Στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας βρέθηκαν πέντε σπουδαστές από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», που εδώ και τριάντα χρόνια εκπαιδεύει άτομα με νοητική στέρηση, προσκεκλημένοι του οργανισμού Dolunay, που είναι ένα αντίστοιχο εργαστήρι ειδικής αγωγής.
Αφορμή για το ταξίδι αποτέλεσε η πραγματοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο «Άνθη της Υπομονής» στην οποία παρουσιάστηκαν φωτογραφίες του Τούρκου φωτογράφο Kamil Ercument Atak, οι οποίες είχαν τραβηχτεί στο πλαίσιο εκπαίδευσης και κατάρτισης ΑμεΑ στο «Μαργαρίτα» και στον αντίστοιχο τουρκικό φορέα.
Ορισμένες από τις φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν και σε αντίστοιχη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του «Μαργαρίτα» Ιωάννης Μπίστας, η συνεργασία με το τουρκικό εργαστήρι ειδικής αγωγής αποτελεί συνέχεια των επαφών που έχουν ξεκινήσει από το 2008 με φορείς της πόλης του Εσκί Σεχίρ, με γονείς ΑμεΑ αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι οκτώ σπουδαστές που συνοδεύονταν από τρεις παιδαγωγούς του «Μαργαρίτα» φιλοξενήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη ANADOLU, στον ξενώνα του πανεπιστημίου.
Τις ημέρες της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία, όπως περιγράφει ο κ. Μπίστας να επισκεφθούν τέσσερα διαφορετικά πλαίσια που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία στην πόλη αυτή.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Ορισμένα από αυτά είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα εργαστηρίων και άλλα ήταν κέντρα ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ. Σε δύο από αυτά, οργανώθηκαν εργαστήρια, όπου στο ένα οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές του «Μαργαρίτα» παρουσίασαν την κατασκευή αντικειμένων από χαρτοπολτό και στο άλλο τους παρουσιάστηκε η κατασκευή αρωματικών σαπουνιών και δημιουργίες από μαλλί. Και τα δύο είχαν μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή όλων όσων πήραν μέρος, Ελλήνων και Τούρκων σπουδαστών και εκπαιδευτικών.
Με ιδιαίτερη έμφαση τονίζει ο κ. Μπίστας στο σημείο αυτό ότι όλα τα πλαίσια για τα ΑμεαΑ στη γείτονα χώρα λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Παιδείας, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού οι Έλληνες φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν επίσης στα αξιοθέατα της πόλης, σε πάρκα, στην παλαιά πόλη, σε ιστορικά κτίρια, εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, στο εμπορικό κέντρο κ.λπ., παίρνοντας έτσι μία γεύση από τη ζωή στην πόλη και απολαμβάνοντας τις ομορφιές της.
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκαν φυσικά στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία αποτέλεσε και μία καλή ευκαιρία προβολής του «Μαργαρίτα» από τον τουρκικό τοπικό, και όχι μόνο Τύπο. Παράλληλα ήταν, όπως λέει ο κ. Μπίστας, και ένα καλό δείγμα της προσέγγιση των δύο λαών που μόνο οφέλη μπορεί έχει, καθώς αναδεικνύει τα κοινά μας στοιχεία.