Γιατί ο μάγειρας θέλει να βάλει στο δικό του πνεύμα τον Άμλετ;
Ποιο είναι το μυστικό της μαγείρισσας του έρωτα;
Γιατί πηγαινοέρχεται στην κουζίνα η βασίλισσα;
Σε ποιο μπουκάλι είναι το ποντικοφάρμακο;
Ποιος κρύβεται πίσω από τη γρουσούζικη πανοπλία;
Είναι ο μαϊντανός θανατηφόρος;
Ποιος είναι ο ποντικός που κινείται στις σκιές;
Ποιόν σκότωσαν τα 16 μπεκατσίνια;
Κλίνει ο Άμλετ πιο πολύ προς το αντρικό φύλλο;
Και τελικά.. ποιος θα σερβιριστεί τα καπόνια που ετοιμάζονται;
Το Θέατρο Κνωσσός αποτελεί το «σπίτι» των Χρίστου και Λάμπρου Τσάγκα από το 1978, όταν ίδρυσαν το «Παλκοσένικο». Πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες και το μόνο που δεν άλλαξε είναι η ποιότητα των έργων που παίζονται στην «φωλιά» αυτή του θεάτρου, και η υψηλή προσφορά των συντελεστών.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα η εξαίρεση, πόσω μάλλον όταν το έργο του Άλντο Νικολάι αποτελεί μια… σατανική σάτιρα του κορυφαίου σαιξπηρικού δράματος, μια πανέξυπνη ιδέα του ευρηματικού Ιταλού συγγραφέα. Χρειάστηκε να… χτυπήσει το πόδι του στη Σάμο, στη διάρκεια διακοπών, για να μεταφέρει στο χαρτί την καρικατούρα, που είχε στο μυαλό του καιρό πριν! Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, όπως και η μεταχείριση του έργου του από τον θίασο του Λάμπρου Τσάγκα.
Για τους λάτρεις του Άμλετ (όπως ο υποφαινόμενος…), η σάτιρα του Νικολάι αποτελεί διπλή απόλαυση. Αφενός ξαναζούν την ατμόσφαιρα του δανέζικου παλατιού, αποκλειστικά στην… κουζίνα του, αφετέρου βλέπουν μια διαφορετική, πιο καθημερινή, διάσταση της συνωμοσίας και του τραγικού της τέλους.
Πολύ καλές οι ερμηνείες των Γιάννη Σταματίου, Λαμπρινής Λίβα, Χάρη Γεωργιάδη, Μαρίτας Βλασσοπούλου, Κ. Ζημιανίτη, Η. Γκογιάνου, ΄Αρη Σταύρου και Μ. Μαλταμπέ, ενώ ο Λάμπρος Τσάγκας… δηλητηριάζεται νωρίς και παρακολουθεί το έργο ως… πτώμα! Ιδιαίτερα χαρήκαμε την φίλη μας Τερέζα Λουίζου, που ως κωμικοτραγική Γερτρούδη κυριολεκτικά… έκλεψε την παράσταση!
Το έργο συνεχίζεται μέχρι τις 18 Μαΐου και είναι ευκαιρία να το δουν και οι υπόλοιποι. Αν πάτε, μην ξεχάσετε να πάρετε και τα παιδιά σας…
Χρήστος Φωτιάδης