Για ακόμα μία φορά το θέμα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας βγαίνει στο προσκήνιο, αφού καθώς φαίνεται η παραβίαση του νόμου είναι δύσκολο να αποδειχθεί και κατ’ επέκταση είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατέβουν οι παράνομες κεραίες.
Αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα βρίσκονται και οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο 5ο δημοτικό σχολείο και στο 5ο νηπιαγωγείο Χαλανδρίου, αφού κοντά στα δύο σχολεία και σε μικρότερη απόσταση από αυτήν που προβλέπει ο νόμος βρίσκεται εγκατεστημένη μία κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ο σύλλογος γονέων αφού έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμο, ζήτησε ακρόαση στο δημοτικό συμβούλιο όπου και πάρθηκε πριν από λίγες εβδομάδες απόφαση για απομάκρυνσή της κεραίας. Επιπλέον κίνηση πολιτών που διαμένουν σε γειτονικές πολυκατοικίες ανέθεσε σε δικηγόρο την υπόθεση.
Ο σύλλογος γονέων και οι μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου με το πιο κάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας επιδιώκουν να κοινοποιήσουν το πρόβλημα τους και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και τους φορείς για την επίλυση του. Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της διαμαρτυρίας:
Το ψήφισμα
Θέμα: Κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο & 5o Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου
Με την παρούσα διαμαρτυρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε για την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Παρνασσού 42, τοποθετημένη μέσα σε κουβούκλιο, η οποία γειτνιάζει προς το 5ο Δημοτικό & 5ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της θέτει σε υψηλό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των μαθητών των σχολείων μας, καθώς η εμβέλειά της υπερβαίνει τα 150μ που απέχουν τα δύο σχολεία με δυναμικό μαθητών 330 παιδιά.
Με το Ψήφισμα του Porto Alegre (2009) η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (IECEM) επισημαίνει εμφατικά τις αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στη Δημόσια Υγεία. “Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον όγκο των δεδομένων που δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα, επηρεάζει την βασική ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών”
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου καλεί γονείς, περίοικους αλλά και συμπολίτες να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας για την άμεση απομάκρυνση της κεραίας δίπλα από το σχολείο μας. Η υγεία των παιδιών και των οικογενειών μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των συναρμόδιων φορέων η διασφάλισή της.
Στον Δήμο Χαλανδρίου εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 70 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η συμπόρευση όλων στον αγώνα μας θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα των κατοίκων προς τους ιθύνοντες για την ανάληψη μιας ουσιαστικής δράσης απέναντι στην υγεία μας.