Είναι μόλις 30 ετών και όμως θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους προπονητές στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Δημοσθένη Σταμάτη, ο οποίος πριν από περίπου δύο μήνες ανέλαβε το «τιμόνι» του Νεοπεντελικού. Ο νεαρός προπονητής μιλά σήμερα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, για τους στόχους του με τον Νεοπεντελικό, για το ρόστερ της ομάδας αλλά και για το τι τον κέρδισε στην προπονητική.
Συνέντευξη στον Νίκο Καραβάσιο
– Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να αναλαμβάνει το «τιμόνι» της ομάδας μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου;
Δεν είναι στις προτεραιότητές μου να το κάνω, καθώς είμαι της φιλοσοφίας ότι ένας προπονητής πρέπει να αναλαμβάνει την ομάδα από το καλοκαίρι και να κάνει αυτός τον προγραμματισμό σε συνδυασμό με τη διοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισα να αναλάβω ως προπονητής του Νεοπεντελικού, γιατί εκτίμησα τον τρόπο που με προσέγγισαν οι άνθρωποι της διοίκησης. Επίσης, το πλάνο που μου ανέλυσαν οι διοικούντες, με έκανε να πιστέψω ότι θα πάμε αρκετά καλά. Σε γενικές γραμμές δεν είναι εύκολο ένας προπονητής να αναλαμβάνει μέσα στη χρονιά μία ομάδα και χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια από όλους, ώστε να μάθει ό ένας τον άλλο. Στον Νεοπεντελικό πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι καλό.
– Μίλησες για πλάνο της ομάδας, το οποίο σε έπεισε να αναλάβεις τη θέση του προπονητή. Τι περιλαμβάνει;
Κατ’ αρχήν είναι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τη γειτονιά τους. Δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, γιατί έχουν κάποιο προσωπικό όφελος ή επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Αυτό είναι για εμένα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στο παρελθόν έχω γνωρίσει ανθρώπους που ήταν από την άλλη μεριά. Το πλάνο είναι να φτιάξουμε μία ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, να ευχαριστιούνται τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή. Θέλουμε να περνάμε καλά και να προσπαθούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, γεγονός που για εμένα είναι σημαντικό. Είναι καλό να έχουμε υψηλούς στόχους, να θέλουμε να πρωταγωνιστούμε. Η διοίκηση του Νεοπεντελικού αυτό έχει στο μυαλό της και το κάνει με σωστό τρόπο, χωρίς να πιέζουν καταστάσεις και χωρίς να φορτώνουν με άγχος τους ποδοσφαιριστές.
– Στην αρχή του πρωταθλήματος υπήρχε η αίσθηση ότι η ομάδα θα διεκδικούσε την άνοδο στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πόσο εφικτό θεωρείς αυτό τον στόχο;
Ο στόχος που έβαλε η ομάδα το καλοκαίρι ήταν να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία και να μπορέσει μέχρι το τέλος να διεκδικήσει την άνοδο. Έπειτα από 7 αγωνιστικές η ομάδα είναι 100% μέσα στο στόχο της. Θα μπορούσε να βρίσκεται πιο ψηλά αυτή τη στιγμή. Έχουμε βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, καθώς παίξαμε με ομάδες που έχουν παρόμοιους στόχους με εμάς. Πιστεύω ότι ο Νεοπεντελικός θα είναι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μέχρι το τέλος. Δεν θέλω να υποσχεθώ ότι θα ανέβουμε κατηγορία, αλλά θα είμαστε μέσα στις 3-4 πρώτες θέσεις. Ευελπιστούμε στο τέλος να είμαστε μέσα στις 2 πρώτες θέσεις που δίνουν την άνοδο.
«Έχουμε παίκτες που θα έπαιζαν άνετα σε μεγαλύτερη κατηγορία»
– Έπειτα από περίπου δύο μήνες στον πάγκο της ομάδας, ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για το ρόστερ;
Πριν να αναλάβω τον Νεοπεντελικό, δεν γνώριζα το ρόστερ της ομάδας. Ακόμα είμαστε σε σημείο που αξιολογώ και μαθαίνω πλήρως τους παίκτες μου. Δεν είναι εύκολο κάνοντας 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα και έχοντας παιχνίδια να μάθεις 100% τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίκτης. Επίσης, δεν είναι εύκολο για τους παίκτες να μάθουν τι ζητάω και εγώ από αυτούς. Θέλω να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά παιδιά και καλοί χαρακτήρες, κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη λειτουργία μίας ομάδας. Έχουμε εκπληκτικό κλίμα στις προπονήσεις. Όσον αφορά στην ποιότητα, έχουμε παίκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αγωνιστούν άνετα σε μεγαλύτερη κατηγορία. Υπάρχουν στην ομάδα πολλά νέα παιδιά που έχουν ταλέντο. Είναι «ακατέργαστα διαμάντια» και αυτό μου δίνει δύναμη και κίνητρο να προσπαθήσω να τους μάθω και να με μάθουν και να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Ποια στοιχεία θέλεις να προσθέσεις στην ομάδα;
Θέλω να παίξουμε καλό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Θέλω να δημιουργούμε φάσεις, δεν θα «καταστρέφουμε» το παιχνίδι. Δεν μου αρέσει να έχω μία ομάδα που θα «κλέβει» αποτελέσματα, αλλά μία ομάδα που θα κερδίζει με καλή απόδοση.
– Σε ηλικία 30 ετών είσαι πρώτος προπονητής. Είναι κάτι που δεν το συναντάμε συχνά. Τι σε κέρδισε στην προπονητική;
Από τα 18 έχω ξεκινήσει την προπονητική, στην αρχή από μικρά τμήματα. Από μικρός μού άρεσε περισσότερο να είμαι προπονητής από το να παίζω. Προσπαθώ να εξελίσσομαι, προσπαθώ να παίρνω διπλώματα και να γίνομαι καλύτερος. Μου λείπει βέβαια η εμπειρία καθώς είμαι νεαρός. Πέρσι ήμουν στον Άτταλο με τον οποίο ανεβήκαμε από τη Β’ κατηγορία της ΕΠΣΑ στην Α’. Είχα την τύχη να έχω στη διάθεσή μου ένα αρκετά καλό ρόστερ.