Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψηφίστηκε (σχεδόν ομόφωνα) ο Ισολογισμός του Δήμου Πεντέλης για το έτος 2017. Ο Ισολογισμός υπήρξε πλεονασματικός κατά 294.788,97 ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2017 ανήλθαν στα 3.955.581,46 ευρώ, ποσό που όπως εκτιμά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2018.
Λίγα 24ωρα αργότερα η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο οποίος αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Ισολογισμού, χαρακτηρίζει ως «πράξη ευθύνης» την σχεδόν καθολική υπερψήφιση του Ισολογισμού από το σύνολο των Συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αναφερόμενος στην δεκαπενταετή θητεία του στην Αυτοδιοίκηση (τόσο στη Διοίκηση Μανώλη Γραφάκου, 2007 -2010 όσο και στην Διοίκηση του νυν Δημάρχου Δημήτρη Στεργίου –Καψάλη, 2011-2014) αναφέρει χαρακτηριστικά «λειτούργησα συνθετικά και συναινετικά όπου έπρεπε, έβαλα το συμφέρον του πολίτη πάνω από το προσωπικό και παραταξιακό και έτσι σε δύσκολες στιγμές πάρθηκαν αποφάσεις να πάει η πόλη μπροστά».
Τέλος, αναφέρει ότι βάσει της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, σήμερα «τα έσοδα γυρίζουν στον πολίτη βάσει ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων, αλλά πρέπει να έχουμε και το απαραίτητο αποθεματικό για κάθε ενδεχόμενο».
Πως αξιολογείτε το αποτέλεσμα του ισολογισμού για το έτος 2017;
Ο 7ος ισολογισμός της χρήσης 2017 του καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης είναι και αυτός πλεονασματικός ισολογισμός με καθαρό πλεόνασμα 294.788,97 ευρώ. Τα αποτελέσματα της χρήσης βάρυνε ποσό 1.182.775,20 ευρώ που κατέβαλλε ο Δήμος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις, το αντίστοιχο όμως έσοδο σύμφωνα με την απόφαση 10260/23-3-2015 του Υπουργείου Εσωτερικών αντί να αυξάνει τα έσοδα χρήσης, αυξάνει το κεφάλαιο. Εάν συνυπολογιστεί και το παραπάνω ποσό στα έσοδα, το πλεόνασμα χρήσης ανέρχεται στο ποσό των 1.477.564,17 ευρώ.
Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών που εστιάσατε τις προσπάθειές σας ώστε να παρουσιάσετε έναν πλεονασματικό -κατά 294.788 ευρώ- ισολογισμό;
Ο ισολογισμός ενός φορέα αποτυπώνει την εικόνα της Οικονομικής και όχι μόνο λειτουργίας του στη συγκεκριμένη χρονιά. Από την πρώτη μέρα (Σεπτέμβριος 2014) της ανάληψης των καθηκόντων μου ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος έδωσα έμφαση στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, στην λειτουργία του με μονάδα την ομάδα εργασίας και όχι το άτομο, στην καλύτερη εσωτερική επικοινωνία των Διευθύνσεων, αλλά και στην εσωτερική επικοινωνία των τμημάτων κάθε Διεύθυνσης, στην στοχοποίηση και παρότρυνση του ανθρώπινου δυναμικού για επίτευξη των στόχων και στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού.
Βασική μας κατεύθυνση όσον αφορά την Οικονομική Διεύθυνση αλλά και σε όλες τις Διευθύνσεις και το Δήμο συνολικά αποτελεί η μεγιστοποίηση των εσόδων με αξιοποίηση κάθε δυνητικής πηγής ιδιωτικής ή δημόσιας, ο μηδενισμός διαφυγόντων εσόδων και μάλιστα παρελθόντων ετών, η κατανόηση στον πολίτη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζει και διευκόλυνση του στις πληρωμές μέσω ρυθμίσεων, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η εκλογίκευση δαπανών. Είμαστε ένας νοικοκυρεμένος πλέον Δήμος που εμπιστεύεται η Πολιτεία και οι πολίτες, οι δε προμηθευτές θέλουν να δουλέψουν μαζί του γιατί γνωρίζουν ότι το μέγιστο σε 60 ημέρες πληρώνονται.
Με ποιο τρόπο (και κατά πόσο) μειώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου;
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν από 511.474,09 ευρώ το 2016σε 214.734,42 ευρώ το 2017 ήτοι κατά 58%, ποσό που πληρώθηκε το επόμενο δίμηνο του2018. Παράλληλα και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που αφορούν δάνεια του πρώην Δήμου Μελισσίων από 3.198,453 ευρώ το 2016 μειώθηκαν σε 2.901,988 ευρώ το 2017, μείωση 9,5%,και εξυπηρετούνται κανονικά. Ο κύριος λόγος μείωσης ήταν η αύξηση των εσόδων παρελθόντων ετών από 451,499 ευρώ το 2016 σε 905,826 ευρώ το 2017, δηλαδή αύξηση 100%.
Ποιο ήταν το ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου στο τέλος του 2017 και ποια η διαφορά του σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό; Μπορεί να γίνει εκτίμηση για το αντίστοιχο ποσό του έτους 2018;
Τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου το τέλος του 2017 ανήλθαν στο ποσό των 3.955.581,46ευρώ έναντι 2.133,244,64 ευρώ του έτους 2016 (σημειώνοντας αύξηση 85,5%) και 508.000 ευρώ την 1/9/2014 όταν ανέλαβα Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Αυτό δε το αποτέλεσμα σε συνδυασμό και με άλλα μεγέθη δίνει συντελεστή ρευστότητας1185% έναντι 41% το 2010. Εκτιμάται με τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι το 2018 θα κλείσει περί στα4,5 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Και αυτό διότι στόχο μεν αποτελεί η αύξηση εσόδων και διαθέσιμων αλλά συγχρόνως και η ορθολογική διάθεσή τους για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, των Σχολείων, των Αθλητικών και Πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Εισπράττουμε μεν, είμαστε σε θέση δε να ικανοποιούμε αιτήματα και ανάγκες. Όλα τα σχολεία Δημοτικά, Γυμνάσια γέμισαν με σύγχρονους υπολογιστές, οι υπηρεσίες του Δήμου το ίδιο, οι παιδικές χαρές εξοπλίζονται και πιστοποιούνται είτε με χρήματα από προγράμματα (Φιλόδημος – Πράσινο Ταμείο) είτε με ιδίους πόρους του Δήμου. Οι αύλειοι χώροι των σχολείων, τα σχολικά κτίρια και ότι αφορά «Σχολείο και παιδί» είναι προτεραιότητα.
Ποιο είναι το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών που αφορούν τον πρώην Δήμο Μελισσίων;
Το 2017 εξοφλήσαμε μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών το ποσό 1.182.775 ευρώ που αφορούσε χρέη του πρώην Δήμου Μελισσίων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών και 298.000 ευρώ προς όλους τους εργαζομένους των Κοινωφελών Επιχειρήσεων που δεν είχαν εξοφληθεί προηγουμένως γιατί είχαν προτιμήσει τη δικαστική οδό. Ελπίζω να μην έλθουν άλλα, αν και ήλθε μια άλλη απόφαση για 60.000 ευρώ που και αυτή εντάξαμε προς ρύθμιση μέσω του Υπουργείου. Άρα δεν χρωστάμε σε κανένα και ικανοποιήσαμε πλήρως όλους τους εργαζομένους όπως το δικαιούνται. Όμως η δικαίωση κάθε νόμιμου αιτήματος δεν είναι ούτε αυτονόητη σε αυτή τη χώρα, ούτε γίνεται με τον αυτόματο πιλότο. Πρέπει αυτός που διοικεί να έχει τις κεραίες του όρθιες, να πιάνει όλα τα μηνύματα, να ξέρει να τεκμηριώνει τα αιτήματα και να πετυχαίνει τους στόχους του. Τίποτε δεν είναι εύκολο, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Θέλει όμως πρωτίστως γνώση, εμπειρία, ικανότητα διαχείρισης και επικοινωνίας. Αυτό που με μια λέξη λέμε καλό management.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι ο κωδικός «050» που αφορά έσοδα από την Δ.Κ. Μελισσίων και να μας πείτε ποιο είναι το ποσό που έχει μαζευτεί από τον κωδικό αυτόν;
Το «0,50» είναι ένα ανταποδοτικό τέλος 0,50 ευρώ το χρόνο που αφορά επιβολή ανά μονάδα επιφανείας κτιρίου (Μ2) για έργα και απαλλοτριώσεις προκειμένου ο Δήμος να εξασφαλίσει χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης αλλά και κοινωφελείς χώρους που θα στεγάσουν παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υλοποίηση μελετών ασφαλούς κίνησης πεζών, διαμόρφωση δρόμων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με αύξηση πεζοδρομίων και αύξηση πρασίνου.
Δυστυχώς ως το 2010 τα ποσά παρά το ότι εισπράχθηκαν δεν διατέθηκαν για το σκοπό αυτό αλλά και δεν βρέθηκαν σε κανένα κωδικό. Από το 2011 που ξεκινά η λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου έχουν αγοραστεί χώροι συνολικής αξίας 2,168,033 ευρώ. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία αποζημίωσης του κοινόχρηστου χώρου στη Ζωοδόχου Πηγής αξίας περίπου 300.000 ευρώ και τα χρήματα φυλάσσονται σε ειδικό κωδικό του Δήμου στην τράπεζα και σήμερα ανέρχονται στα 2.330.000 ευρώ. .
«Στάση ευθύνης η καθολική υπερψήφιση του Ισολογισμού»
Ο ισολογισμός του 2017 «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα. Τι σημαίνει αυτό για εσάς προσωπικά;
Προφανώς με ικανοποιεί και με τιμά ιδιαίτερα η προσέγγιση που έτυχε η έγκριση του ισολογισμού από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση είτε εκφράζονται συνολικά είτε ατομικά. Τιμά όμως και όλες τις παρατάξεις αλλά και τον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο ατομικά η στάση που κράτησε. Ήταν στάση ευθύνης, πολιτικής εντιμότητας και μάλιστα σε μια περίοδο που τα προεκλογικά όργανα άρχισαν να παίζουν. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ορκωτός λογιστής κ. Θεοδωρόπουλος όσο και η Οικονομική Διευθύντρια κα Καπετσώνη, παρουσίασαν μια πολύ αναλυτική και διαφανή έκθεση, που βοηθούσε στην εμπέδωση της οικονομικής εικόνας και δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος ήθελε να βρει άλλοθι να μη ψηφίσει δεν θα μπορούσε να βρει.
Το γεγονός αυτό θα πρόσθετα ότι είναι και ένας οιωνός ότι υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, συνθέσεων και συναινέσεων και οφείλουν όλοι στην Κεντρική και στις Περιφερειακές και Δημοτικές λειτουργίες να τις επιδιώκουν. Τις έχει ανάγκη η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες. Εξάλλου δεν αποκλείεται στους περισσότερους Δήμους, οι συνθέσεις αυτές να μην είναι μόνο επιθυμητές αλλά και υποχρεωτικές, στα πλαίσια λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων μετά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Σε ότι με αφορά στην δεκαπενταετή θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση είτε ως Διοίκηση, είτε ως Αντιπολίτευση, λειτούργησα συνθετικά και συναινετικά όπου έπρεπε, έβαλα το συμφέρον του πολίτη πάνω από το προσωπικό και παραταξιακό και έτσι σε δύσκολες στιγμές πάρθηκαν αποφάσεις να πάει η πόλη μπροστά. Αναφέρομαι στην Διοίκηση Γραφάκου 2007 -2010 και Στεργίου 2011-2014 όταν δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία να περάσουν μεγάλα θέματα ωφέλιμα για την πόλη, έβαλα και βάλαμε ως παράταξη πλάτη. Και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ γιατί αυτός είμαι, αυτό έμαθα από τις σπουδές μου και αυτό με δίδαξε η επαγγελματική και αυτοδιοικητική μου διαδρομή.
«Ένας ισολογισμός πρέπει να είναι πλήρως ισοσκελισμένος. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος δεν επιστρέφει πίσω τα χρήματα των δημοτών με έργα ή κοινωνική πολιτική» ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπύρου Κωνσταντά, ο οποίος ήταν ο μόνος που καταψήφισε. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτής της άποψης.
Ο κύριος Κωνσταντάς έχει δίκιο που λέει ότι ο Δήμος πρέπει να επιστρέφει πίσω ότι εισπράττει από τους δημότες και το κράτος με έργα και κοινωνική πολιτική. Και εμείς αυτό κάνουμε. Αλλά συγχρόνως ένας καλός νοικοκύρης πρέπει να έχει και δύο ευρώ στην άκρη γιατί πάντα υπάρχει το απρόβλεπτο, το επείγον, το αναγκαίο να γίνει. Ενθυμούμαι ότι μόλις ανέλαβα, λίγους μήνες μετά το Υπουργείο Εσωτερικών παρακράτησε από την τακτική επιχορήγηση σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης (ασυνήθιστα ακραία περίπτωση, διότι η τακτική επιχορήγηση αφορά μισθοδοσία και είναι ακατάσχετη, αλλά να που όλα γίνονται σε αυτή τη χώρα) 300.000 ευρώκαι έτρεχα τότε να πάρουμε έκτακτη ενίσχυση για να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς.
Σήμερα δύο μισθοδοσίες ύψους 765.000 ευρώ είναι φυλαγμένες σε ειδικό κωδικό. Αύριο έρχεται η απομάκρυνση των πυλώνων της Ν. Πεντέλης. Δεν πρέπει και ο Δήμος να είναι έτοιμος να συνεισφέρει; Άρα η λειτουργία μας συνίσταται στο ότι: Τα έσοδα γυρίζουν στον πολίτη βάσει ιεράρχησης αναγκών και προτεραιοτήτων του πολίτη και της πόλης, αλλά πρέπει να έχουμε και το απαραίτητο αποθεματικό για κάθε ενδεχόμενο.