Mε τη συμμετοχή 179 μαθητών Δημοτικού που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα Δημιουργικής Καλοκαιρινής Απασχόλησης του Δήμου Χαλανδρίου, ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις «Σώζουμε τρόφιμα στα σχολεία» της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων.
Η ομάδα της πρωτοβουλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για την κυκλική οικονομία, καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Παιδείας και Καθαριότητας, ενημέρωσε τους μαθητές 9-12 ετών.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ToNoWaste, αναπτύχθηκε ένα βιωματικό διαδραστικό παιχνίδι για το πώς όλοι μπορούν να καταπολεμήσουν τη σπατάλη τροφίμων και τη δημιουργία σχετικών αποβλήτων, μέσω του καφέ κάδου.
Ο Δήμος έκανε λόγο για ενθουσιώδη ανταπόκριση των παιδιών, προσθέτοντας ότι «οι μικροί ήρωες της βιωσιμότητας, συμμετέχοντες και νικητές, έλαβαν θεματικά δώρα που υπενθυμίζουν τον στόχο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων ως επιβράβευση των προσπαθειών τους».
Τα ευρήματα
Η δημοτική Αρχή ενημέρωσε ότι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που διεξήχθη με ανάλυση σύστασης του καφέ κάδου, το 44% του συνόλου των τροφικών απορριμμάτων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.
Ακόμη με χρήση ερωτηματολογίου σε γονείς και κηδεμόνες προέκυψε ότι το 72% είναι πολύ έως πάρα πολύ πιθανό να αρχίσουν τη ξεχωριστή απόρριψη των βιοαποβλήτων κουζίνας μετά τη δράση ενημέρωσης στο σχολείο.
Επίσης, σε συνεργασία με εταιρεία, υπήρξε «κυνήγι θησαυρού» για τις μικρότερες ηλικίες στις οποίες οι λιλιπούτιοι μαθητές, διασκεδάζοντας, διδάχτηκαν ότι το φαγητό αποτελεί έναν πολύτιμο… θησαυρό που δεν πρέπει να πετιέται αλλά να μοιράζεται.
Δείτε επίσης: Σε πρόγραμμα etwinning το 15ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook