Να γίνει πραγματική αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων. Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να οργανώσουν σωστά και ορθολογικά τους νέους Δήμους, που αποτελούν πλέον μικρές «Πολιτείες». Να έχουν οι ίδιοι την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να διαλέξουν άξιους συνεργάτες. Και τέλος, οι πολίτες έχουν μια μεγάλη ευθύνη. Να αναδείξουν εκείνους τους τοπικούς άρχοντες που πιστεύουν στη μεγάλη αυτή αλλαγή και μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.
Σήμερα οι “Καλλικράτειοι” Δήμοι προήλθαν από συνένωση χωρίς αλλαγές σε υφιστάμενα γεωγραφικά όρια. Ο χρόνος δεν επαρκούσε για τέτοιες μελέτες.
Είναι όμως κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επανακαθοριστούν τα όρια, με βάση τα γενικά κριτήρια του “Καλλικράτη”, δηλαδή χωροταξικά, κοινωνικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά κ.ά. Να μιλάμε για δημιουργία νέων Δήμων και όχι απλή συρραφή γεωγραφικών ορίων. Διότι αποδεδειγμένα σε πολλά μέρη χρειάζονται μικρές μεν, αλλά λειτουργικές επαναχαράξεις ορίων που, χωρίς να αλλοιώνουν τα γενικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νέων Δήμων, προάγουν τη λειτουργικότητά τους.
Όσον αφορά τον νέο Δήμο που προέρχεται από τη συνένωση των Δήμων Μελισσίων, Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, εκτιμούμε ότι η δημιουργία του είναι στη σωστή κατεύθυνση και έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός προτύπου προαστίου. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια.
Η πρότασή μας για την αυριανή Πόλη – Πολιτεία, συνοψίζεται στο εξής: Πράσινη – Κοινωνική – Ψηφιακή Πόλη. Σημείο αναφοράς ο Άνθρωπος».
Κατερίνα Καρύγιαννη






































































































