Οι ρομποτικοί κάδοι διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν μια διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα της ελληνικής εταιρείας «SOYKOS ROBOTS ΑΒΕΕ» που εδρεύει στη Λάρισα. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα των κάδων αυτών σε σχέση με τους συμβατικούς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε τα εξής: «Η χωρητικότητα ενός ρομποτικού κάδου ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα 60 συμβατικών κάδων, καθώς έχουν τη δυνατότητα σημαντικής συμπίεσης του όγκου των απορριμμάτων. Επιπλέον, οι ρομποτικοί κάδοι διαθέτουν εσωτερικό σύστημα πλύσης και απολύμανσης των απορριμμάτων».
«Αισθητική αναβάθμιση και περιβαλλοντική μέριμνα»
Απαντώντας σε ερώτημα της επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλας Καρατζά σχετικά με τον εάν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός στον τομέα της καθαριότητας, στον οποίο να εντάσσεται η τοποθέτηση ρομποτικών κάδων στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Βάσιος δήλωσε ότι η εγκατάσταση των ρομποτικών κάδων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.
«Στον άξονα 2 του επιχειρησιακού προγράμματος προβλέπεται η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, ενώ στο μέτρο 2, δράση 4 προβλέπεται συγκεκριμένα η οικολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων», υπογράμμισε ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση των ρομποτικών κάδων κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συμβάλλει στην ανάδειξη του κέντρου της πόλης «αισθητικά και περιβαλλοντικά».
«Η τοποθέτηση των ρομποτικών κάδων έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής με μεγάλη επιτυχία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Δήμο Πειραιά», ανέφερε ο κ. Βάσιος, κάνοντας λόγο για «μια καινοτομία που οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων, τόσο οικονομικών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού». Όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, ο όγκος των κάδων είναι 80 εκατοστά, ενώ το ύψος τους φτάνει τα 4 μέτρα. «Πριν από δύο χρόνια προχωρήσαμε στη σχεδίαση αυτών των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τώρα τις υλοποιούμε», κατέληξε ο κ. Βάσιος.
Αρετή Κοτσολάκου