Δικαστικές εξελίξεις στο «φλέγον» ζήτημα της σχεδιαζόμενης κατασκευής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας 28ης Οκτωβρίου του Άνω Παπάγου μετέφερε ο Γιώργος Κορκόβελος, κάτοικος της περιοχής. Όπως ανέφερε για το λεγόμενο «ελαφάκι», «αναστέλλει το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την εκτέλεση και λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με την οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης», με τον Δήμο να τοποθετείται στη συνέχεια.
Η θέση του εκπροσώπου περίοικων:
«Η δικαστική μάχη συνεχίζεται. Η «Κίνηση των Κατοίκων» αναμένει τώρα με αισιοδοξία την εκδίκαση της αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) κατά των αποφάσεων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Πρόκειται για μια πρώτη σημαντική νίκη των κατοίκων του Παπάγου να διασώσουν από την τσιμεντοποίηση την μεγαλύτερη καταπράσινη πλατεία-πάρκο στην περιοχή του Παπάγου, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, με 120 δένδρα, πεύκα, ευκάλυπτους, φοίνικες και χαρουπιές, τα περισσότερα ηλικίας 50 ετών και άνω και ύψους κάποια από αυτά ακόμη και 20 μέτρων. Πρόκειται για μια νίκη των δημοτών ενάντια σε μια λανθασμένη απόφαση που όχι μόνο θα καταστρέψει το πράσινο και την διαμορφωμένη υποδομή μιας πλατείας αλλά και θα κατασπαταλήσει σημαντικά κονδύλια για κατασκευαστικές μελέτες που θα αποβούν άχρηστες.
Αυτή η πρώτη δικαστική απόφαση αποτελεί κόλαφο για την σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία όχι μόνο δεν επέλεξε μια ουσιαστική διαβούλευση με τους δημότες, που διατύπωσαν επίμονα την αντίθεση τους και εισηγήθηκαν άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά προτίμησε την καταστολή και την απαξίωσή των με την πρωτοφανή κινητοποίηση 2 διμοιριών ΜΑΤ τον Ιούνιο του 2023, με αποτέλεσμα την κακοποίηση και τις συλλήψεις πολιτών. Μια μαύρη, θλιβερή σελίδα για τον Δήμο μας που οι κάτοικοι του Παπάγου δεν θα ξεχάσουν ποτέ.
Η «Κίνηση των Κατοίκων για τη Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου» αγωνίζεται να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση αυτού του πάρκου-πλατείας, και έχει την υποστήριξη χιλιάδων κατοίκων. Σχεδόν 2.500 πολίτες έχουν δηλώσει με την υπογραφή τους την αντίθεσή τους στην καταστροφή της, ενώ εκατοντάδες συνδράμουν οικονομικά για να προστατεύσουν τόσο το περιβάλλον όσο και ένα ζωτικό κοινόχρηστο χώρο ψυχαγωγίας σε μια ‘πάλαι ποτέ’ κηπούπολη που αντιστέκεται να μην γίνει μια πυκνοκατοικημένη, υποβαθμισμένη πόλη με λιγότερο πράσινο και περισσότερο τσιμέντο.
Πρόκειται για μια πρώτη νίκη και μια πρώτη δικαίωση των δημοτών του Παπάγου να προστατεύσουν το πράσινο και να απαιτήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στην πόλη τους. Δικαίωση σε μια προσπάθεια να μη υποβαθμιστεί κι’ άλλο η γειτονιά τους, το πράσινο, ακόμα, προάστιό τους. Να διασώσουν μια Πλατεία-Πάρκο που εγκαινιάστηκε επίσημα 1997 και έγινε περισσότερο γνωστή «Το Ελαφάκι» χάρις στο γλυπτό του γλύπτη Μωραΐτη που τη στολίζει. Ένα χώρο δασικής ομορφιάς που η ίδια η Δημοτική Αρχή, εδώ και δεκαετίες τον διαμόρφωσε σε Πλατεία-Πάρκο με τη φύτευση επι πλέον δέντρων και την προσθήκη όλων των υποδομών που χαρακτηρίζουν μια πλατεία, όπως σιντριβανιού, παιδικής χαράς, παγκακιών,πλακόστρωτων διαδρόμων, φωτισμού υψηλής αισθητικής, συστήματος αυτόματου ποτίσματος, κ.ά.
Η «Κίνηση των Κατοίκων» λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην κηπούπολη του Παπάγου, θεωρεί ότι η διατήρηση Χώρων Πρασίνου δεν είναι υπερβολή αλλά μια εικόνα κανονικότητας σύμφωνα με τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Η σχεδιασμένη μαζική κοπή δένδρων στην πλατεία-πάρκο της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια, τελείως αντιφατική με την πολιτική να καταστούν οι ελληνικές πόλεις πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και πιο βιώσιμες απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.
Η «Κίνηση των Κατοίκων» έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στον εν λόγω χώρο αποτελεί παράνομη πράξη και παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας σχετικά με τους εν τοις πράγμασι χώρων κοινόχρηστου πράσινου και ιδιαίτερα αυτών με δασική βλάστηση. Για το έργο αυτό δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να αξιολογηθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα και η λειτουργική σκοπιμότητά του.
Επιπλέον, δεν έχει εξαντληθεί η διερεύνηση κάθε εναλλακτικής λύσης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε άλλον κατάλληλο χώρο στην περιοχή Παπάγου, που θα συνεπάγεται την αποτροπή της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον πριν την απόφαση για την καταστροφή ενός άλσους με ιδιαίτερο κάλλος που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα, η ‘Κίνηση των Κατοίκων’ έχει καταθέσει υπόμνημα και έχει παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού, συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν την επιλογή άλλων κατάλληλων χώρων για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος.
Ελπίζουμε ότι ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού θα αντιληφθεί την νέα πραγματικότητα ώστε να δρομολογηθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».
Η τοποθέτηση του Δήμου
«Στα πλαίσια προσωρινής δικαστικής προστασίας, συζητήθηκε αίτηση αναστολής έξι κατοίκων της περιοχής γύρω από το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου στην οδό Παναγιώτου, το μοναδικό με χρήση γης για σχολείο, από το 1969. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, σε προσωρινό στάδιο, αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας, μέχρι τη συζήτηση της σχετικής αίτησης ακύρωσης, εντός των επομένων μηνών. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αποφάσισε προσωρινά την αναστολή εκτέλεσης χωρίς να αξιολογήσει σε βάθος τα πραγματικά περιστατικά, ούτε να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, παρά μόνο τους λόγους της προσωρινής αναστολής.
Για τη δημοτική αρχή είναι σαφές, πως υπάρχει ανάγκη στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, να ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα και δεν υπάρχει καμία δυσμενής επίπτωση στους κατοίκους, γιατί όπως έχει αναφερθεί και σε δημοτικά συμβούλια, σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρεθεί κάποιο δέντρο, αυτό θα μεταφυτευθεί και σε περίπτωση που δεν μπορεί να μεταφυτευθεί θα αντικατασταθεί με πενταπλάσιο αριθμό δέντρων. Αντιθέτως, οι κάτοικοι της περιοχής όπως και άλλοι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών τους, σε μια σχολική δομή, βασισμένη στα πρότυπα της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με πράσινη στέγη. Ταυτόχρονα στο οικόπεδο θα δημιουργηθεί μια νέα παιδική χαρά.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατασκευή νέων σχολείων, γιατί όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, προτεραιότητα για εμάς έχουν τα παιδιά και τους αξίζουν οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Και εδώ ζητάμε τη ενεργή στήριξη της σχολικής κοινότητας της πόλης μας, γιατί η δημιουργία νέων σχολείων δεν αφορά μόνο την κτηριακή υποδομή, αλλά την επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας».
Ειδήσεις από Παπάγου και Χολαργό στο amarysia.gr