«Η αυτοδιοίκηση Ά βαθμού, ο φορέας διοίκησης που είναι σε πλήρη και συνεχή καθημερινή επικοινωνία με τον Έλληνα πολίτη και τον πρόσφυγα, είναι ο βασικός αρμόδιος φορέας για να επιλύσει το προσφυγικό», υποστηρίζει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης σε πρόταση που κατέθεσε με τίτλο ««Αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος». Ο κ. Στεργίου απέστειλε την πρότασή του στον πρόεδρο της ΠΕΔΑ και δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας-Αλληλεγγύης-Ισότητας & Ένταξης της Π.Ε.Δ.Α. & Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιο Καπλάνη, ενώ την έχει κοινοποιήσει στον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα κ.α.
1. Υφιστάμενη κατάσταση
α. Γενικά
Δυστυχώς το προσφυγικό σήμερα, ένα θέμα που αρχικά εμφανίστηκε ως Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, είναι το σοβαρότερο θέμα για την πατρίδα μας η οποία καλείται μόνη της να το αντιμετωπίσει.
Η αυτοδιοίκηση η οποία ως συνήθως κάθε φορά καλείται την τελευταία στιγμή να δώσει λύση σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της κρατικής μηχανής, έχει και πάλι κληθεί να δηλώσει παρούσα και ευτυχώς για την πατρίδα, τους Έλληνες και τους πρόσφυγες είναι παρούσα με πρωταγωνιστικό ρόλο
β. Ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα σήμερα
Οι πρόσφυγες που σήμερα διαβιώνουν στο Ελληνικό έδαφος είναι περίπου πενήντα χιλιάδες (50.000), κατανεμημένοι στις πόλεις και τις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης με κεντροβαρή σημείο την Αττική.
Ένας αριθμός προσφύγων προ της διακίνησής του στο εσωτερικό της Ελλάδος παραμένει στους χώρους πρώτης υποδοχής.
Βασικά, ο προσφυγικός πληθυσμός που σήμερα είναι στην Ελλάδα, έχει την παρακάτω προοπτική :
-
Ένα μικρό τμήμα κατά την άποψή μας θα διακινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και το άλλο τμήμα από αυτούς που επιθυμούν να διακινηθούν δεν θα μπορέσει να το επιτύχει και τελικά θα μείνει στην Ελλάδα.
-
Ένα δεύτερο τμήμα των προσφύγων θα αναμείνει το τέλος του πολέμου στην πατρίδα του και εκτιμάται ότι όταν πειστεί ότι η ασφάλεια αποκαταστάθηκε, θα επιστρέψει εκεί.
-
Τέλος, κατά την άποψή μας το μεγαλύτερο τμήμα είναι αυτό που θα παραμείνει μόνιμα στην Ελλάδα και θα απορροφηθεί από το Ελληνικό Έθνος.
γ. Προοπτική των προσφύγων
Με βάση την ανάλυση του προσφυγικού σώματος, όπως στην παραπάνω παράγραφο, οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπιστούν με στρατηγική σχεδίαση τριών (3) ταχυτήτων, άμεση, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη, όπως παρακάτω.
δ. Εγκαταστάσεις – φορείς – στελέχη
Η πατρίδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκε και λειτούργησε σε όλα τα επίπεδα υποδοχής, εγκατάστασης, διαβίωσης και γενικής στρατηγικής διαχείρισης, σπασμωδικά.
Διεφάνη ότι για το θέμα δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι φορείς και έμπειρα στελέχη καθώς και προετοιμασμένες περιοχές εγκατάστασης, σχέδιο, ιεραρχία, διοίκηση και έλεγχος.
2. Αντιμετώπιση του προσφυγικού
α. Θεσμικό πλαίσιο
Είναι ανάγκη άμεσα να προωθηθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο για το προσφυγικό.

Η αυτοδιοίκηση η οποία τελικά θα αναλάβει το ρόλο της διαχείρισης του προσφυγικού θα πρέπει να κατοχυρωθεί καταρχήν θεσμικά με το προωθούμενο για ψήφιση Νόμο.
β. Αυτοδιοικητική στρατηγική
Από τώρα τα συνδικαλιστικά μας όργανα ΠΕΔ και ΚΕΔΕ με διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις ουσίας θα πρέπει να διαμορφώσουν και να εκφράσουν, την αυτοδιοικητική στρατηγική για το θέμα, η οποία και θα πρέπει τελικά να γίνει νόμος του κράτους.
Η ενσωμάτωση των καταυλισμών πρώτης υποδοχής και η λειτουργία τους, η υποδοχή καταγραφή έλεγχος και δρομολόγηση της πορείας του κάθε πρόσφυγα από αφίξεώς του στην Ελλάδα, η παρακολούθηση του, η ένταξή του σε καταυλισμό μόνιμης ή προσωρινής διαμονής, η διοικητική, εργασιακή και κοινωνική ενσωμάτωση του, η προώθηση, η δρομολόγηση της επιστροφής στη χώρα του, είναι σοβαρή αυτοδιοικητική αποστολή που πρέπει να βασίζεται σε χαραγμένη και θεσμοθετημένη αυτοδιοικητική στρατηγική για το θέμα.
γ. Εθνικό και τοπικό οργανόγραμμα
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέψει εθνικό οργανόγραμμα διάρθρωσης των διοικητικών δομών διοίκησης, ελέγχου, διακίνησης, ένταξης των προσφύγων με στελέχωση, εγκαταστάσεις μέσα και σαφή αποστολή.
Ο κύριος διαχειριστής του όλου θέματος η αυτοδιοίκηση θα πρέπει θεσμικά να έχει τον οργανωτικό και διαχειριστικό της ρόλο με νέα δομή ενταγμένη στις λειτουργίες κάθε Δήμου που καλείται ή θα κληθεί να λειτουργήσει για την επίλυση του προβλήματος.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει για να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να ενισχυθεί με στελέχωση και οικονομική ενίσχυση της νέας δομής που θα προβλέψει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Απαιτείται να θωρακιστεί διαχειριστικά και ελεγκτικά στην υλοποίηση της αποστολής της.
δ. Ιεραρχία διοίκησης, διαχείρισης, ελέγχου, ενημέρωσης του συστήματος
Σε επίπεδο κράτους και αυτοδιοικητικών δομών, Περιφέρειας και Δήμου, είναι άμεση ανάγκη να θεσμοθετηθεί δίαυλος Διοίκησης, Διαχείρισης, Ελέγχου και Ενημέρωσης του προσφυγικού.
ε. Ο δήμος στο κέντρο του προσφυγικού
Ο δήμος που τελικά θα κληθεί να επιλύσει το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, που η Ευρώπη και το κράτος όξυναν με ασαφείς και παλινδρομικές αποφάσεις και λειτουργίες, πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά, δομικά και οικονομικά για να δρομολογήσει τη διακίνηση ή την ενσωμάτωση των προσφύγων.
στ. Διασφάλιση τεχνογνωσίας με εξειδίκευση προσωπικού
Είναι ανάγκη άμεσα σε επίπεδο αρμόδιου Υπουργείο να γίνουν σεμινάρια για την εξειδίκευση στελεχών των Δήμων που διαχειρίζονται την υποδοχή ή τη διακίνηση ή την ενσωμάτωση των προσφύγων σε θέματα:
(1) Διοικητικής υποστήριξης καταγραφής τους.
(2) Ασφάλειας ελέγχου τους.
(3) Ενημέρωσης των πολιτών των πόλεων και των κοινωνιών εγγύς ή εντός των οποίων θα ενταχθούν πρόσφυγες.
(4) Ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.
(5) Ατομικής και συλλογικής υγειονομικής υποστήριξης των προσφύγων και κυρίως των καταυλισμών.
(6) Οργάνωση-πρόβλεψη της εκπαίδευσης για τα παιδιά και για όλους τους πρόσφυγες στην Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Φιλοσοφία Ζωής.
Η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από όλους τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα και θα κληθούν να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.
(7) Ανάπτυξη ελεγχόμενου εξειδικευμένου και πειθαρχημένου εθελοντισμού από τους ΟΤΑ για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού τους.
(8) Προώθηση της χορηγίας για την αρχική στήριξη διακίνηση ή ενσωμάτωση των προσφύγων με κανόνες και έλεγχο.
3. Προσφυγικό-Διαμονή-Εργασία-Ιδιοκτησία-Ενσωμάτωση στην Ελληνική Κοινωνία
α. Γενι

Θα πρέπει ρεαλιστικά να αποδεχτούμε ότι ένα μεγάλο τμήμα των σημερινών και όχι μόνο προσφύγων θα παραμείνει στη χώρα μας και αυτοί και τα παιδιά τους. Θα πρέπει χωρίς κλυδωνισμούς θρησκευτικούς, ιδιοκτησιακούς, εργασιακούς, κοινωνικούς ή άλλους να ενταχθεί στην Ελληνική Κοινωνία και να απορροφηθεί από αυτήν.
Η Ευρώπη και το «παγκόσμιο σύστημα» οφείλουν να επωμισθούν το κόστος του τεράστιου αυτού εγχειρήματος, η διαχείριση του οποίου εγκυμονεί και εθνικούς κινδύνους.
β. Διαμονή
Άμεσα θα πρέπει να σχεδιαστεί η χωροθέτηση διάσπαρτων σε όλη την Ελληνική επικράτεια χώρων εγγύς και έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα δημιουργηθούν συγκροτήματα κατοικιών για τους πρόσφυγες με κονδύλια που η Ευρώπη θα διαθέσει.
γ. Ιδιοκτησία
Η άμεση εκχέρσωση εγγύς των νέων προσφυγικών χωριών, εκτάσεων που θα παραχωρηθούν μόνο για χρήση σε κάθε προσφυγική οικογένεια.
δ. Εργασία
Ο πρόσφυγας που θα μείνει στην Ελλάδα θα μπορεί να εξασκεί καταρχήν μόνο το επάγγελμα του αγρότη και να παράγει οργανωμένα και ελεγχόμενα σε γη που ο Δήμος θα δημιουργήσει όπως παραπάνω παρ.3γ αναγράφεται και θα του παραχωρήσει.
ε. Εκπαίδευση
Οργάνωση σχολείων για τα παιδιά και συστήματος δια βίου μάθησης των ενηλίκων εντός των νέων προσφυγικών χωριών που θα δημιουργηθούν.
στ. Έλεγχος-Ασφάλεια
Άμεση αυστηρή πάταξη κάθε εγκληματικής ενέργειας που θα εμφανιστεί, εντός ή εκτός καταυλισμού ή συγκροτήματος προσφύγων.
4. Βήματα Χωροθέτησης των καταυλισμών
α. Άμεσα
Ολοκλήρωση της στελέχωσης με οργάνωση και εφαρμογή σωστής λειτουργικότητας των καταυλισμών υποδοχής στις πόρτες άφιξης των προσφύγων (Νησιά Ανατολικού Αιγαίου κυρίως).
Η άρτια οργάνωση της υποδοχής του πρόσφυγα στην Ελλάδα, η έμπειρη, πειθαρχημένη και προβλεπόμενη βάση θεσμικού πλαισίου προοπτική του, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, βάση για την μετέπειτα πορεία και διαχείρισή του.
β. Πρώτο βήμα (προσωρινή ή άμεση λύση)
1. Διάσπαρτοι προσωρινοί καταυλισμοί, κυρίως σε παλαιά στρατόπεδα και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις δημόσιες ή ιδιωτικές σε όλη την Ελλάδα που θα εξωραϊστούν.
2. Καμία ει δυνατόν ανάπτυξη καταυλισμών στεγασμένων ή υπαιθρίων εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.
3. Φορέας ελέγχου των καταυλισμών η αυτοδιοίκηση, με εμπειρία στη Διοίκηση στελέχη που θα εξουσιοδοτηθεί να προσλάβει για τη λειτουργία τους. Εταιρείες, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις ΜΟΝΟ επικουρικό ρόλο πλήρως ελεγχόμενο από την αυτοδιοίκηση μπορούν να έχουν.
γ. Δεύτερο βήμα (καταυλισμοί Διακίνησης)
Δύο (2) τέτοιοι καταυλισμοί ανά ένας στην Αττική και στην Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να οργανωθούν για :
– Προώθηση προσφύγων σε τρίτες χώρες
– Επιστροφή προσφύγων στην πατρίδα τους.
δ. Τρίτο βήμα ( μακροπρόθεσμη λύση)
(1) Οι βαθιές Ελληνικές ρίζες της φυλής μας απέδειξαν δια μέσου διαδρομής αιώνων ότι το μικρό Ελληνικό Έθνος έχει τη δύναμη, το σθένος, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το πνεύμα να απορροφά πολιτισμούς και μειονότητες.
(2) Η οργάνωση οικισμών εντός και εγγύς των μεγάλων αστικών κέντρων της πατρίδας μας, διάσπαρτους σε όλη την Ελλάδα, η παραχώρηση εκχερσωμένων εγγύς καλλιεργήσιμων εκτάσεων μόνο για χρήση, η ανάδειξη ως μόνο και κύριου επαγγέλματος για τον πρόσφυγα που θα κρατήσουμε στην Ελλάδα του αγρότη καταρχήν, η εκπαίδευση του ίδιου και των παιδιών του στην Ελληνική γλώσσα (υποχρεωτικά), Ιστορία και φιλοσοφία ζωής μας, είναι μία βάση.
(3) Η ασφάλεια, ο έλεγχος και ο αμοιβαίος σεβασμός της διαφορετικότητας της Ελληνικής και προσφυγικής κοινωνίας σε θρησκεία, λειτουργία και φιλοσοφία ζωής, θα είναι η σοβαρότερη παράμετρος που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
5. Λοιπά Θέματα
Λοιπά θέματα αλλά όχι δευτερευούσης σημασίας είναι και τα παρακάτω που θα επισημάνω για μελέτη και προβληματισμό, αφού άμεσα εμπλέκονται και στην υλοποίηση της αποστολής μας.

α. Οικονομικά
Διεκδίκηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για το εγχείρημα. Διαμόρφωση πλαισίου ελέγχου για τη διακίνηση των κονδυλίων για το προσφυγικό σύννομα και σύντομα.
β. Εθελοντισμός
Ανάπτυξη εθελοντισμού για το θέμα εκπαιδευμένου και πειθαρχημένου με διοίκηση και πλήρη έλεγχο στο χώρο προσφοράς ώστε να μην μετατραπεί σε συνεργασία διαπλοκής και παρανομίας.
γ. Πρόνοια Αλληλεγγύη
Ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών πρόνοιας και αλληλεγγύης για στήριξη των προσφύγων σε όλους τους τομείς.
δ. Θρησκεία
Εμπέδωση πνεύματος αμοιβαίου σεβασμού.
ε. Ασφάλεια-Έλεγχος
Μόνιμη και διαρκής ανησυχία ενός καλά οργανωμένου συστήματος επαγγελματικής γνώσης και λειτουργίας σοβαρότητας και σταθερότητας.
στ. Στελέχωση
Αξιοκρατική στελέχωση με εμπειρία και ικανά στελέχη με διάθεση εικοσιτετράωρης προσφορά.
6. Επίλογος
Στην πρότασή μας περιλαμβάνονται σκέψεις και απόψεις οργάνωσης και λειτουργίας ενός συστήματος διαχείρισης του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος για την Ευρώπη, το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Προτείνονται σε γενικές γραμμές :
α. Σωστό θεσμικό πλαίσιο με κέντρο την αυτοδιοίκηση
β. Χάραξη Αυτοδιοικητικής Στρατηγικής για το θέμα
γ. Οργάνωση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου με Οργανόγραμμα ( Κράτους-ΟΤΑ)- Ιεραρχία-Νέες Διοικητικές Δομές
δ. Χωροθέτηση και λειτουργία υποδομών υποδοχής και διακίνησης
ε. Χωροθέτηση και λειτουργία προσφυγικών οικισμών μόνιμης διαμονής
στ. Εργασία-Ιδιοκτησία-Εκπαίδευση-Έλεγχος-Φιλοσοφία ένταξης και διαβίωσης του πρόσφυγα στην Ελλάδα
ζ. Η συμμετοχή του κράτους και της Ευρώπης στο εγχείρημα οι νέες δομές λειτουργίας τους η θεσμική, διοικητική και οικονομική στήριξη τους
η. Δίνουμε ερεθίσματα για τα λοιπά θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Η πρότασή μας κατατίθεται για να βοηθήσει στην επίλυση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος. Είναι στη διαβούλευση και την κριτική όλων και στηρίζεται στη βασική μας θέση ότι η Αυτοδιοίκηση Ά βαθμού, ο φορέας Διοίκησης που είναι σε πλήρη και συνεχή καθημερινή επικοινωνία με τον Έλληνα πολίτη και τον πρόσφυγα, είναι ο βασικός αρμόδιος φορέας για να επιλύσει το προσφυγικό, το οφείλει στον Έλληνα, στον πρόσφυγα, στην πατρίδα, στην ιστορία της.