Το Σάββατο 7 Ιουνίου πραγματοποιείται η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του διαδραστικού δρώμενου «Heaven on Earth?» στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το οποίο θα διαρκέσει έως την Τρίτη 17 Ιουνίου και μετά θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Πλύμμουθ και στη Σαραγόσα.
Όπως λέει η Βάνα Πεφάνη, που σκηνοθετεί την παράσταση, πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συμμέτοχη 6 χωρών (Ελλάδα – Ισπανία – Αγγλία – Τουρκία – Γαλλία και Ιταλία). Το μόνο Ελληνικό πρόγραμμα που επιδοτείται φέτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βάνα Πεφάνη λέει χαρακτηριστικά: «Σ’ έναν κόσμο που διαιρείται, διαμορφώνεται, κατασπαράσσεται και παραπαίει, έξι χώρες και αρκετοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω της θάλασσας, με στόχο την παράσταση αυτή. Ο Ζαν Ζενέ ήταν η έμπνευση, οι συνθήκες που ζούμε ήταν η αφορμή, η ανάγκη να ανταλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ήταν η αιτία.
Το «Heaven on Earth?» είναι μια παράσταση, που ο ήρωας της -ένα νέο παιδί του σήμερα- ανακαλύπτει κάποιο χειρόγραφο του Ζενέ και διαβάζοντάς το, έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα και τους ήρωες του έργου του. Είναι μια παράσταση που χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη θεάτρου και θεάματος, που μάγοι είναι οι ηθοποιοί, ακροβάτες οι άνθρωποι που ζουν την κάθε μέρα τους σε τεντωμένο σχοινί, δράκοι όλοι οι φόβοι και οι κακίες που υπάρχουν μέσα μας και βρυκόλακες όσοι τρέφονται από μας. Μια παράσταση που παραλληλίζει το χθες και το σήμερα και ανακαλύπτει αφόρητες ομοιότητες.
Με κινηματογραφική αφήγηση και σκηνοθεσία, γρήγορους ρυθμούς, 25 άτομα πάνω στην σκηνή (13 ηθοποιούς – χορευτές και 12 σπουδαστές της Δραματικής σχολής Πετρας) το «Heaven on earth?» είναι ουσιαστικά ένα έργο για την κοινωνική αδικία, τη βία που συνδέει θύτες και θύματα, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, ένα έργο που αναμιγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με την βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.
Η ιδέα του προγράμματος και στόχος, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων και όλοι μαζί να προσπαθήσουν για τον δικό τους Παράδεισο στη γη. Γιατί ο Παράδεισος θέλει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σκεφτούμε ελεύθερα και να πράξουμε και όχι να περιμένουμε από τους άλλους θαύματα και σωτηρία. Το θαύμα στη ζωή μας μόνο εμείς μπορούμε να το προκαλέσουμε.
Και ναι, στο τέλος υπάρχει ελπίδα γιατί ένα βιβλίο -η τέχνη γενικότερα- μας βοηθάει να δραπετεύσουμε από τις ζωές μας, να χαμογελάσουμε στραβά σε όσους με αδιαφορία μας οδηγούν στην καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας. Ναι, τελικά πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους. Ευτυχώς».
7 – 17 Ιουνίου στο Παλιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα / Ώρα 21:15 / Ακατάλληλο για ανήλικους και ευαίσθητα άτομα