Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.
Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.
Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, επί έξι επίμαχων άρθρων, τα οποία υπερψηφίστηκαν με 157 ψήφους υπέρ έναντι 133 «κατά».
Ειδικότερα, τα άρθρα 3, 4, 5, 6, και 7, αφορούν την ενοποίηση των ΦοΣΔΑ σε έναν ΦοΣΔΑ των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλίας και το άρθρο 13 προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΠΑΣΟΚ
Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 13 του νομοσχεδίου.
Πρόκειται για διάταξη που σύμφωνα με την ένσταση, «αντίκεται καταφανώς στο Σύνταγμα» καθώς δίνει την αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφαιρώντας την από τους ΟΤΑ, αν και αποτελεί «τοπική υπόθεση».
«Όπως επισημαίνεται, οι ΟΤΑ εκ του Συντάγματος κατέχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, ενώ η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων τους έχει εκχωρηθεί έως σήμερα λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί αποκλειστικά και μόνο τοπική υπόθεση», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην ένσταση.
Βασικές μεταρρυθμίσεις
Μερικές από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
– Μέχρι το τέλος του 2025 θα εφαρμοστεί ένα ενιαίο, πανελλαδικό σύστημα εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο. Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. Εκεί, επιστρέφοντας τις φιάλες, θα εισπράττουν το αντίτιμο της εγγυοδοσίας.
– Προβλέπεται η δημιουργία μίας υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους (κάτω των 10.000 κατοίκων) και η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους υπόλοιπους.
– Τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων σε Περιφέρειες της χώρας.
– Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορεί να παρεμβαίνει, άμεσα πλέον, το Υπουργείο, όταν τίθενται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση προστίμων από την ΕΕ.
– Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για εφαρμογή με ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και η διαδικασία μετάπτωσης των αιτημάτων για ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό σε ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται στον Διαχειριστή του Συστήματος για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών με συμμετοχή σε αυτές ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και αποκλειστικά για ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό.
– Παρατείνονται προθεσμίες, ώστε να καταστεί δυνατή η ωρίμανση έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται στα νησιωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα εισάγονται προβλέψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση σταθμού ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση στην νήσο Πόρος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands», του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 (Α΄105).
– Θεσπίζεται Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης προς ενίσχυση της ενεργειακής του απόδοσης.