Τις δομικές αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη μελλοντική εικόνα του συνενωμένου Δήμου Πεντέλης παρουσίασε ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος, ενώπιον των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στις 26 Μαΐου στην πλατεία Μικρασιατών.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Δηλωμένος υπέρμαχος ο ίδιος της διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστήριξε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αφ’ ενός η οικονομική ενίσχυση των δήμων και αφ’ ετέρου η αποτελεσματικότητα των τοπικών διοικήσεων στη διαχείριση των νέων αρμοδιοτήτων.
Αν οι διοικήσεις των δήμων δεν καταφέρουν να λειτουργήσουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και χωρίς φαινόμενα παραβατικότητας, σε υπηρεσίες όπως η πολεοδομία και η υγειονομία, τότε ο «Καλλικράτης» θα καταδικαστεί, όπως υπογράμμισε, σε αποτυχία.
Ο Δήμος Πεντέλης
Χαρτογραφώντας τον νέο Δήμο Πεντέλης ο κ. Γραφάκος υποστήριξε ότι θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση, μετά τον Δήμο Αθήνας και μεταξύ των 35 δήμων της Νομαρχίας Αθηνών, ενώ πληθυσμιακά θα είναι ο 106ος μεταξύ των 325 δήμων όλης της χώρας.
Στο σημείο αυτό μάλιστα σημείωσε την ανάγκη οι πολίτες να απογραφούν το 2011 στον τόπο κατοικίας τους, μιας και για κάθε κάτοικο ο «Καλλικράτης» προβλέπει ετήσια χρηματοδότηση 300 ευρώ, την οποία χαρακτήρισε τεράστια.
Αναφερόμενος δε στη δυναμική της συνένωσης υποστήριξε ότι δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και των τριών πόλεων. «Τα Μελίσσια αποκτούν μια διέξοδο, όχι πως δεν την είχαν, στο βουνό. Το Πεντελικό είναι υπόθεση όλων μας, το Πεντελικό δεν μας αρέσει όπως είναι. Ο νέος Δήμος θα μπορέσει να κάνει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται (…)
Οι πολίτες δε των άλλων Δήμων αποκτούν πρόσβαση στις δομές υγείας των Μελισσίων, στην κοινωνική πολιτική, στο κολυμβητήριο, στον πολιτισμό», υποστήριξε ο κ. Γραφάκος.
Στα πλεονεκτήματα του Δήμου Μελισσίων ο κ. Γραφάκος ανέφερε επίσης την ύπαρξη μιας πολύ αποτελεσματικής τεχνικής υπηρεσίας, αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, διαχειριστικής επάρκειας, πιστοποίησης ποιότητας με ISO και επιχειρησιακού προγράμματος.
Το τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Μελισσίων, που στοχεύει -όπως είπε- στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί ν’ αποτελέσει σχέδιο δράσης και για τον συνενωμένο Δήμο Πεντέλης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η διαδημοτική συνεργασία Μελισσίων – Νέας Πεντέλης έχει δρομολογηθεί πριν τον «Καλλικράτη», με τη δημιουργία κοινής αναπτυξιακής εταιρείας, αλλά και στους τομείς της πυροπροστασίας -που υπερτερεί, όπως είπε, η Νέα Πεντέλη- και της κοινωνικής πολιτικής, που τα Μελίσσια διαθέτουν περισσότερες υποδομές.
Ο κ. Γραφάκος επισήμανε, πάντως, ότι η επόμενη δημοτική θητεία θα είναι και η κρισιμότερη στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της μειωμένης διάρκειας της πρώτης «Καλλικράτειας» θητείας που θα περιοριστεί στα 3 χρόνια.
Τέλος, αφού απάντησε σε ερωτήματα πολιτών για τον «Καλλικράτη», επανέλαβε τη δηλωμένη στον Τύπο πρόθεσή του να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου συνδυασμού που θα διεκδικήσει τα ηνία του νέου Δήμου.