Η νέα σχολική χρονιά, που αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου, θα βρει τις μονάδες του Δήμου Χαλανδρίου σε ετοιμότητα, όπως ανέφερε η διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια, με γοργούς ρυθμούς υλοποιούνται όλες οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις στα συγκροτήματα, πραγματοποιούνται οι αναγκαίοι καθαρισμοί στους αύλειους χώρους και λαμβάνονται όλες τις πρόνοιες -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου- για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
H υγιεινή
Όπως σημείωσε η διοίκηση, ενισχυμένος κατά περίπου 50% είναι ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που εξασφάλισε ο Δήμος για τη σχολική χρονιά 2021-2022, επιλέγοντας να επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό με περίπου 200.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της πόλης, σε συνθήκες πανδημίας.
Από 33 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου την προηγούμενη χρονιά, όπως ανέφερε η ίδια ενημέρωση, ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 51, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 8 μόνιμες που υπηρετούν στο Δήμο. Ο αριθμός τους, με βάση τη δημοτική Αρχή, κρίνεται καταρχήν ικανός προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες, λόγω της πανδημίας, ανάγκες των μονάδων.
Η αύξηση του αριθμού των καθαριστριών υλοποιείται με πολιτική απόφαση της διοίκησης του Δήμου, όπως σημείωσε η ίδια, δεδομένου ότι προϋποθέτει σημαντική επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, καθώς οι σχετικές πιστώσεις που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών υπολείπονταν κατά πολύ των αναγκών των σχολείων της πόλης.
Οι υποδομές
Πέραν τούτου ο Δήμος Χαλανδρίου υπογράμμισε έχει λάβει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων:
► Έχει διανείμει τα σχετικά κονδύλια ανά μονάδα, μέσων των δύο σχολικών επιτροπών και αναμένεται και νέα κατανομή.
► Ολοκληρώνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές που ήταν σε εξέλιξη (χώροι υγιεινής, ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ, ασανσέρ κ.α.).
► Έχει προχωρήσει στους αναγκαίους καθαρισμούς των αύλειων χώρων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την προμήθεια των σχολείων με αντισηπτικά, καθώς και αποθέματος μασκών.
Σ. Ρούσσος: «Η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται σε επίκαιρα αιτήματα»
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1η Σεπτεμβρίου 2021, από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, η Πολιτεία δυστυχώς εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, τα οποία στήριξε με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, πριν από έναν χρόνο.
Όπως τόνισε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης, τα αιτήματα του εν λόγω ψηφίσματος για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, για πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού, για πλήρη κάλυψη του κόστους του προσωπικού καθαριότητας και αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μεταξύ άλλων, παραμένουν επίκαιρα, δεδομένου ότι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από την Πολιτεία.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τη φετινή χρονιά (προβλέπεται το κλείσιμο των τμημάτων να γίνεται μόνο όταν νοσήσουν το 50% συν 1 των παιδιών της τάξης), δημιουργούν εύλογες ανησυχίες μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού.
Δείτε επίσης: 1ο HIDRANT Festival στο Χαλάνδρι: Ένα συμμετοχικό φεστιβάλ για το νερό και την πόλη