Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Φειδοπιάστης ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή της Νέας Πεντέλης για το 2009 αποφάσισε να μειώσει τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο. «Από το 2008 η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευθεί ότι, όταν τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέψουν, αμέσως θα προβεί σε ανάλογες μειώσεις προς όφελος των δημοτών.
Την προηγούμενη χρονιά πολλοί δημότες προσήλθαν στον Δήμο και δήλωσαν αυξημένα τετραγωνικά μέτρα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό δημιούργησε θετικές προϋποθέσεις. Η δημοτική αρχή, ταυτόχρονα με τη χρηστή διαχείριση και με τα αυξημένα έσοδα από τα δημοτικά τέλη του 2008, κατάφερε να δρομολογήσει ήδη την αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων και να εξασφαλίσει την βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας. Έτσι, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων Δήμων, τη νέα χρονιά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυξήσεις. Μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θεωρήσαμε αρκετό ούτε καν το «πάγωμα» στα επίπεδα των περσινών τιμολογίων».
Διαφωνίες
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τον λόγο πήρε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «Δημιουργική Πορεία Νέας Πεντέλης», Κώστας Καλλιανιώτης, ο οποίος και δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των τελών: «Για ποια μείωση μιλάτε, τη στιγμή που πέρυσι αυξήσατε τα τέλη κατά 82%; Και ούτε και είδαμε κάποια βελτίωση στο επίπεδο των υπηρεσιών του Δήμου. Το περσινό ήταν ένα χαράτσι. Εμείς προτείνουμε να πέσουν τα τέλη στο επίπεδο του 2007».
Από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Νέας Πεντέλης» ο Νίκος Κουρής τόνισε ότι η μείωση των τελών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά «διαφωνούμε στην ύπαρξη τελών ολωσδιόλου. Ο Δήμος δεν πρέπει να λειτουργεί σαν μικρή εφορία. Αποδεχόμαστε αυτή τη μείωση, δεν θα ψηφίσουμε όμως την εισήγηση. Πιστεύουμε ότι οι Δήμοι πρέπει να γίνουν διεκδικητικοί και να απαιτήσουν από την κεντρική εξουσία». Με τη σειρά της πήρε τον λόγο και η ανεξαρτητοποιηθείσα, από την παράταξη του κ. Καλλιανιώτη, δημοτική σύμβουλος Γ. Γιαμουγιάννη, η οποία τόνισε ότι η εισήγηση της διοίκησης δεν παίρνει υπόψη της την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα τέλη, αλλά και ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα:«Να αφαιρέσετε όλες τις δαπάνες για τις επενδύσεις. Και πρέπει να κάνετε μια λεπτομερή ανάλυση των εξόδων μισθοδοσίας».
Της εισήγησης της Διοίκησης υπεραμύνθηκε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σαφλιάνης: «Σε όλη την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό που κάνουν οι Δήμοι είναι να παγώνουν τα τέλη ή να δανείζονται. Εμείς μειώνουμε τα τέλη». Ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Κουρή δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις του, αλλά «τι να κάνουμε,αφού το κράτος δεν πληρώνει».
Στη δευτερολογία του ο κ. Καλλιανιώτης επέμεινε ότι η «μείωση που λέτε για τα δημοτικά τέλη είναι εμπαιγμός των δημοτών. Και πέρυσι και φέτος την καθαριότητα χρησιμοποιείτε σαν δικαιολογία».
Για δεύτερη φορά το λόγο πήρε και η κ. Γιαμουγιάννη, η οποία δήλωσε ότι «θα σας πάμε πάλι στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς! Δεν ακούτε τις διαμαρτυρίες του κόσμου για τα τέλη, τη στιγμή που η πόλη είναι πιο βρώμικη από ποτέ. Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλους του χρόνου, θα έχετε ξοδέψει μόνο τα μισά χρήματα από αυτά που είχατε προϋπολογίσει». Την αντίθεσή τους στην εισήγηση εξέφρασαν επίσης οι κ.κ. Χριστοδουλόπουλος Νίκος και Μαργαρίτης Κώστας.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσοβίτσας τόνισε ότι «θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς εάν μπορούσαμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Εάν τα τέλη πέσουν στα επίπεδα του 2007, όπως προτείνετε, τα έσοδα θα είναι μόλις 600.000 ευρώ. Ο Δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».
Από την παράταξη της πλειοψηφίας μίλησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Κωνσταντοπούλου, Πετριτσόπουλος Βασίλης, Δρόσος Μάρκος και Μουαμελετζής Γιώργος, στηρίζοντας την εισήγηση.
Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Α. Φειδοπιάστης, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζονται 1.100.000 ευρώ, χωρίς τις επενδύσεις, για να λειτουργήσει ο Δήμος, τη στιγμή που στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ «έγινε φανερό ότι δεν έχουμε να περιμένουμε από την κεντρική διοίκηση». Από την άλλη, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αποτελεί τη συνέχεια περασμένης διοίκησης του Δήμου, η οποία και άφησε «ρημάδια που τα πληρώνουμε ακόμη εμείς. Εμείς ευθυνόμαστε για δύο μικρά δάνεια, τα οποία και αποπληρώνουμε. Εσείς ευθύνεστε για το 1 δισ. ευρώ έλλειμμα και έρχεστε τώρα να προτείνεται μαγικές λύσεις. Ίσως όντως του χρόνου και αν…».
Αναφορικά με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πλειοψήφησε η πρότασης της διοίκησης για διεύρυνση των οικονομικών ορίων τους (άποροι, άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνοι), και απαλλαγή σε ποσοστό από 50% έως 100%, ανάλογα με το εισόδημά τους. Σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός της πόλης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Καλλιανιώτης τόνισε ότι ο τρέχον προϋπολογισμός έχει απορροφηθεί σε ποσοστό 40%-45% «και οι επιδόσεις της διοίκησης είναι αποκαρδιωτικές. Αυτό δείχνει και το ανεφάρμοστο του φετινού», ενώ υπέβαλε και προτάσεις για τη μείωση των εξόδων. Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης κ. Κουρής από την πλευρά του τόνισε ότι και αυτός ο προϋπολογισμός βασίζεται σε «φοροεισπρακτική λογική» και γι’ αυτό δεν θα τον ψηφίσει. Ενώ η δημοτική σύμβουλος Γ. Γιαμουγιάννη τόνισε ότι δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση. Τελικώς ο προϋπολογισμός πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.