Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπήκε και πάλι η κατασκευή του Πρότυπου Βιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού στην οδό Διός 45 του δήμου Βριλησσίων. Μετά την πρόσφατη ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής με ποσό χρηματοδότησης 764.000 ευρώ, συμπληρώνεται το ποσό κατασκευής που φτάνει τα 996.077 ευρώ. Θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχαν καταβληθεί τα 231.000 ευρώ από το σύνολο του ποσού του προϋπολογισμού.
«Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φέροντος οργανισμού του παιδικού σταθμού, η θεμελίωση ισογείου και υπογείου και απομένει η σκυροδέτηση την άλλη εβδομάδα της πλάκας οροφής του 1ου ορόφου. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές τοιχοποιίας στο υπόγειο και το ισόγειο και έχουν ξεκινήσει των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων στο υπόγειο και το ισόγειο. Το χρονοδιάγραμμα είναι να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Σεπτέμβριο», λέει στην «Αμαρυσία» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Βριλησσίων κ. Τρύφωνας Μαρτιγόπουλος.
Ο νέος παιδικός σταθμός θα φιλοξενεί 60 παιδιά χωρισμένα σε τρία τμήματα: Ένα για νήπια 1,5 έως 3,5 ετών και δύο για νήπια 3,5 έως 5,5 ετών. Το κτίριο θα είναι διώροφο, συνολικής επιφάνειας 610 τμ. με υπόγειο 272 τμ. Η επιφάνεια του ισογείου είναι 477 τμ και του ορόφου 133 τμ, ενώ σε συνέχεια των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων του ισογείου, κατασκευάζεται υπαίθριος σκιαζόμενος χώρος παιχνιδιού, επιφάνειας 91 τμ.
«Όταν μιλάμε για βιοκλιματικό παιδικό σταθμό εννοούμε ότι ο σχεδιασμός και η επιλογή των κατάλληλων υλικών στην κατασκευή και στη θέρμανση και ψύξη του έτσι, ώστε ο σταθμός να εξοικονομεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο ηλιασμό και φωτισμό του κτιρίου, τη χρήση χρωμάτων που έχουν υψηλή ανακλαστικότητα γηια να μην επηρεάζεται το κτίριο από την ηλιακή ακτινοβολία κ.α.», τονίζει ο κ. Μαρτιγόπουλος και προσθέτει ότι «παράλληλα ετοιμάζουμε και μελέτη προμήθειας εξοπλισμού του παιδικού σταθμού δηλαδή έπιπλα, εποπτικό υλικό, σκεύη και συσκευές που απαιτούνται για την κουζίνα και το πλυντήριο. Αυτή θα γίνει με πόρους του δήμου καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξης σε άλλο χρηματοδοτικό πλαίσιο».
Στα Βριλήσσια λειτουργεί ήδη ο 3ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός στην οδό Προποντίδος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί Βιοκλιματικός αλλά «όταν κατασκευάστηκε οι συνθήκες και οι προδιαγραφές ήταν διαφορετικές. Τώρα περνάμε σε μια νέα γενιά κτιρίων που θα είναι σχεδόν μηδενικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και χρήσης ενέργειας προερχόμενης από καύσιμα».
Oπως σημειώνεται από το δήμο Βριλησσίων «ο νέος παιδικός σταθμός θα καλύψει τις οξυμένες ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής «Πάτημα» Βριλησσίων, αλλά και όλης της πόλης, δοθέντος ότι οι μέγιστες αποστάσεις των κατοίκων από τον παιδικό σταθμό της οδού Διός δεν ξεπερνούν τα 2 χιλιόμετρα». Ο δήμος προσθέτει επίσης ότι «οι ανάγκες της πόλης σε παιδικούς σταθμούς είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που έχει επισημανθεί από την πρόσφατη μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βριλησσίων, που έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων και από τον Οργανισμό Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α.)».
Η συνοπτική περιγραφή του έργου αναφέρει επίσης ότι «η δαπάνη της προμήθειας εξοπλισμού για την άρτια λειτουργία του παιδικού σταθμού, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσόν των 140.000 ευρώ».