Μπορεί οι εξελίξεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των απορριμματοφόρων από τη πρώην Ναυτική Βάση τις τελευταίες ημέρες να υπήρξαν καταιγιστικές, όμως όπως όλα δείχνουν το αμαξοστάσιο του Δήμου θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας στο Ο.Τ. 415. Εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν και την 6η Μαϊου 2020 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ομόφωνα αποφάσιζε την «απομάκρυνση των απορριμματοφόρων εντός ενός έτους με την παράλληλη εξεύρεσή κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος (Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου) ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης ανέκρουσε πρύμναν μετά την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (14/2) για τη μίσθωση δυο ακινήτων συνολικής έκτασης 2.520 τ.μ. έναντι 4.700 ευρώ τον μήνα στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Γέρακα για τα επόμενα 12 χρόνια. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις του όμορου Δήμου Παλλήνης, καθώς σε έκτακτη συνεδρίασή του (Τρίτη 23/2) το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης αποφάσισε να μην επιτρέψει «με κάθε τρόπο» την εγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου Βριλησσίων στην εν λόγω περιοχή.
Ο Ξένος Μανιατογιάννης παράλληλα προανήγγειλε την σύγκληση μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου (πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου) στο οποίο το Σώμα θα κληθεί να λάβει νέα απόφαση.
Ξένος Μανιατογιάννης: «Δεν θα διχάσω τις τοπικές κοινωνίες, πάμε σε άλλες λύσεις»
«Δεν προτίθεμαι να ‘’χτυπηθώ’’ με τον Δήμο Παλλήνης και με κανέναν Δήμο. Δεν πρόκειται όπως έχει εξελιχθεί το θέμα να διχάσω τις τοπικές κοινωνίες. Έχει αποδειχτεί ότι κανείς Δήμος δεν θέλει τα απορριμματοφόρα άλλου Δήμου στην πόλη του και γι’ αυτό θα πάμε σε άλλες λύσεις. Ή στο Ο.Τ. 444 ή σε υπόγειο πάρκινγκ στη Ναυτική Βάση με είσοδο και έξοδο από την Αναπαύσεως και παράλληλη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του νέου ΓΠΣ» είπε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, ο οποίος για την επιλογή της ΒΙΠΕ Γέρακα σχολίασε «νομικά είμαστε κατοχυρωμένοι, αυτοδιοικητικά δεν είμαστε σωστοί».
Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του επικεφαλής της «Δράσης για μια άλλη πόλη» Γιάννη Τσούτσια ο πρώτος πολίτης των Βριλησσίων τόνισε «δεν νιώθω ότι είμαι με την πλάτη στον τοίχο. Δεν είμαι εγώ σε δύσκολη θέση, αλλά η πόλη με τις επιλογές που έχουν παρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης ώστε να μην γίνει τίποτα επί της ουσίας σε αυτό το θέμα».
Κάνοντας αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης και στις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η παρούσα δημοτική Αρχή για την ανεύρεση λύσης, ο Ξένος Μανιατογιάννης ανέφερε «έγιναν προσπάθειες με όλους τους όμορους Δήμους. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, όλοι αυτοί οι Δήμοι έλυσαν το πρόβλημά τους ενώ εμείς είμαστε ο μόνος Δήμος που επικράτησε ο λαϊκισμός».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος έκανε αναφορά σε πιέσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βριλησσίων προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τον Μάϊο του 2020 που οδήγησαν στην απόσυρση της διάταξης του άρθρου 92 που περιλαμβανόταν σε σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφορούσε τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης.
Ο Ξένος Μανιατογιάννης υπεραμύνθηκε της επιλογής του για διατήρηση του αμαξοστασίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βριλησσίων («όλοι οι Δήμοι λύνουν τα προβλήματά τους εντός της πόλης τους και εμείς, για να είμαστε αρεστοί, από το 2000 μέχρι σήμερα πετάμε την μπάλα στην εξέδρα» είπε χαρακτηριστικά) και αναρωτήθηκε «υπάρχει οριστική λύση. Την θέλουμε ή θα την αφήσουμε να αιωρείται προεκλογικά δίνοντας στις εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα;»
Γιάννης Τσούτσιας: «Μεθόδευση για να παραμείνουν τα απορριμματοφόρα στη Ναυτική Βάση»
Για «μεθόδευση της διοίκησης προκειμένου να παραμείνουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου στη πρώην Ναυτική Βάση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δράση για μια άλλη πόλη» Γιάννης Τσούτσιας παίρνοντας τον λόγο λίγο μετά την τοποθέτηση του δημάρχου.
«Ενώ γνωρίζατε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον όμορο Δήμο καθυστερήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο επί 1,5 χρόνο με τρεις διαγωνισμούς» είπε ο κ. Τσούτσιας κάνοντας λόγο για «σκιές» που υπάρχουν στον τρίτο διαγωνισμό. Όσον αφορά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για μίσθωση δυο ακινήτων στην ΒΙΠΕ Γέρακα ο κ. Τσούτσιας. αναρωτήθηκε «γιατί προχωρήσατε στην απόκτηση του δεύτερου οικοπέδου, χρεώνοντας τον Δήμο με 1.500 ευρώ μηνιαίως αφού η έκταση του πρώτου θα ήταν επαρκής σύμφωνα με την προκήρυξη;» και εγκάλεσε την διοίκηση ότι δεν έχει προχωρήσει στην διαδικασία χωροθέτησης για την ανεύρεση μόνιμης λύσης λέγοντας χαρακτηριστικά «περιμένετε από την αντιπολίτευση να σας προτείνει λύση».
«Η λύση της ΒΙΠΕ Γέρακα ‘’μπάζει’’ από παντού» είχε τονίσει πριν την τοποθέτηση του δημάρχου , ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Βήττος που χαρακτήρισε υψηλό το τίμημα του μισθώματος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι ο δημότης».
«Προφανώς και ήταν απαίτηση όλων των παρατάξεων να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα από τη Ναυτική Βάση, αλλά η λύση του ΒΙΠΕ Γέρακα που κάνει λόγο για 12 χρόνια δεν θεωρείται προσωρινή αλλά σχεδόν μόνιμη» είπε ο κ. Βήττος. «Υπονομεύετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (6/5/20) πετώντας το πρόβλημα σε έναν άλλο Δήμο» είπε ο κ. Βήττος απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, λίγο πριν ο τελευταίος εκπλήξει το Σώμα με την απόφασή του να μην προχωρήσει στην επιλογή της ΒΙΠΕ Γέρακα.
Μια απόφαση η οποία παρατείνει την οριστική λύση του προβλήματος που ταλανίζει τον Δήμο και δικαιώνει μέχρι κεραίας τον τίτλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ (23/9/21) «Απομάκρυνση απορριμματοφόρων αγώνας άγονος».