Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες κατοίκων στον Λόφο Μποκόρου μόλις έμαθαν ότι κηρύσσεται αναδασωτέα η περιοχή στην οποία εδώ και δεκαετίες διαμένουν και τα τελευταία 20 χρόνια περιμένουν οι ιδιοκτησίες τους να μπουν στο σχέδιο πόλης. Ορισμένοι μάλιστα, όπως κατέγραψε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αναρωτιούνται αν οι αρμόδιοι, που αποφάσισαν ότι «τα σπίτια θα γίνουν… δάσος», είναι στα… καλά τους.
«Έχουν τρελαθεί εντελώς», σχολίασε ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, βοσκός που γεννήθηκε το 1946 στην υπό αναδάσωση περιοχή. «Πριν από πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου είχε έρθει στον Μποκόρο και έχτισε ένα σπίτι δίπλα στη στάνη, ενώ εγώ κατοικώ εδώ από τότε που γεννήθηκα.
Μπορεί το 1950 να ήταν δάσος, όμως με τα χρόνια ο κόσμος άρχισε να αγοράζει γη, να χτίζει σπίτια και να κατοικεί μόνιμα. Τώρα αποφασίζουν να ξαναγίνει δάσος η περιοχή. Όλα αυτά τα χρόνια γιατί μας άφησαν να χτίζουμε, μας έδιναν ρεύμα και νερό και μας υπόσχονταν ότι θα μπούμε στο σχέδιο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαγγίνας.
«Ζω στην περιοχή εδώ και 38 χρόνια. Ο παππούς μου είχε αγοράσει το οικόπεδο από τη Μονή Πετράκη και ο πατέρας το 1951 έχτισε παράγκα, όπου και ερχόμασταν τα καλοκαίρια για διακοπές. Βάσει της α-
εροφωτογραφίας με το χτίσμα καταφέραμε να βγάλουμε άδεια για να χτίσουμε», σημείωσε στο ίδιο ρεπορτάζ οκ. Γιάννης Τζανετής και συμπλήρωσε: «Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ έχουν αγοράσει τίτλους ιδιοκτησίας από τη Μονή Πετράκη και από τον Μποκόρο, που είχε μεγάλο μέρος του λόφου, το "τεμάχισε" σε οικόπεδα και το πούλησε. Όλοι πάντως περίμεναν πώς και πώς την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης τα τελευταία 20 χρόνια. Και τώρα κηρύσσεται αναδασωτέα; Το αλαλούμ σε όλο του το μεγαλείο…».
Το αλαλούμ που επικρατεί στην περιοχή σημειώνουν και άλλοι κάτοικοι. «Η ένταξη στο σχέδιο πόλης είχε φτάσει μέχρι τον αρμόδιο υπουργό προ 20ετίας, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, που το 1965 αγόρασε ένα οικόπεδο από προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος το είχε αγοράσει από τη Μονή Πετράκη. «Επειδή βρισκόταν επάνω στο δρόμο-όριο του σχεδίου πόλης και ήταν άρτιο, κατάφερα να το κτίσω με συντελεστή 0,8. Όλη αυτή τη γη όπου έχουν κτιστεί σπίτια και πολυκατοικίες στη γύρω περιοχή την έχουν αγοράσει οι ιδιοκτήτες εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο κ. Φλουρής.
Στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα καταγράφει δηλώσεις του δημάρχου Μελισσίων, του προέδρου του ΣΠΑΠ και του δασάρχη Πεντέλης Αλέξανδρου Ρήγα, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα και στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, υπερασπίζεται την πρότασή του για περαιτέρω διερεύνηση των εκτάσεων αυτών: «Η αλλαγή χρήσης της γης στον Λόφο Μποκόρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται δασική έκταση, έγινε παράνομα την τελευταία 20ετία. Πίστευα όμως ότι έπρεπε να ψάξουμε περισσότερο πριν κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά σπίτια. Γι' αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε τη δουλειά μας, δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού που έχει το Δασαρχείο».
Δήλωση δημάρχου Μελισσίων
«Συμφωνούμε απόλυτα με την πολιτική "ό,τι ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος". Όμως, στον Λόφο Μποκόρου, ο οποίος είναι γεμάτος σπίτια -υπολογίζω περίπου 100-, και όπου δεν υπήρχε δάσος την ημέρα της πυρκαγιάς, θα μπορούσε να βρεθεί διαφορετική λύση. Πιστεύω ότι ο δασάρχης είχε δίκιο να ζητήσει παράταση για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των 200 στρεμμάτων», σχολίασε ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος και συμπλήρωσε: «Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια έχουν φως, νερό, τηλεφωνικές συνδέσεις. Με το να κηρύσσει την περιοχή αναδασωτέα η Πολιτεία δεν βλέπει το πρόβλημα επί της ουσίας».
Παρέμβαση προέδρου ΣΠΑΠ
«Μια λύση που θα μπορούσε να δοθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εξειδικευμένος αποχαρακτηρισμός των αναδασωτέων περιοχών κατά περίπτωση. Δηλαδή, να εξετάσει πλέον το Δασαρχείο λεπτομερώς τις αλλαγές χρήσης γης και όπου εμφανίζονται αιτιολογημένες να χορηγήσει εξαίρεση. Με την έννοια αυτή θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αδικίες που προκύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι λειτουργώντας με την "άδεια" της Πολιτείας έχτισαν τα τελευταία 30 χρόνια. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και μετά την πυρκαγιά του 1998», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου.