Αυτό που σίγουρα τον ανησυχεί περισσότερο είναι η περίπτωση των οικοπεδικών οικοδομικών συνεταιρισμών που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις που βρίσκονται σε επαφή με τον οικιστικό ιστό.
«Αυτοί βλέπουν ντόρο», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, «και πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ένταξη στο σχέδιο για τα καμένα. Το κράτος πρέπει να μπει σ΄ αυτές τις περιοχές και να τις δενδροφυτεύσει από χθες, όπως λέμε. Ας κρατήσουν τα συμβόλαια που τους δίνουν τη γη, αλλά να γνωρίζουν καλά ότι το δάσος παραμένει δάσος και δενδροφυτεύεται».
Σχέδιο δράσης σε τρεις άξονες
Από την άλλη, ο κ. Δ. Στεργίου – Καψάλης ορίζει διαφορετικά τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να είχε θέσει το κράτος για την προστασία των καμένων εκτάσεων του Πεντελικού.
«Πρώτη προτεραιότητα», όπως εξηγεί, «δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία ενός φορέα δεντροφύτευσης του Πεντελικού, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης -που έχουν εκχωρήσει το ρόλο τους στα ιδιωτικά- και βέβαια με τον πολίτη-εθελοντή, το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία και κυρίως με τους επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Η δενδροφύτευση πρέπει να είναι μόνιμη και καθημερινή στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού».
Παράλληλα, υποστηρίζει, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές που θα εξασφαλίζουν νερό, για το απρόσκοπτο πότισμα των αναδασωμένων και το καλοκαίρι. «Σήμερα δεν ασχολείται κανείς με την υπόθεση του νερού. Δεν υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης των υδάτων κι έτσι χάνουμε το βρόχινο νερό. Απαιτείται επίσης να γίνουν γεωτρήσεις. Χωρίς ταμιευτήρες νερού και γεωτρήσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το κόστος των υδροφόρων αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο», υπογραμμίζει.
Το τρίτο και θεμελιώδες, εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, είναι να οριστικοποιηθεί για τις περιοχές αυτές το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. «Σήμερα κανείς δεν ξέρει τι είναι δάσος και τι οικιστικός ιστός. Η ασάφεια δίνει δυνατότητα παρανομίας ή νόμιμης παρανομίας. Είναι αδιανόητο η Πεντέλη, ο πιο ευαίσθητος, ευάλωτος και ελκυστικός τόπος, να μην έχει καθορισμένες χρήσεις γης», τονίζει εμφανώς αγανακτισμένος.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πεντέλης έχει συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος Αθήνας -δύο φορές μάλιστα- και παραμένει 30 χρόνια τώρα στα συρτάρια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, περιμένοντας την προσυπογραφή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Κατερίνα Καρύγιαννη