Λίγους μήνες μετά την εφαρμογή της δια ζώσης εξυπηρέτησης στη νοηματική γλώσσα στα ΚΕΠ του Χαλανδρίου για πρώτη φορά στα χρονικά του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος των βορείων προαστίων απέσπασε σχετική διάκριση στα βραβεία «Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2022». Η πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), έτυχε, σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης, ευρύτατης αποδοχής και ανάλογης βράβευσης, μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης των επιτροπών του θεσμού και τη δημόσια ψηφοφορία του κοινού.
Ο εμπνευστής του προγράμματος και αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Αθλητισμού Χάρης Μαυρουδής παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Δήμου, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στην εκδήλωση που έγινε στην Παλιά Βουλή, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης «Bravo Sustainability Week 2022», που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation. Ευχαριστώντας τις επιτροπές του θεσμού και το κοινό για τη θετική ψήφο τους, το στέλεχος της δημοτικής Αρχής υπογράμμισε την αυτονόητη υποχρέωση του συνόλου των δημοσίων φορέων να συμπεριλάβουν τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Χ. Μαυρουδής: «Να ακολουθήσουν και άλλοι τον δρόμο μας»
«Βάλαμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διεκδίκησης δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, την αφοσίωσή του στους τομείς της κοινωνικής ισότητας, δημιουργώντας ράμπες προσβασιμότητας στα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, στους χώρους προσέλευσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεχίζει να το πράττει με συνέπεια και σεβασμό», δήλωσε ο κ. Μαυρούδης και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση των τεσσάρων εργαζομένων στα ΚΕΠ του Δήμου μας είναι η πρώτη προσπάθεια που εκπονείται και υλοποιείται στον χώρο του ελληνικού Δημοσίου και ως τέτοια έτυχε ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ. Ευχόμαστε, ύστερα από αυτή τη βράβευση, να ακολουθήσουν και άλλοι το δρόμο μας, για να αποδειχτεί στην πράξη ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρίες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών ευχαρίστησε θερμά για την άριστη συνεργασία, τον πρόεδρο της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνο Σίμψη και τις Αθηνά – Σοφία Κόλλια, Δώρα Σπανού, Μαρία Σταμούλα, τον Αργύρη Καπνισάκη υπαλλήλους των ΚΕΠ για την προθυμία και τη συμβολή τους καθώς και τον Δημοσθένη Παττακό για την ουσιαστική του βοήθεια στη δημιουργία του νέου λεξιλογίου, το οποίο μπορεί να οπτικοποιηθεί και να ενταχθεί στο λεξιλόγιο του Δημοσίου στην ελληνική νοηματική. Ευχαρίστησε, επίσης, τη διευθύντρια των Κέντρων Στέλλα Μπακόλα, τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.
«Υποσχόμαστε ότι το Χαλάνδρι θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς. Είναι καθήκον προς τους συμπολίτες μας», είπε ο ίδιος, κλείνοντας την ομιλία του.
Ο θεσμός «Bravo»
Κάθε χρόνο, ο Δήμος σημειώνει ότι η διοργάνωση αναπτύσσει έναν κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην χώρα μας. Φέτος, το Bravo σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από 185 συμμετέχοντες Οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. H αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που αναδεικνύονται γίνονται μέσα από τις επιστημονικές επιτροπές του θεσμού, οι οποίες αποτελούνται από 170 μέλη και με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 16.000 ενεργών πολιτών αναδείχθηκαν οι καλύτερες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον.