Την είδηση της απώλειας του Γεράσιμου (Μάκη) Γαβριήλ Λυκούδη, ενός εκ των πρωτεργατών της Ίδρυσης του έκανε γνωστή το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.).
Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας πίσω του έντονο το αποτύπωμα του στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής, έχοντας και πλούσιο συγγραφικό έργο.
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. τον αποχαιρετά αναφέροντας τα εξής:
«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αποχαιρετά τον Μάκη Λυκούδη από τους πρωτεργάτες της ίδρυσής του.
Πλέον θα βρίσκεται στους ουρανούς της αγαπημένης του Κεφαλονιάς.
Ο Γεράσιμος (Μάκης) Λυκούδης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1947. Το 1953 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1967 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, και ακολούθησε το επάγγελμά του σε ποντοπόρα πλοία μέχρι το 1978.
Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ήταν ερευνητής θεμάτων Παιδείας, Πολιτισμού, Ιστορίας και Λαογραφίας.
Είχε διατελέσει συνεργάτης του δημάρχου Ν. Ιωνίας Γιάννη Χαραλάμπους για θέματα Πολιτισμού και ήταν Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας. ‘Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Ν. Ιωνίας και διετέλεσε Πρόεδρός της Διοικ. Επιτροπής του και συνεργάτης του Δημάρχου Ν. Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη.
Στο πλαίσιο Αγιογράφησης και Ζωγραφικής, έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 8 ομαδικές.
Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).
Συγγραφικό έργο:
– “Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Ν. Ιωνία” (συνεργασία με Χάρη Σαπουντζάκη).
– “Ένας μύθος, 31 ποιήματα και ένα διήγημα”.
– “Από τη Σαφράμπολη της Μ. Ασίας στη Σαφράμπολη της Ν. Ιωνίας” (συνεργασία με Πέτρο Τριανταφυλλίδη).
– “Η Νέα Ιωνία μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων και πράξεις των Διοικουσών Επιτροπών 1934-1947”.
– “Αλεξιάδα, Ροβέρος Γυισκάρδος και Ομηρική Ιθάκη”.
– “Φόρκυνος. Λιμπρέτο για ομηρική όπερα βασισμένο στην Οδύσσεια”.
– “Η Οδύσσεια της Ιθάκης”. Συγκριτική μελέτη των θεωριών για την Ομηρική Ιθάκη.
– “Μπαρκέτο και απάγκιο”. Ποιητική συλλογή.
– “Ανατολή και Δύση”. Μυθιστόρημα (1925).
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύζυγό του Στέλα και στα παιδιά του και ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο.
Αιωνία του η μνήμη!»








































































































