Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ζητούν την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πέριξ του Κοιμητηρίου Μελισσίων απέστειλαν έξι Σύλλογοι.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, κύριοι υφυπουργοί,
Αξιότιμοι, οι έξι σύλλογοι που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή με τα πολυάριθμα μέλη που αριθμούμε, απευθυνόμαστε σε εσάς, λόγω αρμοδιότητας, σχετικά με ρύθμιση η οποία θεσμοθετήθηκε προ ολίγων ημερών, με το άρθρο 142 του Ν.4759/9.12.2020. Η ρύθμιση αυτή υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μετά από σχετική τροπολογία που καταθέσατε στη Βουλή. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ‘’παράταση λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)’’ στον Δήμο Πεντέλης σε περιοχή πλησίον του Νεκροταφείου Μελισσίων η οποία απεικονίζεται στα παραρτήματα σε χάρτη της ΓΥΣ σε κλίμακα 1/5000’’.
Η συγκεκριμένη έκταση, όπως προσδιορίζεται ανωτέρω, εντάσσεται στο μεγαλύτερο τμήμα της στα διοικητικά όρια του Δήμου Κηφισιάς και αποτελεί επιχωματωμένη (μπαζωμένη) έκταση που έχει καλύψει την κοίτη δύο τουλάχιστον συμβαλλόμενων ρεμάτων. Πλέον των ανωτέρω, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η λειτουργία ΣMA στον εξωτερικό περίβολο Κοιμητηρίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα δημότη.
Αιτούμαστε την άμεση απόσυρση της ανωτέρω διάταξης για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η συγκεκριμένη έκταση ουδέποτε λειτούργησε ως ΣΜΑ, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ‘’παράτασης’’ λειτουργίας ΣΜΑ. Στην συγκεκριμένη έκταση ο Δήμος Πεντέλης απέθετε κλαδιά και φυτική ύλη και, ενίοτε, μεγάλα αντικείμενα προς ανακύκλωση. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και συλλόγων λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας εύφλεκτης ύλης, η διοίκηση του Δήμου προέβη σε πλήρη καθαρισμό της εν λόγω έκτασης. Τα ανωτέρω πιστοποιούνται ακόμη και σήμερα από τις συνημμένες στην παρούσα φωτογραφίες στο τέλος της επιστολής.
2. Η εν λόγω έκταση προστατεύεται από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία με τις ακόλουθες διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στον συνημμένο χάρτη:
2.1. Με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/Δ/1988). Η εν λόγω έκταση περιέχεται στην Α΄ ζώνη προστασίας.
2.2. Είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα (ΦΕΚ 588/Δ/2007).
2.3. Με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου (ΦΕΚ 659/Δ/1995). Περιλαμβάνεται στην Α΄ ζώνη του κλάδου Βαθυρέματος Μελισσίων, στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση.
3. Για όλους τους ανωτέρω λόγους το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει την ένταξη της εν λόγω έκτασης σε μελέτη διαχείρισης απορριμμάτων, το έτος 2015.
Κύριε υπουργέ, κύριοι υφυπουργοί,
Μόλις στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη τήρηση της Ενωσιακής νομοθεσίας για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσει η πολιτεία με σοβαρότητα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος και από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και συγκεκριμένα να σεβαστεί τις προαναφερόμενες διατάξεις που η ίδια η ελληνική πολιτεία έχει θεσμοθετήσει.
Οι υπογράφοντες συλλογικοί φορείς εκτιμούμε ότι η εν λόγω διάταξη πρέπει να αποσυρθεί άμεσα ως μη νόμιμη καθότι:
· Παραβιάζει και ακυρώνει την προβλεπόμενη από το Ν. 4014/2011, όπως τροποποιημένος ισχύει, διαδικασία αδειοδότησης δραστηριοτήτων ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως ο ΣΜΑ.
· Ακυρώνει θεσπισμένους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, που η ίδια η πολιτεία έχει ορίσει και έχει τηρήσει επί μακρόν.
· Παραβιάζει την ισχύουσα προστασία των δασών που πηγάζει τόσο από το άρθρο 24 και 117 παρ.3 του Συντάγματος, όσο και από την νομοθεσία περί προστασίας των δασών Ν. 998/1979, όπως τροποποιημένος ισχύει.
Περαιτέρω, η χρήση της εν λόγω έκτασης ως ΣΜΑ ενέχει σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης και υποβάθμισης. Συγκεκριμένα σε περίπτωση ανθρώπινου σφάλματος ή δυσλειτουργίας, άμεσα μπορεί να μεταφερθεί η ρύπανση (όπως πχ από τα στραγγίσματα) μέσω του ‘’φυσικού αποδέκτη’’ (του ρέματος) σε όλο το μήκος του, που διασχίζει τους κατάντη τέσσερεις Δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, και Χαλανδρίου, πριν καταλήξει στο ρέμα της Φιλοθέης.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους οι συλλογικότητες που υπογράφουμε την παρούσα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ να προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης άμεσα, εξαιρώντας την συγκεκριμένη περιοχή.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, επικοινωνία και συνεργασία.
Με εκτίμηση»
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ:
1. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ-ΕΛΕΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΣ» ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΣΟΒΙΤΣΑΣ
3. « ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ», Φυσιολατρική Κίνηση ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
4. Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Νέου Αμαρουσίου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
5. Συλλόγου κατοίκων Πολυδρόσου για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ
6. «ΡΟΗ, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων» ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΙΠΠΑ.