Την «κολοκυθιά» έπαιξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη Νέα Πεντέλη, στο Συμβούλιο της 10ης Ιουνίου, έως ότου καταλήξουν στον αριθμό και τις ειδικότητες των συμβάσεων έργου για τα ΝΠΔΔ του Δήμου (Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ και Πνευματικό Κέντρο).
Η έγκριση που έλαβαν από την κεντρική διοίκηση προέβλεπε την υπογραφή εννέα συμβάσεων, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου ζητούσαν αδιαπραγμάτευτα 10 για να λειτουργήσουν επαρκώς.
Το «μπαλάκι» λοιπόν έπεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει την απόφαση ποια θέση να «κοπεί» και από ποιο Νομικό Πρόσωπο.
Να «κοπεί» από το Πνευματικό Κέντρο; Και γιατί να «κοπεί» από το Πνευματικό Κέντρο και να μην «κοπεί» από τον Παιδικό Σταθμό. Το γαϊτανάκι ήταν αναπόφευκτο, μιας και η διοίκηση δεν έφερε συγκεκριμένη εισήγηση για το θέμα. Το σκεπτικό της, όπως υποστηρίχθηκε, ήταν να θέσει το ζήτημα σε διαβούλευση. Τακτική που επιλέχθηκε, όπως υπαινίχθηκε η μειοψηφία, για να μη χρεωθεί πιθανή ρήξη με τους προέδρους των Νομικών Προσώπων, εκ των οποίων οι δύο ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.
Οι παρόντες σύμβουλοι της διοίκησης προέκριναν τελικά να «κοπεί» η θέση της δασκάλας των καλλιτεχνικών από τον Παιδικό Σταθμό, με το επιχείρημα ότι τα καλλιτεχνικά είναι κάτι που μπορούν κι οι δασκάλες του σταθμού να προσφέρουν στα παιδιά.
Η μειοψηφία ήταν αρνητική στο να «κοπεί» θέση από τον Παιδικό Σταθμό, προκρίνοντας η περικοπή να γίνει ίσως σε κάποιο από τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, που δεν συγκεντρώνει πολλούς «μαθητές».
Ο πρόεδρος όμως του Πνευματικού Κέντρου Βασίλης Πετριτσόπουλος αρνήθηκε να μπει στη «λογική των αριθμών», όπως είπε, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες για την πληρωμή των δασκάλων, στα πέντε από τα έξι τμήματα του Κέντρου, καλύπτονται πλήρως από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι δημότες.
Κι ενώ η συζήτηση ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με την πρόθεση να βρεθεί μια λύση, έστω και με κάποιο άλλο τρόπο -εξετάστηκε η ανάθεση της «επιπλέον» σύμβασης στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου- τα πνεύματα οξύνθηκαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ο πρόεδρος Γιάννης Σαφλιάνης πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές ψηφοφορίες πρώτα για το Νομικό Πρόσωπο από το οποίο θα «κοβόταν» μια θέση και δευτερευόντως για την ειδικότητα που θα έμενε απέξω. Ψήφισαν, λοιπόν, οι σύμβουλοι για το ΚΑΠΗ (ομόφωνα όχι στο «κόψιμο» μιας σύμβασης), για το Πνευματικό Κέντρο (κατά πλειοψηφία όχι), αλλά ο πρόεδρος δεν έκανε στη συνέχεια ψηφοφορία για τον Παιδικό Σταθμό, με το σκεπτικό ότι θα ήταν σαν να ψήφιζαν δύο φορές για το ίδιο θέμα.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος Κώστα Καλλιανιώτη, ο οποίος ζήτησε μετά το πέρας της ψηφοφορίας να κάνει δήλωση για το θέμα. Ο κ. Σαφλιάνης δεν το επέτρεψε, υποστηρίζοντας ότι μετά την ψηφοφορία λάθος δεν αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα ο Κ. Καλλιανιώτης και ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος, από τον ίδιο συνδυασμό, ν’ αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Παιδικός Σταθμός Νέας Πεντέλης πάντως θα πρέπει να είναι από τους λίγους στην Αττική που έχουν εξασφαλισμένο μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ενώ οι συμβάσεις που ζητούσαν αφορούσαν στις ειδικότητες του γιατρού, της δασκάλας των Αγγλικών και της δασκάλας των Καλλιτεχνικών – Μουσικής Αγωγής.
Κι ενώ η ύπαρξη γιατρού και δασκάλους μουσικοκινητικής είναι συνήθης και σε άλλους σταθμούς, η ύπαρξη δασκάλας των Αγγλικών δημιούργησε απορίες σε μερικούς από τους παρεβρισκόμενους στο Συμβούλιο, που αντέτειναν τόσο τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, όσο και το κατά πόσο συνάδει με τους παιδαγωγικούς κανόνες η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας από τα νήπια.
Κατερίνα Καρύγιαννη