Με την παρουσία της Ελένης Σαμαράκη, συζύγου του μεγάλου συγγραφέα, που μοιράστηκε στιγμές από τη ζωή τους, ξεκίνησε το εργαστήριο του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου, με θέμα: «Το Δέντρο του Αντώνη – Με έμπνευση από τον Αντ. Σαμαράκη».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αμαρυσίας από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, που υλοποιεί το σεμινάριο μαζί με την ενδυματολόγο – σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα, στο πλαίσιο του «Έτους Σαμαράκη», «στην πρώτη συνάντηση μετά την σύντομη εισαγωγή στο έργο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα, μιλήσαμε για τη σχέση του με το Χαλάνδρι, για το δέντρο του -που βρίσκεται στην οδό Μεταμορφώσεως- και για το εξαιρετικό έργο του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, το οποίο δυστυχώς έχει κλαπεί».
«Με τα παιδιά του εργαστηρίου αποφασίσαμε – μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες- να επισκεφθούμε το δέντρο και με την άδεια του Δήμου να βοηθήσουμε την ανάδειξη και τον καθαρισμό του χώρου, όπου βρίσκονται και όλοι οι τίτλοι των βιβλίων του σχεδιασμένοι με βότσαλα από τον γλύπτη», σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «υπήρξε ακόμη η ιδέα, καθώς υπάρχει πρόπλασμα του έργου στα χέρια της κυρίας Σαμαράκη, να γίνει πρόταση στον Δήμο για δημιουργία γλυπτού που θα τοποθετηθεί στη θέση που βρισκόταν το προηγούμενο». Μάλιστα, το κάθε παιδί θα γράψει και θα εικονογραφήσει το δικό του δέντρο για την επόμενη συνάντηση.
Οι στόχοι των μαθημάτων
Ο κ. Στοφόρος σημείωσε ότι το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών και περιλαμβάνει:
-Μαθήματα δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού
-Δημιουργία κειμένων
-Δημιουργία συλλογής διηγημάτων
-Δημιουργία θεατρικού έργου
-Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών
Στόχος είναι και η παράσταση θεατρικού έργου -εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ στον πυρήνα της ιδέας είναι το περίφημο Δέντρο του Σαμαράκη που βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα βιβλία αλλά και η ίδια η ζωή του, το παράδειγμα που έδωσε καθώς αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και βρέθηκε πάντοτε κοντά στα παιδιά., και παράλληλα υπήρξε από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες συγγραφείς.
Στα εργαστήρια θα αξιοποιηθεί η κινηματογραφική μεταφορά του «Λάθους» αλλά και εκπομπές με τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ενώ θα κληθούν -μέσω διαδικτύου- να μιλήσουν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν. Με την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου σχεδιάζεται: Η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά και το θεατρικό έργο που θα έχει δημιουργηθεί να παρουσιαστεί στο θέατρο της Ρεματιάς.
Δείτε επίσης: Οι παιδαγωγοί του Δήμου κρατούν «ζωντανό» το πνεύμα των Χριστουγέννων