Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του Υμηττού ζητούν με παρέμβασή τους οργανώσεις της περιοχής, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του βουνού, η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας και ο Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός – Οικολογικός Σύλλογος Παπάγου «Ο Υμηττός». Αφού προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί στην προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι φορείς επισημαίνουν ότι «ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος. Μέρος αυτού είναι οι προσπάθειές μας για τη διάσωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της περιοχής μας, το οποίο κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί – εμπορευματοποιηθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αντιλαμβάνονται και το περιβάλλον ως εμπόρευμα».
«Στο πλαίσιο αυτό», σημειώνεται, «ζητούμε από τα κόμματα να κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του βουνού με καμία οικιστική επέκταση στον ορεινό όγκο και άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων. Χωρίς τη Σ.Μ.Π. είναι σαθρή η διαφύλαξη του χώρου, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στον κίνδυνο εμπορευματικών παρεμβάσεων». «Το Περιβάλλον πάνω από τα κέρδη», καταλήγουν στο μήνυμα τους οι φορείς, οι οποίοι διοργάνωσαν και σχετική εκδήλωση στο στέγαστρο του Ζωγράφου.
Προβλήματα παραλογισμού
Από την πλευρά τους, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Υμηττού στέκονται στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τον εθελοντισμό αλλά προτείνουν και λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα που ανέφεραν, σε τοποθέτηση εκπροσώπων τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορούσε το υδροκέφαλο, όπως λένε, κράτος με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι.
Σε πολλές περιπτώσεις, τονίζουν, οι οδηγοί υδροφόρων δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους διότι τους σταματούν στα διόδια για έλεγχο και χρειάζονται να πείσουν όχι μόνον τους υπαλλήλους αλλά και τους προϊσταμένους τους ότι με τα οχήματά τους θέλουν απλά να συμβάλουν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς! Η αγωνία τους είναι να μην επαναληφθεί το εφιαλτικό σκηνικό του Ιουλίου 2015. όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε σημαντικό μέρος από το δάσος του Υμηττού, μαζί με περιουσίες ανθρώπων.
«Κίνδυνος η εντεινόμενη αμφισβήτηση ιδιοκτησίας»
Μια άλλη διάσταση των προβλημάτων του Υμηττού ανέδειξε η πρόσφατη 19η Μαθητική Γιορτή «Κάτω από τον ίσκιο του βουνού», που οργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της γειτονικής Καισαριανής και τα Διοικητικά Συμβούλια Γονέων των σχολείων της πόλης. Όπως ανέφεραν, «ακόμα ένας κίνδυνος για τον ορεινό όγκο είναι η μόνιμη και συνεχώς εντεινόμενη αμφισβήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, αφού το 80% της συνολικής του έκτασης αμφισβητείται».
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της «Φιλοδασικής Εταιρίας» που, σύμφωνα με τις συλλογικότητες, θεωρεί το δάσος ιδιοκτησία της, με βασιλικό διάταγμα και τα επιχειρηματικά – ιδιωτικά συμφέροντα που όπως υποστηρίζεται, επιδιώκουν την εμπορική του εκμετάλλευση, Η Ένωση, με τη συγκεκριμένη δράση και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ξεκαθαρίζει πως το βουνό δεν ξεπουλιέται, καθώς όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «Είναι οι ανάσες, η ζωή μας, είμαστε εμείς!».
Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Διαβάστε επίσης: H παρέμβαση εθελοντών του Δήμου αντιμετώπισε πυρκαγιά στου Παπάγου.