Άλλο ένα βραβείο εξασφάλισαν στοv Δήμο Χαλανδρίου οι πολιτικές για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, που εφαρμόζει σταθερά από το 2022. Η πόλη των βορείων προαστίων διακρίθηκε για την «προσφορά στη μείωση των αποβλήτων», στα Greek Green Awards, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 7ης έκθεσης «Verde.Tec» για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.
Ο Δήμος, έχοντας ήδη κατακτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προγράμματος Waste4Think, σημείωσε ότι έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την αποτροπή της δημιουργίας τους, εφαρμόζοντας μια σειρά από πολιτικές που χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs, ToNoWaste και Food Connection.
«Τα Greek Green Awards αναδεικνύουν οργανισμούς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις που θέτουν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος», σημείωσε η δημοτική Αρχή, συμπληρώνοντας: «Η επιλογή των βραβείων γίνεται από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή και οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα 34 υπουργείων & φορέων».
Στο πλαίσιο των τριών παραπάνω προγραμμάτων, ο Δήμος υπενθύμισε ότι έχει συστήσει τη Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, η οποία έχει στοχεύσει σε δύο κατευθύνσεις, όπως εξηγεί ο καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος των FoodRUs και ToNoWaste, Γεράσιμος Λυμπεράτος. «Αφενός έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μετρήσεις των τροφίμων που απορρίπτονται από τους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία, τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά της πόλης, τόνισε η διοίκηση, προσθέτοντας:
«Αφετέρου έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, όπως ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις μαγειρικής zero waste και με παραγωγή εντύπου που περιέχει συνταγές που αξιοποιούν τα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο ή την κουζίνα μας»
Η «ανωκύκλωση»
Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αναπόφευκτου πλεονάσματος τροφών που δημιουργείται στην αλυσίδα τροφών σημαντική, σύμφωνα με τον Δήμο, είναι η αναδιανομή τροφίμων πριν φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους, μέσα από τη σύνδεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με καταστήματα και φορείς, αλλά και η ανΩκύκλωση (food upcycling) των παραπροϊόντων επιχειρήσεων, όπως αναδείχθηκε με το παράδειγμα συνεργασίας ζυθοποιίας-αρτοποιίας».
Από την τελευταία σύμπραξη έχουν προκύψει, σύμφωνα με τον Δήμο, νέα, εύγεστα και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, όπως ψωμί, cookies, μπάρες από χρησιμοποιημένη βύνη ζυθοποιίας, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε μια νέα ετικέτα μπύρας από σκευάσματα αρτοποιείου.
«Η σημασία της εφαρμογής τέτοιων πολιτικών καταδεικνύεται από το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η σπατάλη τροφίμων, αν αναλογιστούμε ότι η ετήσια σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο της ΕΕ φτάνει τα 132 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κανονικό γεύμα, ανά δυο ημέρες», τόνισε η διοίκηση της πόλης.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook