Ένα εντυπωσιακά ανανεωμένο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αναμένεται να απολαύσουν σύντομα οι δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες του πλέον σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και ενός από τα «στολίδια» της πόλης.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η έγκριση της μελέτης με θέμα «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ», η οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει το Άλσος σε έναν ασφαλή, προσβάσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον χώρο αναψυχής, πολιτισμού και φυσιολατρίας, συνεχίζοντας την ιστορική παράδοση του χώρου και αξιοποιώντας όλες τις φυσικές και όχι μόνο δυνατότητές του.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η κα Βάνα Καρατράντα, αρχιτέκτονας και επιστημονικά υπεύθυνη της μελέτης ανάπλασης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, παρουσίασε την μελέτη με αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφίες και ανέδειξε τις συνολικά 10 περιοχές παρέμβασης στο χώρο με στόχο την πλήρη ανάπλασή του.
Την αρχιτέκτονα προλόγισε η αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίας Δόμησης, Φιλοζωίας και Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Ευτυχία Παπαλουκά, η οποία μίλησε για τη σημασία της υλοποίησης της συγκεκριμένης μελέτης, επισημαίνοντας πως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024, όταν και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, ώστε να είχε ολοκληρωθεί και υποβληθεί, προκειμένου να διεκδικηθούν και αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις από συγκεκριμένα προγράμματα.
Μετά την ολοκλήρωση της αναλυτικής παρουσίασης από την αρχιτέκτονα, ακολούθησαν ερωτήσεις από το σώμα και κατόπιν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία για την έγκριση της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ, ενώ καταψήφισαν δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η μελέτη
Στην εισαγωγή της η κα Καρατράντα αναφέρθηκε αρχικά στην σημασία της απόφασης του Δήμου να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο. «Το Άλσος είναι ένας πνεύμονας της πόλης και ένας πολύ σημαντικός χώρος για τους κατοίκους της περιοχής. Ήταν τιμή μας που εκπονήσαμε αυτή τη μελέτη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και μόνο το μέγεθος ενός τέτοιου Άλσους, το καθιστά ανεκτίμητο δεδομένο. Γνωρίζουμε, όμως και τα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου. Είναι πολύ εμφανής η εικόνα της εγκατάλειψης και του βανδαλισμού. Είναι αδύνατη η πρόσβαση σε ΑμεΑ, δεν υπάρχουν δραστηριότητες σύγχρονες για την εποχή μας, ώστε να γίνει φιλικό προς τους επισκέπτες.
Η πρόταση είναι να το καταστήσουμε σύγχρονο. Προτείνουμε να γίνουν νέες δραστηριότητες, ώστε να γίνει φιλικό προς τους επισκέπτες, να έχουν πρόσβαση όλα τα άτομα χωρίς φραγμούς και να γίνει ένας πόλος έλξης, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου».
Όπως τόνισε, η ανάπλαση δεν αφορά το σύνολο της έκτασης του Άλσους, η οποία φτάνει τα 400 στρέμματα, αλλά συγκεκριμένες περιοχές, με βάση τη διαχειριστική μελέτη του Άλσους που έχει εκπονηθεί.
Ακολούθως, παρουσιάστηκαν οι περιοχές παρέμβασης που έχουν προβλεφθεί με βάση τη μελέτη, οι οποίες, συγκεκριμένα, αφορούν:
- Ανάπλαση 14 εισόδων περιμετρικά στο Άλσος, αλλά και πάνω στον εγκάρσιο άξονα που διακόπτερι το Άλσος από Δυτικά προς Ανατολικά,
- Ανάπλαση δύο υφιστάμενων παιδικών χαρών και δημιουργία μιας νέας
- Ανακαίνιση του πρώην κτηρίου του Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ και μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Ενημέρωσης, μαζί με τον Περιβάλλοντα Χώρο
- Αποξήλωση και απομάκρυνση του γηπέδου τένις και διαμόρφωσή του σε χώρο υπαίθριων οργάνων άσκησης
- 4 νέα κτήρια WC διάσπαρτα στο χώρο του Άλσους
- Ένα κιόσκι Φιλαρμονικής, για την μπάντα του Δήμου
- Μια κινητή εξέδρα για την μπάντα του Δήμου
- Ένα υπαίθριο Θέατρο
- Ανάπλαση τμήματος του χώρου του πρώην ζωολογικού κήπου
Στη συνέχεια, η κα Καρατράντα προχώρησε στην εξειδίκευση κάθε παρέμβασης, εξηγώντας με λεπτομέρειες όλες τις αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν.
Είσοδοι:
Β.Κ.: «Στη διαμόρφωση όλων των υπαίθριων χώρων έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν διατηρηθεί οι προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε όλους του κοινόχρηστους χώρους. Με αυτό το δεδομένο έχουν αναδιαμορφωθεί οι είσοδοι με συνεπίπεδη επιφάνεια, ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη από όλους, έχουν δημιουργηθεί τα σωστά μεγέθη των θυρών για αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης και για τους πεζούς και κυρίως για άτομα με αμαξίδιο, έχουν δημιουργηθεί υπαίθρια καθιστικά με ιδιαίτερο χώρο για τη στάση αμαξιδίου, έχει προβλεφθεί ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός (κατάλληλος φωτισμός, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες σήμανσης κ.α.) και έχει ενισχυθεί η φύτευση για να γίνουν οι χώροι πρόσβασης στο Άλσος, πολύ πιο ευχάριστοι και φιλικοί. Σε όλες τις εισόδους έχουν σχεδιαστεί μεταλλικές νέες θύρες. Αναβαθμίζεται επίσης ο κεντρικός άξονας του Άλσους, ο οποίος θα δαπεδοστρώνεται με νέα υλικά. Ένα άλλο βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων του Άλσους, είναι η δαπεδόστρωση, η οποία γίνεται με αντιολισθηρό, χωμάτινο, σταθεροποιημένο δάπεδο για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε όλους».
Κτήριο πρώην Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ:
Β.Κ.: «Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στο Άλσος το 1956 και λειτούργησε μέχρι το 2010. Από τότε όμως το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και σε πολύ κακή κατάσταση. Πρόθεση είναι να διατηρηθεί η όψη του κτηρίου ίδια και να γίνουν ελάχιστες επεμβάσεις, ώστε να το καταστήσουν σύγχρονο, ασφαλές και κατάλληλο για τη νέα χρήση που θα φιλοξενήσει, Οι μόνες επεμβάσεις που γίνονται εξωτερικά, είναι η απαραίτητη θερμοπρόσοψη για την ενεργειακή του αναβάθμιση, η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ξύλινα, πυράντοχα της ίδιας μορφής, βάση της νομοθεσίας για την πυρασφάλεια. Επίσης, λόγω του ότι ο χώρος του ισογείου είναι υπερυψωμένος, διαμορφώνεται μια νέα ράμπα με ελάχιστη κλίση έως 5% για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση για ΑμεΑ. Ο χώρος θα είναι ενιαίος και θα φιλοξενεί τα γραφεία των υπαλλήλων. Ο εξοπλισμός είναι ευέλικτος, ώστε ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο περιοδικών εκθέσεων. Έχει προβλεφθεί μια κινητή οθόνη για προβολές και ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα. Η πρόσβαση των ΑμεΑ γίνεται εύκολη σε όλους τους χώρους του κτηρίου. Επίσης, έχει διαμορφωθεί ένας χώρος υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ. Η ενημέρωση του κοινού δεν γίνεται μόνο μέσα στο κτήριο, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Ο χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα, για να δημιουργηθούν κάποιες περιοχές, που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Σε όλους τους υπαίθριους χώρους, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές: α) Πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση χωρίς φραγμούς, β) χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, όπως ξύλο, πέτρα και χωμάτινα δάπεδα και γ) δεν κόβονται δέντρα, αλλά ενισχύεται με θάμνους και χαμηλή φύτευση. Στα σημεία που δεν υπάρχουν δέντρα, γίνεται σχεδιασμός είτε χώρων για ενημέρωση, κήποι ή εργαστήρια. Ο χώρος διαμορφώνεται με μονοπάτια. Υπάρχει ένας κεντρικός χώρος πίσω από το κτήριο για τη συγκέντρωση του κοινού και την ενημέρωσή του. Επίσης, στην πίσω πλευρά του κτηρίου προβλέπεται κινητή οθόνη για προβολές. Δημιουργούνται τρεις θεματικές ενότητες με φυτά: ο βοτανόκηπος, ο ανθόκηπος και τα αρωματικά φυτά. Μέσα στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργείται και μια αποθήκη για την εξυπηρέτηση του Κέντρου. Το όργανο του Μετεωρολογικού Σταθμού, το οποίο είναι ακόμα σε χρήση, περιφράσσεται με ξύλινη περίφραξη και υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για την επίσκεψη από τον υπάλληλο της ΕΜΥ. Η πρόσβαση για τους πεζούς γίνεται από τρεις εισόδους. Επίσης, υπάρχουν δύο προσβάσεις για οχήματα που εξυπηρετούν το Κέντρο».
Χώροι Υγιεινής:
Β.Κ.: «Σχεδιάζονται όμοιοι χώροι υγιεινής, οι οποίοι χωροθετούνται διάσπαρτα στο Άλσος και αποτελούνται από έναν χώρο WC με προθάλαμο και ένα μεγαλύτερο WC με τις προδιαγραφές για ΑμεΑ. Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοίχοι πλήρωσης είναι από πέτρα. Εξωτερικά του χώρου δημιουργείται Ένα υπαίθριο, πέτρινο καθιστικό, για αναμονή, που οριοθετεί την είσοδο στο χώρο».
Παιδικές χαρές:
Β.Κ.: «Θα υπάρχουν τρεις. Δύο είναι υφιστάμενες. Στη μία, που βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία, η πρόταση είναι να έχει προδιαγραφές ΑμεΑ, η άλλη βόρεια της λίμνης είναι υφιστάμενη και ανακατασκευάζεται. Μία νέα δημιουργείται απέναντι από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Σε όλες τις παιδικές χαρές έχουν ληφθεί υπόψη οι προδιαγραφές του ΕΛΟΤ αναφορικά με τον εξοπλισμό, τις ζώνες πτώσεις, τις αποστάσεις, τους διαδρόμους, την κίνηση πεζών ανάμεσα στα παιχνίδια, καθώς και τα υλικά δαπεδόστρωσης στα σημεία που τοποθετείται ο εξοπλισμός. Τα παιχνίδια που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως ξύλινα, που είναι πιο φιλικά για τα παιδιά. Περιμετρικά της κάθε παιδικής χαράς υπάρχει η απαραίτητη περίφραξη και φύτευση, η οποία χρησιμοποιείται για ασφάλεια και είναι χαμηλή για να μην χάνεται η οπτική επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο.
Θέατρο:
Β.Κ.: «Νότια της Λίμνης υπήρχε κάποτε ένα υπαίθριο θέατρο, το οποίο απομακρύνθηκε. Ο χώρος οριοθετείται από έναν ψηλό, αναλημματικό τοίχο και η πρόσβαση σε αυτό το χώρο γίνεται μέσω τριών εισόδων. Μία κύρια με ράμπα με ελάχιστη κλίση 5% και δύο δευτερεύουσες με ραμπόσκαλες. Κεντροβαρικά του χώρου εγκαθίσταται μεταλλικό θέατρο 356 θέσεων με 6 σειρές κερκίδων και 6 εγκάρσιες κλίμακες που οδηγούν στις θέσεις. Στην πρώτη σειρά έχει ληφθεί υπόψη χώρος θέσεων αναπηρικών αμαξιδίων. Ο χώρος διαμορφώνεται με χωμάτινο δάπεδο, περιοχές φύτευσης και πέτρινα καθιστικά. Επιδαπέδιοι σχηματισμοί σε σχήμα κύκλου, που πραγματοποιούνται με κυβόλιθο δημιουργούν περιοχές για αναμονή, ενημέρωση, παρασκήνια, χώρους πολλαπλών χρήσεων. Τα δέντρα παραμένουν και η φύτευση ενισχύεται με χαμηλούς θάμνους και χαμηλή φύτευση έως 10 εκατοστά στους χώρους που κινούνται άτομα».
Ζωολογικός Κήπος:
Β.Κ.: «Απομακρύνθηκε εδώ και πολλά χρόνια και από τότε υπάρχουν παλιά κτήρια της υπηρεσίας Πρασίνου και εγκαταστάσεις της φιλοζωικής. Βάση της μελέτης, μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, ο χώρος διαμορφώνεται σε χώρο με σύγχρονες δραστηριότητες, όπου προτείνεται να είναι χώροι άσκησης και διαλογισμού. Όπως και στους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους, κυκλικοί σχηματισμοί επιδαπέδιοι από κυβόλιθο, με χαμηλή φύτευση ορίζονται και δημιουργούν σύνολα μεγαλύτερα ή μικρότερα, που ενισχύονται με φύτευση που λειτουργεί ως φυσικό παραβάν. Εκτός από τα μεγάλα λιβάδια, που είναι επισκέψιμα από όλους και ΑμεΑ, υπάρχουν και μικρότερα που επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρότερους κυκλικούς σχηματισμούς, που λειτουργούν ως πατήματα για την πρόσβαση σε αυτά. Τρεις φυσικές υδρορροές καταλήγουν σε υδροσυλλέκτες από βότσαλο, με την κατάλληλη υδρόφυλλη φύτευση. Τα δέντρα παραμένουν και το καλοκαίρι προσφέρουν σκιά και κάνουν αυτούς τους χώρους ευχάριστους».
Γήπεδο τένις:
Β.Κ.: «Στο βόρειο μέρος του Άλσους υπάρχει ένα γήπεδο τένις, το οποίο προτείνεται να απομακρυνθεί και στο σημείο αυτό διαμορφώνεται ο χώρος για υπαίθρια όργανα άσκησης. Ένα μονοπάτι χωμάτινο χωρίζει το χώρο σε δύο τμήματα: Το τμήμα της ανάπαυσης και το τμήμα της άσκησης. Κυκλικοί σχηματισμοί με κυβόλιθο οριοθετούνται, δημιουργώντας αυτές τις επιφάνειες. Στη νότια πλευρά τοποθετούνται τα υπαίθρια όργανα για την άσκηση και στη βόρεια πλευρά φυτεύεται ο συγκεκριμένος κύκλος με χαμηλή φύτευση και λειτουργεί ως χώρος ανάπαυσης. Τα δέντρα παραμένουν και η φύτευση ενισχύεται με περισσότερα. Καθιστικά για ανάπαυση υπάρχουν περιμετρικά του χώρου».
Κιόσκι:
Β.Κ.: «Ένα κιόσκι χωροθετείται νότια της λίμνης, ξύλινο, οκταγωνικού σχήματος, με διάμετρο 8,40 μ. χαμηλού ύψους 2,5-3 μ. και χρησιμοποιείται για την μπάντα του Δήμου το καλοκαίρι ή τους χειμερινούς μήνες για προστασία από τη βροχή».
Μεταλλική εξέδρα:
Β.Κ.: «Μια μεταλλική εξέδρα για την μπάντα του Δήμου ευέλικτη, λυόμενη και έχει πανί ως στέγαση».