«Hairspray» σε σκηνοθεσία Άνταμ Σάνκμαν
Όταν έφτασα στην αίθουσα όπου θα γινόταν η δημοσιογραφική προβολή, η ταινία είχε αρχίσει. Έτσι πήρα το φάκελο με το υλικό της ταινίας και μπήκα στην σκοτεινή αίθουσα χωρίς να έχω διαβάσει το παραμικρό γι' αυτή, γνωρίζοντας όμως ότι θα έβλεπα τουλάχιστον ένα μιούζικαλ με την αγαπημένη μου Μισέλ Φάιφερ και τον εξίσου γνωστό και καλό Τζον Τραβόλτα.
Το έργο κυλούσε πολύ ευχάριστα και έβλεπα τις προσπάθειες της Τρέισι, μιας παχουλής μελαχρινής κοπέλας να εμφανιστεί και να χορέψει σε ένα χορευτικό πρόγραμμα ενός τοπικού καναλιού της Βαλτιμόρης, που ήταν και το όνειρό της. Από κοντά και η χοντρή μητέρα της μαζί με τον τυπικό Αμερικανό πατέρα, να τη δουν έστω για μια φορά «στο γυαλί». Δύσκολη η προσπάθεια, σε μια κοινωνία που τα πρότυπα ήθελαν τις κοπέλες λεπτές και κυρίως ξανθές. Ακόμα δυσκολότερη για την ηρωίδα μας, η οποία είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τα άλλα κορίτσια και την κόρη της ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού.
Εξαιρετική η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '60, πειστικά ντεκόρ και αυθεντικά αυτοκίνητα και κοστούμια στα ζωηρά χρώματα της εποχής εκείνης, είναι τα χαρακτηριστικά του μιούζικαλ, το οποίο από την πρώτη στιγμή σε συνεπαίρνει με τους ρυθμούς των τραγουδιών και τα απόλυτης ακρίβειας χορευτικά του. Αλλά εγώ έμενα με μια απορία: Δεν μπορούσα να εντοπίσω τον Τραβόλτα, ενώ είχα απολαύσει την κούκλα Μισέλ Φάιφερ. Μέχρι που τελείωσε η ταινία και ενώ είχα δει ακόμα και την Κουίν Λατίφα που έπαιζε και στο μιούζικαλ «Σικάγο» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, τον Τραβόλτα δεν τον είχα εντοπίσει.
Μόνο στο διάλειμμα και πριν από τη δεύτερη ταινία που θα έβλεπα εκείνη την ημέρα, διάβασα ότι ο Τζον Τραβόλτα υποδυόταν… τη χοντρή και επίσης μελαχρινή μητέρα της μικρής πρωταγωνίστριας. Έμεινα άφωνος, τόσο από την ερμηνεία όσο και από την ευκινησία του στα χορευτικά. Έτσι είναι ο τρίτος που έχω δει στο σινεμά να υποδύεται τόσο πειστικά μια γυναίκα, μετά τους Ντάστιν Χόφμαν (στην «Τούτσι») και Ρόμπιν Γουίλιαμς (στην «κυρία Ντάπφαϊρ»).
Εξαιρετικό μιούζικαλ, έξυπνοι διάλογοι και ταλαντούχες ερμηνείες σε μια ταινία που αποθεώνει το διαφορετικό και εκθειάζει το πείσμα και τη θέληση να πετυχαίνει κάποιος τους στόχους του παρά τις όποιες αντιξοότητες.
Πρωταγωνιστούν επίσης: η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκι Μπλόνσκι (Τρέισι), ο Κρίστοφερ Γουόκεν, η Αμάντα Μπάινς, ο Τζέιμς Μάρσντεν, η Μπρίτανι Σνόου και η Κουίν Λατίφα.
«El Cantante» σε σκηνοθεσία Λεόν Αϊτσάσο
Ο σκηνοθέτης του «Πινιέρο» (2001) επανέρχεται με μια βιογραφία από τον χώρο της μουσικής και του θεάματος, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και τη μουσική του Έκτορ Λάβοε, μυθικού Πορτορικάνου τραγουδιστή και βασιλιά της salsa.
Η ταινία εκτείνεται από τα μέσα τις δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Αναφέρεται στην ταχεία άνοδο του Έκτορ Λάβοε στην επιτυχία και στη φήμη του ως καλλιτέχνη. Η μουσική του περιείχε την πορτορικάνικη παράδοση σε συνδυασμό με την τάση της εποχής, έχοντας στην εκφορά της καθαρό συναίσθημα και ευθύ ρεαλισμό. Αγάπη, πόνος, χαρά, περηφάνια, λύπη και ψυχικό σθένος, το τραγούδι του Hector Lavoe περιείχε τον πυρήνα της ζωής κάθε απλού ανθρώπου, όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος.
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λοπέζ, Μαρκ Άντονι και Τζον Όρτιζ.