Το Cine -Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 20.15 στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού και Πλαταιών) με την ταινία «Canola» του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Chang (ψευδώνυμο του Yoon Hong-seung).
Πρόκειται για ένα κλασικό μελόδραμα που συγκεντρώνει την προσοχή του σε ένα πλήθος προκλητικών σύγχρονων θεμάτων. Οι οικογενειακοί δεσμοί και η εξάρθρωση τους κάτω από το βάρος της νεωτερικότητας, η πίεση της εφηβείας, η εγκατάλειψη, οι αντιθέσεις υπαίθρου- πόλης, η φτώχεια στις αγροτικές κοινότητες, η παραβατικότητα στα αστικά κέντρα, η πρώιμη αγάπη. Ταινία που διατηρεί σε όλη της διάρκεια της μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, αφήνει το θεατή με μια αίσθηση αισιοδοξίας και κινητοποιεί τα καλύτερα συναισθήματα του.
Είναι μεγαλύτερη, η θάλασσα από τον ουρανό; Για ένα μικρό κορίτσι τη Hye-ji, που κάθεται στα βράχια στην άκρη χωραφιών ελαιοκράμβης (canola) με τα έντονα κίτρινα λουλούδια, η θάλασσα φαντάζει να συνεχίζεται στο άπειρο. Δελφίνια χορεύουν ανάμεσα στα κύματα κάνοντας να αναρωτιέται αν μπορούν να κάνουν πράξη τις επιθυμίες της. Ζει με τη γιαγιά της, τη «Γιαγιά Gye-Choon» (αυτός είναι και ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας). Ο πατέρας της έχει πεθάνει, η μητέρα της τις έχει από καιρό εγκαταλείψει. Είναι φτωχές, βιοπορίζονται από τη δουλειά της γιαγιάς. Είναι γυναίκα- δύτης, ψαρεύει οστρακοειδή. Συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα και παρά την προχωρημένη ηλικία της κάνει βουτιές καθημερινά κρατώντας κάθε φορά την αναπνοή της για 10’.
Μεγαλώνει την εγγονή της με ανυπόκριτη αγάπη, χωρίς όρους και όρια. Η ζωή στην κοινότητα του μικρού νησιού είναι ασφαλής. Το παιδί μπορεί να περιπλανιέται, να μπαίνει και να βγαίνει στα χωράφια, στα μαγαζιά και τα παζάρια, ακόμα και όταν φοβάται ότι η γιαγιά του μπορεί να εξαφανιστεί στην ομίχλη. Ωστόσο, χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να ανατραπούν όλα. Μια μέρα στην αγορά το κοριτσάκι ξεφεύγει από το χέρι της γιαγιάς και εξαφανίζεται.
Δώδεκα χρόνια μετά μια έφηβη, η Hye-ji ζει μια δύσκολη ζωή στην πόλη. Μοιράζεται ένα μικροσκοπικό υπόγειο δωμάτιο με μια φίλη, τα βγάζει πέρα με κλοπές και άλλες παραβατικότητες. Όταν πιέζεται να συμμετάσχει σε έναν σεξουαλικό εκβιασμό που όμως πάει στραβά, ταξιδεύει στο νησί υποστηρίζοντας ότι είναι το χαμένο κορίτσι του οποίου τη φωτογραφία έχει δει σε amber alert τυπωμένο σε κουτί γάλακτος. Αλλά είναι τελικά το ίδιο άτομο; Παρά τις όποιες επιφυλάξεις η ταραγμένη, ανήσυχη κοπέλα επανασυνδέεται με την πιο ευτυχισμένη γιαγιά του κόσμου. Μοιάζει να είναι μια ιστορία εξαπάτησης. Αλλά πρόκειται για κάτι πιο περίπλοκο. Αυτή η Hye-ji έχει το ίδιο βραχιόλι που φορούσε το παιδί όταν εξαφανίστηκε. Κουβαλάει το ίδιο κραγιόνι σε χρυσό χρώμα. Η γιαγιά δεν έχει επιφυλάξεις. Ανυπόκριτα με την ίδια χωρίς όρια αγάπη φροντίζει το κορίτσι. Μια βαθιά σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους, σχέση που έχει μεταμορφωτική επίδραση στην προσωπικότητα και των δυο τους. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανακαλύπτει μια νέα όρεξη για ζωή, η κοπέλα, αρχικά αμυντική, ανοίγεται σταδιακά, μαθαίνει την ευθύνη και, με τη βοήθεια ενός αφοσιωμένου δασκάλου, καλλιεργεί το ταλέντο της στη ζωγραφική. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες του παρελθόντος της κάνουν απειλητικά την εμφάνιση τους θέτοντας σε κίνδυνο τη νέα ειρηνική ζωή της και τη σχέση της με την Gye-choon και όλο το χωριό.
Μια χώρα δυο ταχυτήτων
Νότια Κορέα, χώρα δύο ταχυτήτων όπου συνυπάρχουν δύο τρόποι ζωής, δύο διαμετρικά αντίθετες νοοτροπίες. Ένας αστικός, ανεπτυγμένος κόσμος στις μεγάλες πόλεις, και μια αγροτική κοινωνία, στην ύπαιθρο ή στα νησιά. Ο κινηματογράφος της χώρας δεν χάνει την ευκαιρία να αναλογιστεί αυτό το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό ακριβώς κάνει και η «Canola». Ο σκηνοθέτης Chang παρουσιάζει την ύπαιθρο ειδυλλιακή μεν, με μεγάλες αντιθέσεις δε. Ένας τόπος οπισθοδρομικός αλλά με έντονη ανθρώπινη διάσταση, όπου συμβιώνουν οι καθυστερημένες αντιλήψεις με την οικογενειακή στοργή και την αλληλεγγύη. Η πόλη είναι το έδαφος της διάλυσης και της διαφθοράς, όπου κυριαρχεί το κυνήγι της επιβίωσης, η αποανθρωποποίηση. Σκιαγραφεί μια εντυπωσιακή εικόνα της ζωής στο νησί, με τους ντόπιους να είναι ευγενικοί, στοχαστικοί και χαρούμενοι, σε σύγκριση με τους αναξιόπιστους, απαράδεκτους χαρακτήρες της μεγάλης πόλης. Δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτή την αντιπαράθεση. Η ζωγραφική, η τέχνη με την οποία ασχολείται η Hye-ji αντιπροσωπεύει τη γέφυρα ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο. Το κορίτσι επιστρέφει άλλωστε στην πόλη, τη Σεούλ για μια έκθεση.
Η πραγματική δύναμη της ταινίας είναι αναμφισβήτητα οι ερμηνείες της, που αποδίδουν απολαυστικά τους δύο χαρακτήρες –της Hye-Ji και της γιαγιάς της– χωριστά και στην αλληλεπίδρασή τους. Οι δύο ηθοποιοί δημιουργούν με χάρη και συγκίνηση, ένα αισθητικά ακτινοβόλο ντουέτο. Η βετεράνος Youn Yuh-jung είναι σπουδαία ερμηνεύτρια, θρυλική ηθοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις πλέον αξιοπρόσεκτες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές της Κορέας με μια καριέρα που εκτείνεται σε 5 δεκαετίες. Είναι δε η πρώτη Κορεάτισσα που βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Minari». Εδώ σε μεγάλη φόρμα προσδίδει στη γιαγιά που υποδύεται αξιοπρέπεια ακόμα και όταν είναι κωμικά παράλογη, κάνει ρεαλιστική την απίστευτη συνεχή ανιδιοτέλεια της Οι νεαρές και ταλαντούχες Youn Yuh-jung και Kim Go-eun υποδύονται την παράξενη εγγονή στην παιδική και εφηβική ηλικία αντίστοιχα, αποδίδοντας όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους με δύναμη. Τα νησιωτικά τοπία είναι όμορφα γυρισμένα και αποκαλύπτουν μια πλευρά της Κορέας που δεν βλέπουμε συχνά στον κινηματογράφο σήμερα.
Νότια Κορέα, Δραματική, 2016. Διάρκεια: 116’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Chang (ψευδώνυμο του Yoon Hong-seung). Πρωταγωνιστούν: Choi Minho, Choi Moon-kyoung, Jang Hyuk-Jin, Kim Dae-myung, Kim Go-eun, Kim Hee-won, Lee Seul-bi, Nam Tae-boo, Park Jung-chul, Park Min-ji, Ryu Jun-yeol, Shin Eun-jung, Yang Ik-june, Youn Yuh-Jung
.