Κανένα μάθημα δεν πήραμε από την περσινή πύρινη τραγωδία. Επικεντρωμένη στην καταστολή παραμένει η πολιτική πυροπροστασίας της κεντρικής διοίκησης. Αιφνιδιασμένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου 2010 και με πρόσφατα δημοσιοποιημένη -από τις 16 Απριλίου- τη νέα εγκύκλιο της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που αφορά στον σχεδιασμό και στις δράσεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ανακύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που διαχειρίζεται η επίσημη Πολιτεία το θέμα «πυρκαγιές».
Έκπληξη και απορία προκαλεί καταρχήν το γεγονός ότι η εν λόγω εγκύκλιος (16/03/2010, αριθμ. πρωτ. 1902), ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη είναι πανομοιότυπη(!) με την αντίστοιχη περσινή (12/03/2009, αριθμ. πρωτ. 1720), όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς αντιπαραβάλλοντας τα δύο αυτά έγγραφα στην ιστοσελίδα www.civilprotection.gr.
Τίποτα δεν μας δίδαξε λοιπόν η τραγωδία του 2009; Δεν προέκυψαν από την εμπειρία αυτή κάποια συμπεράσματα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μπούσουλας πρόληψης και δράσης;
Στην πυρκαγιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική καταδείχτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο η ανυπαρξία ενός μηχανισμού άμεσης επέμβασης, που θα περιόριζε τη φωτιά στο Γραμματικό κι όμως καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νέα εγκύκλιο για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού άμεσης επέμβασης.
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης δηλώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι η νέα εγκύκλιος προσεγγίζει το θέμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκανε και η περσινή. Απέστειλε, μάλιστα, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
«Στην πρόσφατη σύσκεψη για την πυροπροστασία, που έγινε παρουσία των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, ζητήσαμε πρόληψη και δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι την επιτυγχάνουμε αυτή με την εγκύκλιο που μας έκαψε το 2009», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου.