Ένα απλό «κλικ» είναι αρκετό για να «ξεφυλλίσουν» οι αναγνώστες της Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου 2.200 τίτλους εφημερίδων και περιοδικών απ’ όλο τον κόσμο. Η πιλοτική υπηρεσία ανάγνωσης, στην οποία συμμετέχουν 9 βιβλιοθήκες σ’ όλη την Ελλάδα, θα λειτουργεί μέχρι τις 12 Αυγούστου και για τους… μυημένους παρέχει πολλαπλές δυνατότητες πέραν από την ανάγνωση, αλλά και για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα εγκυρότερα έντυπα στον κόσμο.
Η υπηρεσία, που ουσιαστικά αποτελεί μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη με εφημερίδες και περιοδικά, είναι δωρεά του «Future Library» και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση στην ειδησεογραφία 101 χωρών, διαβάζοντας άρθρα σε 54 γλώσσες και όλες αυτές οι πληροφορίες τού παρέχονται εντελώς δωρεάν.
«Le Monde», «The Inde pendent», «Washington Post», «International Herald Tribu ne», «The Guardian», «Καθημερινή», «Cosmopolitan» είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα εφημερίδων και περιοδικών που μπορεί να διαβάσει κάποιος ηλεκτρονικά, με μοναδικό έξοδο την πρόσβασή του στο χώρο της βιβλιοθήκης. Εκεί το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδεθεί με το ασύρματο δίκτυο και απ’ εκεί και έπειτα η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη: Μέσω των υπολογιστών της Βιβλιοθήκης ή της προσωπικής «έξυπνης» συσκευής του, ο αναγνώστης μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα http://library.pressdisplay.com και να ενημερωθεί με μια απλή πλοήγηση για όλες τις διεθνείς εξελίξεις που τον αφορούν, με κείμενα και εικόνες.
Η υπηρεσία δεν προσφέρει μία απλή ηλεκτρονική ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, αλλά μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη της Βιβλιοθήκης, καθώς όλα τα άρθρα -εκτός από το να τα διαβάσει- μπορεί επίσης να τα επεξεργαστεί με κάθε ψηφιακό εργαλείο και πολυμεσική εφαρμογή, να τα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα, να τα στείλει με e-mail, να τα μεταφράσει σε 12 γλώσσες, να τα αποθηκεύσει, να τα εκτυπώσει, ακόμη και να τα ακούσει!
Μπορεί επίσης να τα αξιολογήσει και να τα σχολιάσει, μαζί με επισκέπτες άλλων βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο, να δει τα πιο βασικά πρωτοσέλιδα, να αναζητήσει άρθρα με λέξεις – κλειδιά και πολλά άλλα ακόμη.
Μαρία Εργατούδη