Ένα μεγάλο ευχαριστώ…
Σεμνός και προσηνής, ο συγγραφέας του Λευκώματος, Αριστείδης Διαμαντής, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου. Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη συγγραφή του Λευκώματος τόνισε: «Τώρα που κρατώ στα χέρια μου αυτή την έκδοση, αναλογίζομαι πόσο δίκιο είχε ένας παλιός ιστορικός, που έλεγε, ότι δεν μπορεί να γράψει κανείς καλά ιστορία, αν δεν είναι ο ίδιος παθιασμένος συλλέκτης.
Εδώ και πολλά χρόνια μαζεύω πάσης φύσεως υλικό, βιβλία, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, ακόμη και αντικείμενα, που σχετίζονται με την ιστορία της Ιατρικής και ιδιαίτερα την ιστορία της Στρατιωτικής Ιατρικής της πατρίδας μας. Μέρος απ’ αυτό το υλικό, που σχετίζεται με το Υγειονομικό των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, έχω τη μεγάλη χαρά να το βλέπω σήμερα δημοσιευμένο σε ενιαίο και μάλιστα πολυτελή τόμο με τα δικά μου σχόλια και όπως εγώ αφομοίωσα την ηρωική εκείνη περίοδο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Όσοι από εσάς και όσοι ενδεχομένως διαβάσουν αυτό το βιβλίο αισθανθούν τη συγκίνηση, που ένιωσα εγώ για εκείνη την εποχή, τότε είμαι σίγουρος, ότι πέτυχα το σκοπό μου».
Χωρίς τέλος ο μεγάλος αγώνας του Ιατρικού Συλλόγου
Αναφορά στο ιστορικό ορόσημο στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, πραγματοποίησε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου. Όπως τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων:
«Η συμβολή του Υγειονομικού Σώματος στους δύο πολέμους κατά τα έτη 1912 – 1913 συντέλεσε τα μέγιστα στην διατήρηση της ακεραιότητας του στρατεύματος και ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για την θετική έκβαση των Βαλκανικών πολέμων, κάτι που δεν πρέπει να λησμονείται.
Όπως δεν πρέπει να λησμονούμε ως λαός γενικότερα την ιστορία μας. Γιατί λαός που δεν έχει μνήμη και ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Και στις μέρες μας, που βιώνουμε έναν άλλου τύπου πόλεμο, περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να ανατρέχουμε στις λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας για να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο Ενωμένοι και αδελφωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Αξίζει λοιπόν συγχαρητηρίων, ο συνάδελφός μας γιατρός – Κυτταρολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Διαμαντής και τον ευχαριστούμε πολύ που μας έδωσε την ευκαιρία μέσα από το Λεύκωμά του «Το Υγειονομικό των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, μέσα από φωτογραφίες και κείμενα εποχής» να κάνουμε μια αναδρομή στο ένδοξο, ιστορικό παρελθόν μας.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια που ανήκουμε κι εμείς στον Υγειονομικό κλάδο, ο οποίος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δοκιμάζεται ιδιαίτερα με την πλειάδα των μέτρων κατ’ εντολή της τρόικας, που γονάτισαν ασφαλισμένους και γιατρούς. Ο γιατρός, όχι μόνο τότε, αλλά και σήμερα ασκεί το λειτούργημά του κάτω από αντίξοες συνθήκες και παρά τον πόλεμο συκοφάντησης που δέχεται, στέκεται δίπλα στον ασθενή ακόμη και ως εθελοντής συμμετέχοντας στις δράσεις του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός μεγάλου αγώνα που δίνουμε για να ανατρέψουμε πολιτικές, οι οποίες από τη μια οδηγούν στην υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας με θύματα του πολίτες και από την άλλη έχουν ως συνέπεια την απαξίωση οικονομική, επιστημονική και επαγγελματική των γιατρών.
Όλοι μαζί δώσαμε με επιτυχία σημαντικές μάχες. Πετύχαμε να ανατρέψουμε την ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και να πετύχουμε σημαντικές υπέρ των γιατρών αποφάσεις και λύσεις.
Ο αγώνας αυτός όμως για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει συνέχεια. Γι’ αυτό, στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές στις 12 και 13 Οκτωβρίου, σας καλώ να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να ευαισθητοποιήσουμε τους συναδέλφους μας σε όποιον χώρο κι αν βρίσκονται για μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Μόνο όλοι μαζί με προσπάθειες και θυσίες θα ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα και θα μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.