Επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου των Βριλησσίων την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα της πολεοδομικής παρέμβασης και ήπιας ανάπλασης της οδού Αναλήψεως στο τμήμα της από την οδό Γράμμου έως την Λεωφόρο Πεντέλης καθώς και των οδών πέριξ της πλατείας Ελευθερίας. Παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε θετικά με ψήφους 15-8 στις 30 Μαρτίου, το θέμα επανέρχεται καθώς οι αντιδράσεις παρατάξεων και κατοίκων-καταστηματαρχών δεν ήταν αμελητέες. Σήμερα Τετάρτη, είχε προγραμματισθεί συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον εμπορικό σύλλογο των Βριλησσίων και άλλους εμπλεκόμενους για το θέμα. «Υπάρχει περιθώριο βελτιωτικών κινήσεων», λέει στην «Αμαρυσία» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Φυκίρης και μας παρέπεμψε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βριλησσίων κ. Κώστας Αμανατίδης, ο οποίος αναμένεται να έχει και αυτός συνάντηση με μέλη του συλλόγου για το ζήτημα, τονίζει στην «Αμαρυσία»: «Είμαστε υπέρ της παρέμβασης στην οδό Αναλήψεως αλλά για τους δρόμους πέριξ της πλατείας Ελευθερίας δεν γνωρίζαμε τίποτα. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η παρέμβαση εκεί δεν πρέπει να γίνει αν δεν προβλεφθεί παράλληλα χώρος στάθμευσης. Αν υπήρχε υπόγειο πάρκινγκ ή ένας χώρος ανοικτός για παρκάρισμα, θα ήμουν υπέρ».
«Δεν είμαστε Χαλάνδρι ή Μαρούσι που υπάρχουν χώροι στάθμευσης για όσους πηγαίνουν στην αγορά με το αυτοκίνητό τους. Εγώ υπολογίζω σε 70-80 χαμένες θέσεις πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας. Πού θα παρκάρει όλος αυτός ο κόσμος;», λέει ο επικεφαλής της «Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη» κ. Γιάννης Τσούτσιας.
Στις επιστολές της «Δράσης» και του κ. Αρη Καντά των εκπαιδευτηρίων Καντά, που στεγάζονται στην οδό Ομήρου, αντικατοπτρίζεται το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στις παρεμβάσεις του δήμου.
«Το δημοτικό συμβούλιο της 30ης Μαρτίου απασχολήθηκε επί 2 ώρες με την ψήφιση δύο ψηφισμάτων. Το ένα που αφορούσε στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις επιπτώσεις τους, υιοθετήθηκε σχετικά γρήγορα από όλες τις παρατάξεις. Το δεύτερο, αφορούσε σε στήριξη αιτήματος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής σχετικά με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. Η διοίκηση του δήμου και προσωπικά ο δήμαρχος, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε και αυτό να υιοθετηθεί ομόφωνα. Αν και αυτό τελικά δεν συνέβη, η δημοτική αρχή εξάντλησε κάθε περιθώριο συναίνεσης, δηλώνοντας ότι είναι πάγια πρόθεσή της να εκδίδονται ομόφωνα ψηφίσματα, ακόμη κι’ όταν αυτά περιλαμβάνουν εκτιμήσεις και χαρακτηρισμούς που δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από όλες τις παρατάξεις.
Επί της ουσίας, η προτεινόμενη ανάπλαση προβλέπει διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων στον χώρο του οδοστρώματος που καταλαμβανόταν από σταθμευμένα οχήματα, με ταυτόχρονη μείωση του πλάτους των δρόμων. Με άλλα λόγια, προβλέπει την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων στα συγκεκριμένα σημεία.
Η σκοπιμότητα του έργου κατά τη διοίκηση, «… σκοπό έχει την τόνωση της ασφαλούς επισκεψιμότητας αλλά και της επιχειρηματικότητας της πλατείας Ελευθερίας που σήμερα διαθέτει στενά πεζοδρόμια και κατακλύζεται από σταθμευμένα οχήματα. Η παρέμβαση στην οδό Αναλήψεως, σκοπό έχει την απαλλαγή του εν λόγω τμήματος από την άναρχη κίνηση και στάθμευση των οχημάτων και ταυτόχρονα την υλοποίηση ενός χώρου κίνησης πεζών που θα αποτελεί, ουσιαστικά, τον συνδετικό κρίκο πεζής κινητικότητας ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες πλατείες του Δήμου, την πλατεία Αναλήψεως και την πλατεία Ελευθερίας».
Κατά τις αρμόδιες διευθύνσεις που ανέλαβαν τη μελέτη: «Τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον περιορισμό των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, εξ αιτίας της δημιουργίας των χώρων αποκλειστικής κίνησης των πεζών (διαπλάτυνση πεζοδρομίων κλπ) θεωρούνται ήσσονος σημασίας, (!) δοθέντος του ότι: α) προτεραιότητα για τον δήμο αποτελεί η δημιουργία χώρου κίνησης πεζών που σήμερα δεν υπάρχει (!) και β) τα Βριλήσσια είναι ως επί το πλείστον περιοχή αμιγούς κατοικίας, με αποτέλεσμα την δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων τόσο σε κλειστούς χώρους στάθμευσης εντός των ιδιοκτησιών, όσο και εντός των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων. Επί πλέον τα περισσότερα κτήρια είναι σύγχρονα (της τελευταίας 20ετίας) και έχουν προβλεφθεί οι κατά τον νόμο επιβαλλόμενες υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης σε κάθε σχεδόν ιδιοκτησία.(!)….
Όπως προέκυψε κατά τη διαδικασία συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, η έκθεση σκοπιμότητας είναι διάτρητη και ανακριβής. Σε σημείο που τα περισσότερα σημεία της, αναγκάστηκε να τα ανακαλέσει εντός της συνεδρίασης και η ίδια η διοίκηση! α) Με βάση ποια στοιχεία, «ο περιορισμός των θέσεων στάθμευσης είναι ήσσονος σημασίας», όταν μιλάμε για δεκάδες θέσεις προσωρινής στάθμευσης, που εξυπηρετούν όχι μόνο τα καταστήματα των συγκεκριμένων τμημάτων αλλά συνολικά την αγορά της Λ. Πεντέλης; β) Κανένα απολύτως κτήριο της συγκεκριμένης περιμέτρου δεν είναι της τελευταίας 20ετίας, αλλά άνω της 30ετίας και κανένα δεν διαθέτει θέσεις στάθμευσης, όπως αναφέρεται! γ) Τα πεζοδρόμια της οδού Ομήρου αλλά και του τμήματος της οδού Αναλήψεως, είναι από τα πλέον φαρδιά των Βριλησσίων! Κανένα πρόβλημα βαδισιμότητας δεν υπάρχει, τουλάχιστον συγκριτικά με τη συντριπτική πλειοψηφία των (ανύπαρκτων) πεζοδρομίων του προαστίου. δ) Πώς εννοεί την επιχειρηματικότητα η διοίκηση; Μονοσήμαντα, ως ανάπτυξη καταστημάτων εστίασης; ε) Πώς νοείται η «διασύνδεση των δύο πλατειών», όταν παρεμβάλλεται η Λ. Πεντέλης;
Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις στάθμευσης που καταργούνται είναι πολύτιμες και αναντικατάστατες συνολικά για τη λειτουργία της αγοράς, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψη του γεγονότος, ότι η ίδια Λ. Πεντέλης έχει καταστεί δρόμος περιορισμένης στάθμευσης, υποκρύπτοντας το πραγματικό πρόβλημα έλλειψης θέσεων! Στην περίμετρο της πλ. Ελευθερίας λειτουργεί το Ταχυδρομείο Βριλησσίων, πέντε ιατροί, ένα φυσικοθεραπευτήριο, ένα super market, δύο φαρμακεία, φροντιστήρια, σχολές ξένων γλωσσών και χορού, (που φιλοξενούν μικρά παιδάκια), υπηρεσίες δικηγόρων, λογιστών, τεχνικές εταιρίες, εμπορικά καταστήματα κλπ, ένα υπό ίδρυση διαγνωστικό κέντρο και λίγα καταστήματα αναψυχής. Πόσο εφικτό είναι λοιπόν ένας ασθενής που κατευθύνεται προς τα ιατρεία ή το φυσικοθεραπευτήριο ή αύριο το διαγνωστικό κέντρο ή τα φαρμακεία, (που ενίοτε διανυκτερεύουν, καλύπτοντας και τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια!), ή κάποιος που θέλει απλώς να στείλει ένα δέμα στο ταχυδρομείο, να πρέπει σταθμεύσει 3-4 οικοδομικά τετράγωνα μακριά για να τα προσεγγίσει; Αλλά ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, πόσο μακριά πρέπει να σταθμεύουν;
Και τελικά, για ποιον ουσιαστικό λόγο όλα αυτά; Για να παρουσιάσει η διοίκηση «έργο»; Έτσι αναβαθμίζεται η πλατεία Ελευθερίας; Μα ακόμη κι αν επρόκειτο για πραγματικό έργο, για ποιο λόγο επιλέγεται πάλι μια παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, αντί διαπιστωμένα αναγκαίων παρεμβάσεων σε άλλες γειτονιές ή στα Άνω Βριλήσσια;
Συμπέρασμα: Κάποιος ξύπνησε στραβά! Έχει καταλήξει ο Δήμος Βριλησσίων σε πολιτική δίωξης του αυτοκινήτου; Ότι δεν έχουν «δικαιώματα» τα καθημερινά καταστήματα, σε σχέση με τα καταστήματα εστίασης, στο όνομα των οποίων αποφασίζονται παρεμβάσεις; Σήμερα, το πρόβλημά μας είναι ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου, όταν αυτή έχει ήδη περιοριστεί λόγω κρίσης και όταν δεν υπάρχει εναλλακτικά κάποια αξιόπιστη δημοτική συγκοινωνία ή οποιοδήποτε σημείο στάθμευσης; Η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων είναι το μόνο ζητούμενο;
Ποιος λοιπόν «αιτείται» τη συγκεκριμένη «ανάπλαση» που εισηγήθηκε η διοίκηση; Και ποιος εξουσιοδοτεί δημοτικούς παράγοντες να σχεδιάζουν ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων με προσχηματικά επιχειρήματα;
Αν η δημοτική αρχή φαντάζεται ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, καλλιεργεί ένα «οικολογικό» προφίλ, που δεν έχει, αυταπατάται. Ουδέποτε η μικροπολιτική υπήρξε πειστική και ουσιαστική απάντηση σε οποιοδήποτε ζήτημα…
ΥΓ1. Αλίμονο αν στο προάστιο, με τον ίδιο τρόπο υλοποιηθούν, στο όνομα μάλιστα της επιστήμης, οι προτάσεις των μελετητών που θα εξαχθούν από την μονίμως αναμενόμενη «κυκλοφοριακή μελέτη»!
ΥΓ2. Η οδός Αργυροκάστρου, ανήκει σε άλλο Δήμο;»
