Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ, η οποία τις οδηγεί σε παρακμή. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για την νέα μορφή του ΝΑΤΟ, για τον ρόλο που έπαιξε στην ουκρανική κρίση η προέλαση της συμμαχίας προς την ανατολή, τους προβληματισμούς για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά θέματα και την θέση της Ελλάδας σε αυτά, για την ελληνική κρίση ρευστότητας κ.ά.
* * *
* Στο δοκίμιό του, ο φημισμένος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Francis Fukuyama σημειώνει ότι τα προβλήματα με την αμερικανική πολιτική σήμερα προέρχονται από τον βασικό σχεδιασμό των αμερικανικών πολιτικών θεσμών, που επιδεινώθηκε από μια όλο και πιο εχθρική πόλωση. Δυστυχώς, τη απουσία κάποιων μεγάλων εξωτερικών σοκ, η φθορά είναι πιθανό να συνεχιστεί για το προβλέψιμο μέλλον.
* Αυτή η πολιτική δυσλειτουργία έχει έρθει στο επίκεντρο και των αγορών. Όπως γράφει ο Ruchir Sharma, στέλεχος της Morgan Stanley, οι παγκόσμιοι επενδυτές εστιάζουν συνήθως σε οικονομικά δεδομένα, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η απασχόληση και το εμπόριο. Αλλά στο σημερινό δύσκολο οικονομικό κλίμα, έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν το βλέμμα τους αλλού: Στην εθνική πολιτική ηγεσία και τις προοπτικές για μεταρρύθμιση.
* Σε μια νέα φάση εισέρχεται και το ΝΑΤΟ. Όπως γράφει η σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιωάννα Ζυγά, στο μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον τής Ευρώπης, το ΝΑΤΟ επιστρέφει στον πιο παραδοσιακό του ρόλο αλλά με ανανεωμένες επιχειρησιακές δομές και νέο σχέδιο ετοιμότητας δράσης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ