Στον απόηχο της χρηματοδότησης που εξασφάλισε για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, άλλο ένα ρεύμα ανακύκλωσης δημιούργησε ο Δήμος Χαλανδρίου με την εγκατάσταση 60 μωβ κάδων συλλογής ενδυμάτων και υποδημάτων. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να εκτρέψει τεράστιες ποσότητες ρούχων και παπουτσιών από την υγειονομική ταφή (χωματερή), συμβάλλοντας στην εξασφάλιση πόρων και ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.
Σίμος Ρούσσος: «Μονόδρομος η διαλογή στην πηγή»
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, «η συλλογή υποδημάτων και ενδυμάτων έρχεται να προστεθεί στην ξεχωριστή συλλογή τηγανέλαιου, χαρτιού, γυαλιού, βιοαποβλήτων κ.α. που γίνεται ήδη στον Δήμο Χαλανδρίου». «Έχει αποδειχθεί ότι η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και το πιο φιλικό, προς το περιβάλλον, μέσο δημιουργίας πλούτου από τα απορρίμματα», τόνισε ο Σίμος Ρούσσος, καταλήγοντας: «Γι΄αυτό ακριβώς αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και τον πυρήνα του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Χαλανδρίου»
Τι ανακυκλώνεται
Ρούχα παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες, αξεσουάρ
Πού βρίσκονται οι μοβ κάδοι
► Παιδικοί Σταθμοί – Σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά)
►Δημόσιοι χώροι
Πάρκο οδού Αγράμπελης & Ηρακλείτου
Πάρκο Ιωαννίνων & Τυμφρηστού
Πάρκο Ολύμπου & Εδέσσης
Πάρκο καλλισθενικής γυμναστικής
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου
Πλατεία οδού Ρούμελης & Μυκηνών
Πλατεία Κιοσσέ
Παιδική χαρά Ιθώμης
Παιδική χαρά οδού Κόδρου
Παιδική χαρά ΚΧ53 Πάτημα 2
► Αθλητικά κέντρα
«Μ. Παπαδάκης»
«Ν. Πέρκιζας»
«Π. Παπαγιανόπουλος»
► Σταθμοί Μετρό
Χολαργός
Χαλάνδρι
Αγ. Παρασκευή
Δ. Πλακεντίας
► Ναοί
Αγ. Αθανάσιος
Αγ. Άννα
Μεταμόρφωση Σωτήρος
Αγ. Αντώνιος
Άγιοι Ανάργυροι
Άγιος Παντελεήμονας
► Σούπερ Μάρκετ
Οδού Λευκάδος – Εθν. Αντιστάσεως
Ψαρών & Αριστοτέλους
Ηρακλείτου 62
Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου B & Σολωμού
Αγ. Παρασκευής 111
Γρ. Γυφτοπούλου 17
Που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα
-Έπειτα από μικρή διαλογή, τα άριστα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν, στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς, όπως αναφέρει η εταιρεία Recycom που τοποθετεί τους μοβ κάδους.
-Ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές).
– Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ενδύματα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.
Τα κέρδη
► Μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που πάνε στους ΧΥΤΑ
► Εξοικονομούνται χρήματα, καύσιμα και ενέργεια
► Διατηρείται το περιβάλλον καθαρό
► Μαθαίνουν τα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης
Έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων Recycom, ότι το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική & Ευρώπη καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια.
Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται (!) και δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Δήμος, ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται. Εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία πάντα της Recycom, ότι για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων καταναλώνονται ετησίως περίπου 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (!)
Τι άλλο ανακυκλώνεται στο Χαλάνδρι
Ο Δήμος σημειώνει ότι στο Χαλάνδρι, πλην της ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, βιοαποβλήτων, τηγανέλαιου γίνεται επίσης ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, μπαταριών οχημάτων, ορυκτέλαιων, εγκαταλελειμμένων οχημάτων, ογκωδών, κλαδεμάτων και ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συσκευών.
Δείτε επίσης: Δωρεάν μαθήματα χορού από τον Δήμο