Στην αυγή της τρίτης χιλιετίας, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε αναβρασμό. Tα πάντα γύρω μας είναι ρευστά , εύπλαστα., ενώ είναι πρόδηλο ότι βρισκόμαστε μεταίχμιο τεράστιων «τεκτονικών» αλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας Yuval Noah Harari στο βιβλίο του «Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κάνει λόγο για το «τέλος του Homo Sapiens». Τις επόμενες τρεις δεκαετίες θα δούμε αλλαγές, που δεν μπορεί σήμερα να τις χωρέσει ανθρώπινος νους. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές – όποια μορφή και αν έχουν πάρει μέχρι τότε- ενδέχεται να έχουν την επεξεργαστική ισχύ χιλιάδων ανθρώπων, ρομπότ με υψηλή τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό σε πολλές εταιρείες, ενώ όπως έγραψε το 1953(!) στο φουτουριστικό και άκρως δυστοπικό μυθιστόρημά του, «Φαρενάιτ 451» ο Ραίη Μπράντμπερυ, καθημερινές συνήθειες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ενδέχεται να έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Και επειδή η κύρια πηγή πλούτου είναι η Γνώση, για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον απαιτείται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες εξαρτώνται από μία ποικιλία ταλέντων και όχι από την μονοδιάσταστη αντίληψη περί ικανότητας και εξειδίκευσης. Το πρότυπο του ανθρώπου στο – όχι και τόσο μακρινό – 2050 θα διαθέτει περίσκεψη, φαντασία, δημιουργικότητα, κριτική ικανότητα, θα μπορεί να επικοινωνεί με σαφήνεια και να συνεργάζεται δημιουργικά.
Οι διαλέξεις που ανοίγουν παράθυρο στη Γνώση
Μια σειρά εφτά διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο «Future History 4.0 –Μελλοντική Ιστορία» οι οποίες πραγματοποιούνται ήδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων υπό την σφραγίδα του Δήμου Πεντέλης και την συνεργασία του βιβλιοπωλείου Monogram (Λεωφ. Δημοκρατίας 47, Μελίσσια) έρχονται να ανοίξουν ένα παράθυρο στη Γνώση. Ομιλητές καταξιωμένοι στον τομέα τους μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε βαθύτερα την τροπή των εξελίξεων, μας προτείνουν νέους δρόμους παιδείας, εξέλιξης και τεχνολογίας και μας δείχνουν «πως να μαθαίνουμε» και όχι μόνο «τι να μαθαίνουμε». Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη διάλεξη, καθώς στο βήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων ανέβηκε ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης για να αναπτύξει το θέμα «Γεωπολιτική της Παγκοσμιοποιήσεως και των Εθνικών Ταυτοτήτων». Το κοινό για δυο και πλέον ώρες παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα ανέφερε γύρω από Γεωπολιτικά Θέματα ο καθηγητής, ενώ ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση και ευχαριστώντας τον κ. Μάζη τόνισε «για να προσεγγίσει κάποιος ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν το σημερινό, πρέπει να διαθέτει και γνώσεις του διεθνούς ευρωπαϊκού και παγκόσμιου περιβάλλοντος και κυρίως εμπειρίες».
«Επιχειρήσεις Κυβερνοπολέμου & το Νέο Ψηφιακό Πεδίο Μάχης»
Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Ταγματάρχη ε.α. Αθανάσιου Κοσμόπουλου, Αναλυτή Διεθνούς Ασφάλειας με θέμα «Επιχειρήσεις Κυβερνοπολέμου & το Νέο Ψηφιακό Πεδίο Μάχης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Την δεύτερη από τις εφτά διαλέξεις με γενικό Θέμα «FUTURE HISTORY 4.0» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων στο προσεχές διάστημα. παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ο ομιλητής εξήγησε με πολύ γλαφυρό τρόπο όλες τις απειλές και τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και ολόκληρου του διαδικτύου. Για 90 λεπτά το κοινό ενημερώθηκε για πράγματα τα οποία είναι μέσα στο σπίτι μας και μας απειλούν καθημερινά και εντονότερα απ΄ ότι ίσως πιστεύουμε. «Το κοινό μας έφυγε προβληματισμένο κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο. Και μάλιστα σχετικά με προβλήματα που δεν είχαν πριν σκεφτεί και εξίσου σημαντικά» δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου Monogram, Βασίλης Θεοδωρίδης.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης στον χαιρετισμό του αφού συνεχάρη την υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Γιώτα Τσινού και τον χορηγό της εκδήλωσης, το βιβλιοπωλείο Monogram για την επιλογή του θέματος, τόνισε πως «το ηλεκτρονικό κυβερνοσύστημα αποτελεί σήμερα πλέον εξουσία και ταυτόχρονα αχίλλειο πτέρνα για την κοινωνία και τα έθνη». Τον Δήμαρχο συνόδεψαν ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΘ Βασίλης Λάζος, η Αντιπρόεδρος της Β΄ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Χρυσούλα Μπάμπου και το Μέλος Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Νίκος Μαυρομάτης
Βασίλης Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος βιβλιοπωλείου Monogram: «Μέσα από τις διαλέξεις θα δούμε το μέλλον»
Ο στόχος
-«Στόχος αυτής της σειράς των διαλέξεων είναι να ανοίξουμε το παράθυρο της γνώσης, να διευρύνουμε το φάσμα των δυνατοτήτων μας, και να δούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.
-«Ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους με τις επιστημονικές τους γνώσεις θα βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα την εποχή της πολυπλοκότητας χωρίς να μας τρομάζουν.
Θα γνωρίσουμε πεδία που ποτέ δεν μας είχαν απασχολήσει, θα δούμε την Γη σαν ένα, θα δούμε τον άνθρωπο ως συνάνθρωπο, θα δούμε . . . το μέλλον»!
Πώς ξεκίνησε η ιδέα
-«Η ιδέα ξεκίνησε από την κρίση, η οποία ανέδειξε όλες τις αδυναμίες μας και μας ξεγύμνωσε. Μας έδειξε ότι για να προστατευτούμε από οποιαδήποτε απειλή απαιτείται να «αναβαθμιστούμε».
-«Η εξωτερική συνεργασία μου με το Βιβλιοπωλείο Monogram ήταν καταλυτική. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για εμάς και κυρίως για τους «επόμενους» έτσι λοιπόν ήρθε η ιδέα της σειράς διαλέξεων. Η συνεργασία επεκτάθηκε και καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με αξιολογότατους καθηγητές που με χαρά δέχτηκαν την πρόταση μας».
-«Η Ιωάννα Χατζηαργηρού, ιδιοκτήτρια του Monogram Μελισσίων έδωσε την ευκαιρία μέσω των εκδοτών αλλά και με τις ικανότητες της να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα. Επίσης η Γιώτα Τσινού από το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων αγκάλιασε από την αρχή αυτή την προσπάθεια . Μας βοηθάει με όλους τους δυνατούς τρόπους και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».
Η δύναμη της συνέργειας
-«Πίσω από αυτήν την προσπάθεια θα ήθελα να αναφέρω και τους μικρούς αφανείς ήρωες, την ομάδα μας: Κυριάκος, Σπάρτακος, Μάνος, Γιώργος, Δημήτρης, Δημήτρης, Νικολέττα».
-«Ξέρουμε ότι τα εργαλεία που μας έφεραν έως εδώ δεν επαρκούν για να μας πάνε στο μέλλον. Απαιτείται να αναβαθμίσουμε τους εαυτούς μας, να ξαναγίνουμε μαθητές. Να βρούμε εκείνο τον δάσκαλο που βρίσκει αμέσως το καλό, που σε ενθαρρύνει να κάνεις ένα βήμα πιο πάνω από ότι είχες σκεφτεί, που σε βοηθά να γίνεις αυτό που αξίζεις».
Γιώτα Τσινού, υπεύθυνη Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων: «Στόχος η Γνώση και η ενημέρωση για το άγνωστο αύριο»
-«Οι διαλέξεις που πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα 30 χρόνια στον πλανήτη μας. Στόχος τους είναι η Γνώση και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που μας φέρνει το μέλλον».
-«Η ιδέα ξεκίνησε μετά την συνάντηση με τον εκπρόσωπο του βιβλιοπωλείου Monogram , Βασίλη Θεοδωρίδη . Αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε άμεσα και να φέρουμε κοντά στους δημότες μας εφτά αξιόλογους επιστήμονες- καθηγητές με εφτά αντίστοιχες διαλέξεις προς ενημέρωσή μας για το άγνωστο αύριο».