Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της ΔΑΣ Μελισσίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου. Η ομιλία και η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσαν στα πεπραγμένα της δημοτικής κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και τις επιμέρους δράσεις της. Ο επικεφαλής της κίνησης Τάσος Καρατζής στηλίτευσε τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θέλουν τον Δήμο «επιχείρηση», καθώς και τους «εκφραστές» τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων. Αναφέρθηκε συνοπτικά στην «ιδιομορφία» του Δ.Σ. Μελισσίων, τονίζοντας το φαινόμενο «της διαχειριστικής διαφωνίας από ομάδα συμβούλων της διοικούσας παράταξης», ενώ ανέπτυξε το πλαίσιο διεκδίκησης που θα αναπτύξει η ΔΑΣ το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Καρατζή.
«Στα 2 χρόνια θητείας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν στη λογική των κομμάτων του “ευρωμονόδρομου” για την οικονομική “αυτοτέλεια” των ΟΤΑ, που στηρίζεται στη δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους και τέλη, στη λογική της ανταποδοτικότητας, των υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας των Δήμων. Μια λογική βαθιά ταξικού αντιλαϊκού χαρακτήρα, η οποία μεταφέρει τα βάρη της χρηματοδότησης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρήσεων. Η άλλη λογική, αυτή της ΔΑΣ, που βέβαια απλά μειοψήφησε όλο αυτό διάστημα, απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, ως ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από επιμέρους πόρους, για την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Στις σημερινές συνθήκες το ύψος αυτής πρέπει να ανέβει στο 8% του κρατικού προϋπολογισμού, τα έσοδα του οποίου πρέπει να προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας και τη δραστική φορολογική απαλλαγή (άμεση και έμμεση) της λαϊκής οικογένειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο ζητάμε και την απόδοση του συνόλου των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων από την Τοπική Διοίκηση και όχι την κοροϊδία της ρύθμισης για απόδοση μόνο 1.711 δισ. ευρώ σε οχτώ ετήσιες δόσεις (…).
Στο δικό μας Δήμο έχουμε και το φαινόμενο της διαχειριστικής διαφωνίας από ομάδα συμβούλων της διοικούσας παράταξης. Είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί ότι η ρήξη που έχει επέλθει στους κόλπους της παράταξης Γραφάκου σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την ουσία της άσκησης της πολιτικής. Κανείς από τους 6 δεν διαφώνησε με τις αρχές του προγράμματος της Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού άλλωστε όλοι μέχρι πρόσφατα δήλωναν μέλη της πλειοψηφίας. Σημειωτέον δε ότι και με τη δική τους ψήφο πέρασαν όλα τα μέχρι σήμερα αντιλαϊκά μέτρα ,όπως τα δάνεια, ο κεφαλικός φόρος, αντεργατικές αποφάσεις για το προσωπικό του Δήμου, κ.λπ. (…).
Η καμαρίλα ξεσκεπάστηκε την ημέρα των δημαιρεσιών τον Γενάρη. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση εξαργυρώθηκαν και πληρώθηκαν τα γραμμάτια μεταξύ τους, όλων των παρατάξεων, ουδεμιάς εξαιρουμένης. Εκεί ξέχασαν τη δημοκρατία τους και τους θεσμούς τους και αποκαλύφθηκαν. Πέταξαν έξω τη ΔΑΣ από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, με την αιτιολογία ότι 2 χρόνια ήταν αρκετά, ας εκλέξουμε τώρα τον επικεφαλής της Αναγέννησης τον κ. Τόλιο (…).
Εμείς απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:
● Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της ΤΑ, ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, άμεσο πάγωμα ή και μείωση των ανταποδοτικών τελών και σταδιακά να καταργηθούν, κατάργηση κάθε είδους τοπικής, κάθε έμμεσης φορολογίας, απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων σε πραγματικές – σημερινές τιμές, μη εφαρμογή της δυνατότητας να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους η Τ.Α., που οδηγεί σε πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων, μη εφαρμογή των ΣΔΙΤ και αντίθεση σε κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη χρηματοδότηση, στη λειτουργία, στη συντήρηση των έργων, των υπηρεσιών που παρέχονται από τους δήμους.
● Απαλλαγή της Τ.Α. από κρατικές αρμοδιότητες που αφορούν σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, γιατί αυτό διασπά και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχουν, βοηθά στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
● Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Διαμόρφωση πρασίνου, ελεύθερων χώρων με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς κ.λπ.
● Ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που καθιστά την Τ.Α. επιχείρηση».
Τάνια Κατσάνη