«Η στιγμή του απολογισμού, τόνισε, είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί κοιτάζοντας πίσω μπορούμε να πάρουμε δύναμη γι’ αυτό που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας. Η φετινή ματιά, πρόσθεσε, είναι πολύ ελπιδοφόρα αφού είμαστε για την πατρίδα μας ίσως το κομμάτι εκείνο που είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της πυροπροστασίας-πυρασφάλειας, παρά τα τεράστια προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν και τις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλους σχεδόν τους δήμους».
Αναφερόμενος στην εφαρμογή της σχεδίασης πυροπροστασίας-πυρασφάλειας (το κόστος της οποίας ανήλθε σε 470 χιλιάδες ευρώ), είπε ότι στηρίχθηκε στην πρόληψη. Στη συνέχεια αφού παρουσίασε την κατάσταση με τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το καλοκαίρι στο Πεντελικό Όρος και ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών του ΣΠΑΠ, μίλησε για τις δεντροφυτεύσεις που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν στο Πεντελικό, για την αντιμετώπιση του εντόμου «Marchalina Hellenica», λέγοντας ότι «χωρίς πευκόμελο μπορούμε να ζούμε, χωρίς δάσος σίγουρα όμως όχι». Για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Συνδέσμου, σημειώνοντας ότι «βασικός στόχος του είναι να μην υπάρχει πυροσβεστικό όχημα που να μην είναι εκχιονιστικό και κανένα εκχιονιστικό που να μην είναι και πυροσβεστικό». Σε ό,τι αφορά τα έργα του ΣΠΑΠ ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης γνωστοποίησε ότι ο Σύνδεσμος συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος εξωραϊσμού των πηγών του Πεντελικού βουνού, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τις μελέτες της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της προμήθειας του τηλεπικοινωνιακού υλικού πυροπροστασίας-πυρασφάλειας του Συνδέσμου.
Για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού κατά την περίοδο του χειμώνα που ήδη άρχισε, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ τόνισε ότι, ο Σύνδεσμος θα λειτουργήσει και εφέτος με τις μεγάλες δυνατότητες που του παρέχει ο ενισχυμένος εξοπλισμός του, δηλαδή με τα δύο νέα εκχιονιστικά οχήματα. «Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, είπε, ένα σύγχρονο πολυμηχάνημα UNIMOG «U-500» με λεπίδα αποχιονισμού και διασκορπιστή αλατιού και δύο νέα πολυμηχανήματα «IVECO» με λεπίδες αποχιονισμού, για να διατηρήσουμε ανοικτά τα κεντρικά δρομολόγια της Ζώνης Ευθύνης μας. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την εξασφάλιση αλατιού με 500 τουλάχιστον τόνους». Ο κ. Δ. Στεργίου_Καψάλης έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΣΠΑΠ ζήτησε οικονομική ενίσχυση 25 χιλιάδων ευρώ για την πρόσληψη τεσσάρων συμβασιούχων για τη στελέχωση του εκχιονιστικού εξοπλισμού.
Οι προτάσεις του ΣΠΑΠ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου πρότεινε να γίνεται γνωστό πριν από την έναρξη κάθε περιόδου, το ύψος της χρηματοδότησης που πρόκειται να λάβει ο ΣΠΑΠ από την πολιτεία, προκειμένου να προγραμματίζονται ανάλογα και οι δράσεις. Επίσης να δοθεί μεγάλο βάρος στον καθαρισμό των προσβεβλημένων από τη βαμαβακίαση πεύκων πριν χαθούν και τα εναπομείναντα δάση. Ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης υποστήριξε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να στηριχθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του Πεντελικού, έτσι ώστε όλα τα οχήματα να λειτουργούν κατά περίοδο ως εκχιονιστικά και ως πυροσβεστικά, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα κατανομής σε όλους τους δήμους και κοινότητες ενός τουλάχιστον τέτοιου οχήματος. Εκτίμησε ότι τα προβλήματα δολιοφθορών του υπάρχοντος συστήματος ασύρματης επικοινωνίας θα καλυφθούν με το τερματικό σύστημα «TETRA», που προμηθεύτηκε ο Σύνδεσμος και ζήτησε να στηριχθεί ουσιαστικά ο εθελοντισμός προτείνοντας να γίνει καμπάνια για ευρύτερη εθελοντική συμμετοχή πάνω σε σωστές υποδομές.
Κλείνοντας ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης υπογράμμισε ότι: «η Πολιτική Προστασία αποτελεί υποχρέωση του σύγχρονου κράτους στον ευάλωτο πολίτη στις φυσικές και άλλες καταστροφές». Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, «το κράτος θα πρέπει να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι γνώστης του προβλήματος και πιο κοντά σε αυτό από κάθε άλλον φορέα. Η στήριξη του ΣΠΑΠ στο αξονικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος», είπε, «αποκεντρώνει και βοηθά την κεντρική εξουσία, απελευθερώνει τους ΟΤΑ μέλη μας από ένα σοβαρό πρόβλημα, εξειδικεύει εργαζόμενους και μέσα, ευαισθητοποιεί ανθρώπους, αναπτύσσει τον εθελοντισμό και δίνει δυναμική στην πρόληψη».