«Αλαζονική και αδιέξοδη», χαρακτηρίζει η Πολιτική Κίνηση του Συνασπισμού στα Μελίσσια τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την άρση της στήριξης προς τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο τον Οκτώβριο του 2008, με ανακοίνωσή της. Κάνει λόγο για την επιδίωξή της να λειτουργήσει ως «αντίβαρο στην υποβάθμιση του θεσμού» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τονίζει ότι η «παρεμβατική πολιτική» της Αριστεράς «οφείλει πρωτίστως να αναφέρεται στον ρεαλισμό των κοινωνικών αναγκών». Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, έχει ως εξής:
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν οδηγήσει στην κυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων, έχουν εντείνει επικίνδυνα τις κοινωνικές ανισότητες και έχουν οδηγήσει την πολιτική εξουσία να χάσει το όποιο επίπεδο αυτονομίας διέθετε.
Το έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας απομακρύνει τους πολίτες από τη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα. Η βαθιά κρίση βρίσκει πλήρως ανέτοιμη την ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερο την ελληνική κοινωνία.
Ολοκληρωτική διάψευση
Οι πολιτικές που ακολουθούνται θα διευρύνουν με μαθηματική ακρίβεια την ανεργία, τη φτώχεια, την ακρίβεια. Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται επισφαλείς, η μερική απασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία γίνονται ο κανόνας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα συρρικνώνονται και οι συλλογικές κοινωνικές αντιδράσεις κατασυκοφαντούνται. Η καταστολή μεγαλώνει.
Ο ισχυρισμός ότι ο νεοφιλελευθερισμός με την κυριαρχία των αγορών μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών έχει διαψευστεί ολοκληρωτικά. Στη συνθήκη της ελληνικής πραγματικότητας έρχονται να προστεθούν η γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, η απαξίωση των θεσμών.
Η γενιά των 700 ευρώ φαίνεται πως είναι η πρώτη γενιά που το επίπεδο διαβίωσής της υστερεί αυτού της προηγούμενης. Για όλους τους νέους που βιώνουν την ανασφάλεια και τον φόβο για το μέλλον, η αναίτια και παράλογη δολοφονία ενός από αυτούς, του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Για όλη την κοινωνία, η άγρια δολοφονική επίθεση ενάντια στη συνδικαλίστρια μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα αποκάλυψε με τον πιο βάναυσο τρόπο, πού μπορεί να φτάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, και μας πάγωσε όλους.
Αυτή η κοινωνία που ολισθαίνει διαρκώς στη βαρβαρότητα χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε αριστερή προοδευτική κατεύθυνση.
«Πελατειακή» και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το υπερσυγκεντρωτικό, πελατειακό σύστημά της, δυστυχώς δεν απαντά στα αυξημένα προβλήματα των πολιτών και λειτουργεί ερήμην τους. Η Πολιτεία δεν στήριζε και δεν στηρίζει τους Δήμους, ούτε οικονομικά ούτε με πολιτικές οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα διαχειρίζεται 500 ευρώ ανά κάτοικο, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3.000 ευρώ.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του κοινωνικού αυτού θεσμού, ώστε να καταστεί φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοικτή στην κοινωνία, εγγυητή των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, προσανατολισμένη στην προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, σε σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματά της, ώστε να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες κρίσης.
«Αλαζονική πολιτική»
Η δημοτική πλειοψηφία στην πόλη μας συνεχίζει την ίδια αλαζονική και αδιέξοδη πολιτική, για την οποία διαχωρίσαμε τη θέση μας. Είναι σαφές ότι με την εναπομείνασα δημοτική πλειοψηφία και την πολιτική της είμαστε σε πορεία σύγκρουσης και όχι συμπόρευσης.
Επισημαίνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα σε θέματα Δημοκρατίας, λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετοχής των πολιτών, ανάθεσης και διαχείρισης έργων, σχεδιασμού της ανάπτυξης της πόλης και επίλυσης μεγάλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, πελατειακών σχέσεων και κομματισμού, όπου η δημοτική πλειοψηφία και ο δήμαρχος παραμένουν δέσμιοι πολιτικών αντιλήψεων και πρακτικών συντηρητικής διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας.