Την παραίτηση του Μανώλη Γραφάκου και τον ορισμό μεταβατικού δημάρχου μέχρι τη διενέργεια εκλογών πρότεινε και πάλι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 22 Ιανουαρίου η παράταξη ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα που έχουν ταλανίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και έχουν, κατά την άποψή του, οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του δημάρχου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανήλθε στην πρόταση που είχε κάνει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου για τον προϋπoλογισμό.
«Προτείνουμε, λοιπόν, να υπάρξει ένας μεταβατικός δήμαρχος. Να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα λειτουργίας του Δήμου, για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα Νομικά Πρόσωπα, τα συνεχιζόμενα έργα. Να καταλήξουμε σε ένα μεταβατικό πρόσωπο που να το αποδεχτούμε όλοι.
Εμείς έχουμε προτείνει τον Γιώργο Τουγιουμτζόγλου. Είναι ένα πρόσωπο που εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι θα κάνει μια έντιμη διαχείριση, μαζί πάντα με μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά του Δήμου, τις υποχρεώσεις του και τις απαιτήσεις. Να δούμε πώς θα γίνει μια χρηστή διαχείριση και πώς θα αποτυπωθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους.
Δεν έχουν δικαίωμα να παραδώσουν ένα Δήμο εξαθλιωμένο, που έχει χάσει την αξιοπιστία του. Εμείς δίνουμε μια διέξοδο στη διοίκηση. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Αλλιώς ας διοικήσουν, μαζί με αυτούς που εξελέγησαν. Ή, ας φύγουν, όπως έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή», σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, δίνοντας παραστατικότατα το κλίμα προς την προεκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.
Ουσιαστικά με την κίνησή του αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου κήρυξε και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ξεκαθαρίζοντας προς τη διοίκηση Γραφάκου ότι θα τον βρει απέναντί του από δω και πέρα. Σημειώνεται ότι μέχρι τις αποκαλύψεις του ταμία του Δήμου κ. Γ. Ρέγγη, ότι οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον δήμαρχο, χωρίς παραστατικά, η μείζων μειοψηφία είχε στηρίξει κάποιες φορές προτάσεις της διοίκησης, για το καλό του Δήμου, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και υπό την πίεση που δημιούργησε η διάσπαση της παράταξης Γραφάκου, που μετέτρεψε ουσιαστικά την πλειοψηφία σε «μειοψηφία».
Στην ερώτηση της «Α» τι απαντά στους ισχυρισμούς Γραφάκου, ότι οι παρατυπίες στις πληρωμές γίνονταν αναγκαστικά, εφόσον δεν είχαν ψηφιστεί από την παράταξη Παπακωνσταντίνου συγκεκριμένοι κωδικοί του προϋπολογισμού, ο επικεφαλής της μείζονος υποστήριξε ότι από τα διπλά βιβλία που τους έδωσε ο ταμίας προκύπτει ότι οι περισσότεροι αποδέκτες των χρημάτων του Δήμου ήταν ιδιώτες, που δεν είχαν καμία σχέση με τις δαπάνες του Δήμου.
Έχει τη σημασία του επίσης το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μείζονος έκλεισε τη συνέντευξή Τύπου στρέφοντας τα πυρά του τόσο προς την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, που στηρίζει τη διοίκηση Γραφάκου, όσο και προς την ανεξάρτητη, σήμερα, δημοτική σύμβουλο Ελένη Πολίτη, η οποία είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του: «Έχει ευθύνη και η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Δεν μπορείς να έχεις την αντίληψη “τα ξέρω όλα, αλλά τι να κάνω”. Να άρεις την εμπιστοσύνη σου. Να προτείνεις λύσεις, όχι να κάθεσαι και να ψηφίζεις.
Και υπάρχει και η περίπτωση της κ. Πολίτη, η οποία θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί έφυγε από τον συνδυασμό και έχει στην ουσία προσχωρήσει στη διοίκηση, δίνοντας την ψήφο της ακρίτως σε όλο τον προϋπολογισμό».
Κατερίνα Καρύγιαννη