Ενημερωτική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή απέστειλε η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, εκθέτοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαρκή υποβάθμιση και αποψίλωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» στα Μελίσσια.
Στην επιστολή, η οποία εστάλη την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου και την την οποία υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού Μανώλης Γραφάκος, γίνεται λόγος για κατάσταση, η οποία, «αν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη του νοσοκομείου».
Παράλληλα, προτείνονται και λύσεις στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, «θα επιτρέψουν και πάλι την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του».
Η επιστολή έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ: κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ενημέρωση για τη διαρκή υποβάθμιση και αποψίλωση του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια, τάση που αν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη του Νοσοκομείου
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Θα θέλαμε αρχικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ανεξάρτητη δημοτική κίνηση στο Δήμο Πεντέλης, όπου έλαβε την πρώτη Κυριακή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ποσοστό 36,5% των συμπολιτών μας και τη δεύτερη έλαβε ποσοστό 46% και έτσι αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης, με μια ισχυρή δημοτική ομάδα 10 δημοτικών συμβούλων.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και του ενδιαφέροντός μας για την πορεία των θεμάτων του Δήμου μας και των ζητημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας, επιθυμούμε με την παρούσα επιστολή μας, να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά το χώρο αρμοδιότητάς σας και απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική μας κοινωνία.
Ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια
Στα Μελίσσια λειτουργεί από το 1987 στα πλαίσια του ΕΣΥ, το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, που έχει την κύρια πτέρυγα Τσαγκάρη, αλλά και την πτέρυγα Μπόμπολα. Στο Νοσοκομείο απασχολούνταν 700 περίπου εργαζόμενοι, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός και για την τοπικής μας κοινωνία, αφού οι εργαζόμενοι ήταν αρκετά κοινωνικοποιημένοι και οικονομικά δραστήριοι στην περιοχή των Μελισσίων, με σημαντικό όφελος για την τοπική μας αγορά.
Το Νοσοκομείο μέχρι πέρυσι ήταν ένα πλήρες νοσοκομείο:
Είχε ανεπτυγμένες κλινικές όπως παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, ουρολογική, ορθοπεδική, νεφρολογική, ενδοκρινολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, ενώ διάθετε και Μονάδα Εμφραγμάτων.
Λειτουργούσαν τμήματα όπως Υπηρεσία αιμοδοσίας, Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, Τμήμα Περιτοναικής,Τμήμα Ενδοσκοπικό (γαστρεντερολογικό), Τμήμα Ακτινολογικό,Αξονικός Τομογράφος, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, Ιατρείο Ύπνου
Υπήρχαν εξωτερικά ιατρεία όπως διαβητολογικό, γαστρεντερολογικό, αντιυπερτασικό, ενδοκρινολογικό, ουρολογικό, οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, χειρουργικό, παθολογικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό.
Το Νοσοκομείο ήταν καλά εξοπλισμένο και με το πλήθος των κλινικών και των τμημάτων που διέθετε, προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Είχε μάλιστα καταταχθεί το Μάρτιο του 2012 ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διαβητολογικό, το ουρολογικό, το ενδοκρινολογικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού, το Ιατρείο Ύπνου, το τμήμα αιμοδοσίας και το τμήμα για το διαβήτη, ήταν γνωστά σε πανελλήνιο επίπεδο και εξυπηρετούσαν χιλιάδες ασθενείς ετησίως. Σε ότι δε αφορά την υπηρεσία αιμοδοσίας, σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη σε εθελοντισμό στην Ελλάδα, πιστοποιουμένη με ISO και αριθμεί 11.000 αιμοδότες.
Το Φθινόπωρο του 2013, υπήρξε η διοικητική συγχώνευση του Νοσοκομείου με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, συγχώνευση που θα μπορούσε να ενισχύσει το Αμαλία Φλέμιγκ.
Δυστυχώς στα πλαίσια μείωσης των δαπανών για την υγεία, το Νοσοκομείο από το καλοκαίρι του 2014 και μετά αποδυναμώθηκε.