To ντοκιμαντέρ «575 ημέρες στο 18 ΑΝΩ» προβλήθηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Η ταινία συμπαραγωγής «Eteron – Ινστιτούτου για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή» και του ιστότοπου The Untold, καταγράφει τη διαδρομή απεξάρτησης του Noesis 575.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το έργο του 18 ΑΝΩ και συνολικά των δημοσίων προγραμμάτων απεξάρτησης, τα οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, έχουν πληγεί σοβαρά από την τελευταία νομοθετική αλλαγή, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική απαξίωσης των κρατικών δομών ψυχικής υγείας.
Οι τοποθετήσεις
Ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, Γιάννης Χαροκόπος – Noesis 575, μίλησε στο κοινό για τον τρόπο που η φωτογραφία λειτούργησε για εκείνον ως θεραπευτικό εργαλείο και μετέφερε ένα μήνυμα νίκης και αναγέννησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μπορούμε και έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
«Η τρυφερότητα απέναντι σε αυτές τις ιστορίες είναι η δύναμή μας» υποστήριξε από την πλευρά της η σκηνοθέτιδα Μαρία Γαλάτη, τονίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα της απεξάρτησης είναι βαθιά πολιτικό» και «μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του κράτους» σε αυτά τα ζητήματα.
Τα προβλήματα
Μια εικόνα του πλαισίου που ίσχυε σε προγράμματα απεξάρτησης όπως το 18 ΑΝΩ αλλά και την σημερινή παρουσίασαν αναλυτικά ο Δρ. Κοινωνιολογίας Δημήτρης Υφαντής κι η ψυχοθεραπεύτρια και πρώην στέλεχος του ΚΕΘΕΑ, Αναστασία Βλαχογεωργάκη,
Ο πρώτος περιέγραψε τους βασικούς τρόπους που δούλευε το «18 ΑΝΩ», με στόχο «κυρίως τη νοηματοδότηση στη ζωή του χρήστη, ως τον μοναδικό δρόμο προς την κάθαρση και τη λύτρωση». Τόνισε επίσης τη σημασία της τέχνης ως «θεραπευτικού μέσου και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην επιλογή του κράτους να διαλύσει τη λειτουργία ανάλογων προγραμμάτων». «Η εμπειρία του 18 ΑΝΩ είναι κοινωνική περιουσία και κανένας δεν μπορεί να την κατεδαφίζει στο βωμό οικονομίας της υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη εμπειρία από τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης μοιράστηκε με το κοινό η Α. Βλαχογεωργάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μέσα σε αυτά ο θεραπευόμενος γίνεται ενεργός πρωταγωνιστής της θεραπείας του, με μια διαδικασία που αλλάζει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τον θεραπευτή.
Η ίδια έκανε λόγο για νέο δυσμενές θεσμικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπερασπιστούμε την κουλτούρα ενδυνάμωσης αντίστοιχων δράσεων».
«Όλα όσα μεθοδεύει το κράτος καταστρέφουν αυτά τα προγράμματα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαφανίζουν ιστορίες νίκης και περηφάνιας, όπως αυτή του Γιάννη στο ντοκιμαντέρ. Επιδιώκουν να μιλάμε μόνο για ιστορίες ήττας και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κοινωνιολόγος
Το ντοκιμαντέρ
Η αφήγηση της ταινίας δομείται σε έξι κομβικούς σταθμούς, από την «Ημέρα 0» της απόφασης έως την «Ημέρα 575» της ολοκλήρωσης του προγράμματος του 18 ΑΝΩ. Η φωτογραφία αποτελεί τον κεντρικό άξονά της που λειτούργησε για εκείνον ως θεραπευτικό εργαλείο. Τα δικά του έργα γίνονται κινηματογραφικά πλάνα που τον ακολουθούν στον αστικό χώρο, αναδεικνύοντας την εσωτερική του μεταμόρφωση: από τη σκιά, στη συνειδητή παρατήρηση και τελικά στη λύτρωση.
Ταυτότητα
Σκηνοθεσία: Μαρία Γαλατή
Αρχισυνταξία: Μαρία Κεφαλά
Σενάριο – κείμενα – φωτογραφίες: Γιάννης Χαροκόπος (https://www.instagram.com/giannis._ch/)
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρία Ράντου
Πρωτότυπη μουσική: Social Waste (Official)
Πρόσθετο μουσικό θέμα: Dimitris Papavomvolakis
Mixing – Mastering: Panagiotis Simopoulos
Μοντάζ: Vassilis Lolos
Κάμερα: Μαρία Γαλάτη, Γιαννάκης Χατζηγεωργίου
Παραγωγή: Eteron / συμπαραγωγή: The Untold
Project coordinator Eteron: Maria Louka
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Eteron: Βασίλης Πανάγου
Γραφιστική ταυτότητα: Χαρά Μπαλάκα
Οι φωτογραφίες
Η προβολή του ντοκιμαντέρ πλαισιώθηκε με την έκθεση του Γιάννη Χαροκόπου, υπό τον τίτλο «Η φωτογραφία ως πράξη μνήμης και λύτρωσης» που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, χάρη στην εσωτερικότητα της ματιάς του δημιουργού.
Το ντοκιμαντέρ και τη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Κεφαλά, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Μαχαίρα, Έλενα Χριστούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευθύμιος Κουράσης και Δημήτρης Χριστουλάκης & Λευτέρης Παντελιδάκης κ.ά.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook








































































































