων, η κατάσταση της οποίας βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, αναφορικά με τον βαθμό επικινδυνότητας εξαιτίας της παντελούς συντήρησής της εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για την παλαιότερη γέφυρα του Νομού Αττικής, που ενώνει τις δύο πλευρές του Κηφισού, από την οποία καθημερινά διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα, δυσχεραίνοντας συνεχώς την ήδη πέραν των ορίων επιβαρυμένη κατάσταση.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ κάλεσε τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου και μαζί έκαναν αυτοψία στο σημείο, όπου και κατέγραψε συγκλονιστικά ανησυχητικές εικόνες από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η γέφυρα, αποτελώντας κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο για πεζούς και διερχόμενα αυτοκίνητα.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, με τον Δήμο να ζητά απεγνωσμένα την βοήθεια από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν έργα αποκατάστασης, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη, που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η επιβάρυνση της γέφυρας αυξάνεται δυναμικά και σε έκτακτες περιπτώσεις, ιδιαίτερα δε όταν στο γήπεδο της ΑΕΚ, που βρίσκεται μόλις μερικά τετράγωνα μακριά της, έχει αγώνα υψηλού ενδιαφέροντος, με τους φιλάθλους να παρκάρουν ακόμα και πάνω στην γέφυρα, φορτώνοντάς την με επιπλέον βάρος, που επιδεινώνει την κατάσταση.
Ο κ. Τομπούλογλου δεν κρύβει την ανησυχία του για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης στη διευθέτηση του θέματος, ωστόσο, εκφράζει ταυτόχρονα και την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, όπως ακριβώς συνέβη και στις περιπτώσεις της γέφυρας της οδού Ξάνθου και της πεζογέφυρας της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου και κατόπιν των πιέσεων της δημοτικής Αρχής, υπήρξε πρωτοβουλία από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής και δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης για την ασφάλεια πεζών και οδηγών.
Το ιστορικό
Η γέφυρα της οδού Βρυούλων βρίσκεται στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας και κατασκευάστηκε το 1962, προκειμένου να ενώσει τις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Κάτω της περνούν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού, σημείο από όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες οχήματα και, μάλιστα, διαπιστώνεται συχνά έντονο μποτιλιάρισμα, τόσο κάτω, όσο και πάνω στη γέφυρα.
Στις δεκαετίες που προηγήθηκαν, δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία συντήρησης, με αποτέλεσμα η γέφυρα να επιβαρύνεται διαρκώς, δεδομένου ότι, βάσει μετρήσεων το σημείο αποτελεί το δίκτυο με τη μεγαλύτερη και βαρύτερη κυκλοφορία της χώρας.
Ως αποτέλεσμα, και κατόπιν ελέγχων που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής το 2017, διαπιστώθηκε πως η γέφυρα χρήζει άμεσων εργασιών αποκατάστασης, καθώς ήδη τα σημάδια της επιβάρυνσης είναι ιδιαίτερα ορατά. Παρ’ όλα αυτά, στα χρόνια που προηγήθηκαν, δεν πραγματοποιήθηκε το παραμικρό, με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα να είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνη.
Με την απόφαση 3-8-2017 της Περιφέρειας, βάση της οποίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές δομικής φύσης, που αποδίδονται στην γενικότερη γήρανση της γέφυρας, ένα έργο που εκτιμήθηκε προϋπολογισμού 1,5 εκατ. €, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ζήτησε με έγγραφό του το 2018 ενημέρωση για τον προγραμματισμό και την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, χωρίς, ωστόσο, να λάβει και πάλι καμία απάντηση.
Μέσα σε όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2019, διερχόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΑ, ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, να επηρεάσει έτι περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση της γέφυρας.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εκφράζοντας εκ νέου την ανησυχία του, απέστειλε νέο έγγραφο στις 29-6-2020 στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να ενημερώσει για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίζονται. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 27-7-2021 στον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, προκειμένου να γίνει δημοπράτηση μελέτης για την επισκευή της γέφυρας.
Χωρίς να έχει λάβει επίσης καμία απάντηση, ο Δήμος απέστειλε νέο έγγραφο στις 15-9-2021 στην Περιφέρεια, προκειμένου να ενημερώσει για την συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης, ζητώντας για πολλοστή φορά ενημέρωση για το προς ποια κατεύθυνση προχωρά το έργο.
Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ και τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προχώρησαν σε μακροσκοπικές επιθεωρήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, με βάση τις οποίες διαπιστώθηκαν φθορές σε πάρα πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων στο κάτω πέλμα της πλάκας του καταστρώματος της γέφυρας, στις επικαλύψεις του σκυροδέματος, οξείδωση κεντρικού εξωτερικού σιδερένιου αγωγού νερού της ΕΥΔΑΠ, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, καθώς επίσης και εντοπίστηκε επιφανειακό ρήγμα στο μέσο της γέφυρας το οποίο τότε υπολογιζόταν σε έκταση περίπου 3-5 εκατοστών.
Ως αποκορύφωμα των… δεινών της γέφυρας, ήρθε η σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022, όταν διερχόμενο φορτηγό με ύψος μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο, προσέκρουσε στον εξωτερικό κεντρικό αγωγό νερού της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της γέφυρας, τον οποίο και έσπασε, προκαλώντας έντονη διαρροή νερού και, όπως αναμενόταν, κυκλοφοριακό χάος στον ρεύμα ανόδου του Κηφισού.
Με μια νέα προσπάθεια να αναζητήσει λύση, ο Δήμος με νέο έγγραφό του, στις 07-4-2023 (δύο χρόνια ακριβώς από σήμερα), ζητώντας για πολλοστή φορά να ενημερωθεί για την πορεία του έργου.
Το τελειωτικό… χτύπημα ήρθε στις 18-4-2023, όταν με έγγραφό της, η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών ΔΙΔΙΜΥ της Περιφέρειας γνωστοποίησε στον Δήμο πως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 78/2020 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η γέφυρα της οδού Βρυούλων αποτελεί τεχνικό έργο που ανήκει στο οδικό δίκτυο με αρμοδιότητα συντήρησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, γεγονός που προκάλεσε ένα αναμενόμενο… μούδιασμα στο Δήμο.
Οι προσπάθειες και η αναμονή για… λογική
Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου εξηγεί στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ πως αυτή η τελευταία εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στη δημοτική Αρχή, καθώς, όπως είναι λογικό, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια υποχρέωση με ζωτικής σημασίας συνέπειες για τις ζωές χιλιάδων όχι μόνο πολιτών, αλλά γενικότερα κατοίκων του Λεκανοπεδίου που καθημερινά διέρχονται πάνω και κάτω από τη γέφυρα.
«Το μπαλάκι για τη συντήρηση της γέφυρας… εκτοξεύεται στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, αλλά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να συντηρήσει ούτε να εκπονήσει μελέτη για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης γέφυρας», αναφέρει αρχικά και συμπληρώνει:
«Έχουμε κάνει έγγραφο τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στον Πρωθυπουργό, που ενημερώνουμε ότι ο Δήμος αδυνατεί να προβεί στη συντήρηση και επισκευή της συγκεκριμένης γέφυρας και βρισκόμαστε πλέον σε συνεννοήσεις – κατόπιν συναντήσεων – έτσι ώστε να δοθεί μια τελική λύση για να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ευελπιστώ ότι τόσο η κεντρική Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια θα γίνουν αρωγοί και συμπαραστάτες όσον αφορά στην επισκευή της συγκεκριμένης γέφυρας».
Όπως ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος ο Δήμος δεν μπορεί από μόνος του να αναλάβει την μελέτη, δεδομένου ότι μπορεί μεν η αρμοδιότητα να πέρασε στα χέρια του από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά ο Δήμος δεν έχει πρόσβαση σε βασικά στοιχεία που αφορούν στη στατική μελέτη της γέφυρας, την διαδικασία και τα υλικά κατασκευής της κ.α. που θεωρούνται κομβικά για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.
«Και, βέβαια, δεν έχουμε και την οικονομική δυνατότητα ως Δήμος να μπορέσουμε να προβούμε στις αντίστοιχες μελέτες. Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε την βοήθεια τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω ότι, επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, στο άμεσο μέλλον θα δοθεί μια λύση και θα δρομολογηθεί το έργο, που πρέπει επειγόντως να γίνει», πρόσθεσε ο κ. Τομπούλογλου.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Δήμος πιέζει επιπλέον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να κατασκευαστεί μια επιπλέον πεζογέφυρα, λίγα μέτρα μετά την γέφυρα της Βρούλων, προκειμένου, όπως και παλαιότερα, να ενωθεί η Νέα Φιλαδέλφεια με την περιοχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Το παράδειγμα του Ποδονίφτη
Παρά τις δυσκολίες, ο δήμαρχος της πόλης, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση, όπως ακριβώς συνέβη και πρόσφατα, όταν, κατόπιν των πιέσεων και ενεργειών της δημοτικής Αρχής, η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στο αίτημα να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στην γέφυρα της οδού Ξάνθου, κάτω από την οποία περνά ο Ποδονίφτης.
«Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πετύχαμε την αποκατάσταση της γέφυρας στο οδού Ξάνθου, από όπου διέρχεται ο Ποδονίφτης, κάτω από την οποία υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα, όσον αφορά στη θεμελίωση της γέφυρας. Αυτό που έχω πει ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, είναι ότι η μελέτη βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Άμεσα θα βγει η προκήρυξη, ώστε να προσκληθούν κατασκευαστικές εταιρείες για την περάτωση και αποκατάσταση της γέφυρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, από τον Ιούλιο του ‘25 θα μπορέσει να εγκατασταθεί εργολάβος για να ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης των πρανών, αλλά και της γέφυρας της οδού Ξάνθου, καθώς επίσης και της πεζογέφυρας που βρίσκεται λίγο πιο κάτω της Οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδέει τη νέα Χαλκηδόνα με την Περιφέρεια Προμπονά του Δήμου Αθηναίων», αναφέρει.