Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού στη Μ. Βρετανία Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin), όπου ξεπερνά σε πωλήσεις τον Στίβεν Κινγκ και τον Τζον Γκρίσαμ, μας συστήνει τον νέο επιθεωρητή Μάλκομ Φοξ στο βιβλίο του «Σκοτεινή πλευρά» (The Complaints). Κανένας δεν συμπαθεί τους Complaints – τους αστυνομικούς που ερευνούν άλλους αστυνομικούς. Το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας έχει το παρατσούκλι «Σκοτεινή πλευρά» και εκεί εργάζεται ο Μάλκομ Φοξ. Είναι ένας σοβαρός άντρας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Ο πατέρας του είναι σε οίκο ευγηρίας και η αδερφή του έχει μια βασανιστική σχέση. Ο Φοξ αναλαμβάνει μια νέα υπόθεση, τη διερεύνηση του αστυνομικού Τζέιμι Μπρεκ, ο οποίος είναι βουτηγμένος στη βρομιά, αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Καθώς ο Φοξ ερευνά, ανακαλύπτει ότι γύρω από τον Μπρεκ υπάρχουν πολλά επικίνδυνα μυστικά, ειδικά ένας βίαιος φόνος.
Με το βιβλίο αυτό ο Ράνκιν αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς αστυνομικού στον κόσμο. Καταιγιστικός ρυθμός και βαθύτερα ηθικά διλήμματα για το σωστό και το λάθος.
«Ο Ράνκιν είναι μαέστρος σ’ αυτό που κάνει, που για μένα είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο συνδυασμός σκηνικού, πλοκής, χαρακτήρων και θέματος, το οποίο για τον Ράνκιν είναι η ηθική διάσταση των πραγμάτων… Ο Φοξ είναι ένας τόσο ολοκληρωμένος χαρακτήρας, τόσο συναρπαστικός που σίγουρα ελπίζουμε πως θα ξαναδιαβάσουμε περιπέτειά του». PD James, The Guardian
Ο Ίαν Ράνκιν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στο Φάιφ της Σκοτίας. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, απΆ όπου αποφοίτησε το 1982. Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έκανε διάφορες δουλειές, από εργάτης σε αμπελώνες ως φοροεισπράκτορας και μουσικός συντάκτης. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημου πλέον αντιήρωά του, του επιθεωρητή Ρέμπους, το 1987. Οι περιπέτειες του κυνικού και περιθωριακού σκοτσέζου επιθεωρητή, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζον Χάνα, φιγουράρουν στις λίστες των best seller και μεταφράζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, χαρίζοντας στον Ίαν Ράνκιν τον τίτλο του πιο δημοφιλούς συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Το 1988 ο Ίαν Ράνκιν εξελέγη Hawthornden Fellow, ενώ το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Chandler-Fulbright, CWA Dagger για το καλύτερο αστυνομικό διήγημα της χρονιάς Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο Gold Dagger στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος, με το Edgar Allan Poe για το μυθιστόρημά του Οι αναστημένοι και με το CWA CARTIER DIAMOND DAGGER για τη συνολική προσφορά του στην αστυνομική λογοτεχνία. Ζει στο Εδιμβούργο, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
(Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ / ISBN: 978-960-455-991-6 / Σελίδες: 560 / Ημερομ. έκδοσης: 01/12/2010 / Τιμή: 20,90 ευρώ)