Σε όλο το Χαλάνδρι επεκτείνει πλέον ο Δήμος το σύστημα χωριστής συλλογής των τροφικών αποβλήτων μέσω καφέ κάδου. Από τις 29 Σεπτεμβρίου άρχισε στην περιοχή της Τούφας, καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, στις περιοχές, όπου ολοκληρώνεται η ενημέρωση των πολιτών, θα αρχίζει το «άπλωμα» των καφέ κάδων.
Στόχος της διοίκησης είναι να εκτρέπονται τα σχετικά απορρίμματα από την ταφή, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι 40% περίπου των στερεών αποβλήτων του Δήμου, δηλαδή 16.000 τόνοι ετησίως, είναι τροφικά απόβλητα, η εκτροπή τους από την ταφή (ΧΥΤΑ) αφενός θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου θα ελαφρύνει το Δήμο από τα δυσβάσταχτα πλέον τέλη ταφής.
Τι μπορεί να απορριφθεί στον καφέ κάδο
Ο εξοπλισμός αφορά τροφικά απόβλητα που παράγονται κατά την προετοιμασία των φαγητών καθώς και υπολείμματα από γεύματα και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας. Ειδικότερα μπορούν να πετιούνται: Δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα τροφών, αποφάγια, υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσάι, κρέας, ψάρι, ζωικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, φλούδες φρούτων, χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, γαλακτοκομικά, τσόφλι αυγού, κουκούτσι ελιάς, ξηροί καρποί και περιβλήματα, στάχτη από τζάκι, κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν & πριονίδι
Βήμα – βήμα η διαδικασία
► Οργανώνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην κουζίνα του κάθε σπίτι.
► Συλλέγονται τα υπολείμματα σε ξεχωριστή σακούλα (κατά προτίμηση βιοαποδομίσιμη)
► Μετάβαση του πολίτη στον καφέ κάδο που βρίσκεται πλησιέστερα στη γειτονιά.
► Η αποκομιδή γίνεται από ειδικά απορριμματοφόρα που πλένουν σε κάθε άδειασματον κάδο .
-Για την καλύτερη οργάνωση και πληροφόρηση διατίθενται οι εξής τρόποι:
Τηλέφωνο: 210 6895831
email: kafekados@halandri.gr
website: kafekados.net
Τα οφέλη
Η χωριστή διαλογή στην πηγή με το σύστημα των καφέ κάδων, δημιουργεί πολύτιμη πρώτη ύλη για: παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) και ενέργειας (βιοκαύσιμα) κι άλλων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως κατέδειξε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, το οποίο υλοποίησε, τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Κώστας Γερολυμάτος: «Προτεραιότητα η συλλογή υπολειμμάτων τροφών»
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε σε μήνυμά του: «Ο Δήμος Χαλανδρίου με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που περιγράφει τη στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων του μέχρι το 2030 και σε συμμόρφωση με τον αντίστοιχο Εθνικό και Περιφερειακό σχεδιασμό, έχει σε προτεραιότητα τη συλλογή του κλάσματος των απορριμμάτων που αντιστοιχεί στα υπολείμματα τροφών από τις κουζίνες των νοικοκυριών και των εστιατορίων της πόλης (οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα) σε καφέ κάδους και την εκτροπή του από την ταφή, με στόχο πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον αλλά και τον Δήμο», κατέληξε ο Κώστας Γερολυμάτος.
Δείτε στο βίντεο, που ακολουθεί, χρήσιμες πληροφορίες για τον καφέ κάδο
Δείτε επίσης: Ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών μέσω Δήμου – Πού «απλώνονται» οι 60 μωβ κάδοι