Μια ερώτηση από τον αιρετό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θάνο Τσιαμπά για την οδό Ανθέων «άναψε» τη συζήτηση -προ ημερήσιας διάταξης- στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου γύρω από το πολύπαθο ζήτημα των ρομά. Στη διάρκεια της συνεδρίασης στις 8 Νοεμβρίου, που παρακολούθησε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο πρώτος ρώτησε τη διοίκηση σε τι φάση βρίσκεται η διάνοιξη του δρόμου, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως, καθώς πλέον υπάρχουν νέες παράνομες κατασκευές στο σημείο και οι κάτοικοι είναι έξω φρενών».
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Σίμος Ρούσσος: «Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν»
Ο δήμαρχος πήρε τον λόγο, τονίζοντας: «Επειδή αναφέρθηκε ότι πολίτες είναι έξαλλοι, γιατί υπάρχουν καινούργιες παράγκες και λοιπά, επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος ασχολείται με τα θέματα του Δήμου και για ζητήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης η Αστυνομία. Δηλαδή, όποιος έχει θέματα με θόρυβο, παράνομες κατασκευές, αυθαίρετες εργασίες, μουσικές, παραβατικές συμπεριφορές, απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ. Δεν απευθύνεται στον δήμαρχο ή στην Κοινωνική Υπηρεσία. Αυτά είναι τελειωμένα πράγματα. Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και περνούσε από το χέρι μας τώρα εννέα χρόνια για να συμβάλουμε στην επίλυση ενός θέματος που εκκρεμεί στο Χαλάνδρι πενήντα χρόνια, τελειώσαμε, δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο, δείξαμε έναν δρόμο αποτελεσματικό, φάνηκε στην πράξη τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχει πολιτική βούληση και χρηματοδότηση. Από εδώ και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς με αυτόν τον τρόπο κινούμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Δεν καλύπτουμε, δεν υποστηρίζουμε και δεν υπάρχει περίπτωση να σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης του νόμου όπως γίνεται για κάθε Έλληνα πολίτη».

Ο Σίμος Ρούσσος συνέχισε: «Τα έχουμε πει πολλές φορές, τα επαναλαμβάνουμε και αφορμής δοθείσης, ο Δήμος τελείωσε με αυτή την ιστορία, έχει ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χρηματοδότησε, φύγανε 167 άνθρωποι, διαλύθηκε ο καταυλισμός στο Πάτημα, φύγανε 120 από τον κάτω καταυλισμό, δείξαμε τον δρόμο, υποβάλλαμε την πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, υποβάλαμε την πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας, μετ’ επαίνων και με θριαμβολογίες και είπαν “τα κάνετε άριστα, συγχαρητήρια, είσαστε το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά”. O πρώην Γενικός Γραμματέας, σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης ήρθε εκατό φόρες εδώ, έφερε το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Επίτροπο για τους Ρομά να δείξει τι γίνεται στο Χαλάνδρι. Αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το αίτημα χρηματοδότησης; Μηδέν. Έχουμε υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για 3 εκατομμύρια ευρώ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, τρεις φορές. Η Περιφέρεια μηδέν, η Αστυνομία, απούσα. Τέλος από εμάς», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Η περιοχή μπαίνει στο σχέδιο, Δεκέμβριο τελειώνει η συλλογή των στοιχείων, θα κάνουμε ανάρτηση, πράξη εφαρμογής, ενστάσεις, εκδίκαση εφέσεων όσο γίνεται πιο γρήγορα, μπαίνει στο σχέδιο, όποιος έρχεται και έχει παράπονα, τον στέλνω στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και στο Αστυνομικό Τμήμα»
Κρίστη Αγαπητού: «Χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία»

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» παρενέβη, επισημαίνοντας:
«Σε σχέση με το θέμα, έχουν γίνει κάποια βήματα όντως και εμείς ως παράταξη, συμμετείχαμε και στο Συνέδριο και είδαμε τα αποτελέσματα, γιατί έχουμε δείξει ότι είμαστε δίπλα σε όποια πρόταση και πρωτοβουλία της διοίκησης είναι για το καλό της πόλης. Ωστόσο, μετά από εννέα χρόνια το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ναι, το είπαμε, σίγουρα η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της Αστυνομίας ή του Υπουργείου. Για να λυθεί όμως ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία».
Απευθυνόμενη στον δήμαρχο η Κρίστη Αγαπητού, συνέχισε λέγοντας: «Η συνεργασία που είναι αυτή την στιγμή; Οι χρηματοδοτήσεις για ποιο λόγο δεν εγκρίθηκαν; Θέλω να πω ότι έχοντας κάνει ήδη κάποια βήματα εννέα χρόνια που ήμασταν δίπλα ως αντιπολίτευση και θα είμαστε για το καλό της πόλης, ωστόσο πρέπει να δούμε, γιατί δεν έχει λυθεί από το 2014;»
Το σχόλιο του δημάρχου με τρεις… αποδέκτες
Ο Σίμος Ρούσσος απάντησε στην Κρίστη Αγαπητού λέγοντας: «Από το κράτος δεν υπάρχει πολιτική βούληση επίλυσης του θέματος. Γιατί; Αυτή την στιγμή έχει ένα πετυχημένο πρόγραμμα στα χέρια του, αποδεδειγμένα, όχι από μας, απ’ αυτούς, γιατί έρχεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας αρμόδιος για θέματα ρομά σε διεθνές συνέδριο που κάνουμε στο Γαλάτσι, παίρνει τον λόγο και λέει ότι υποδειγματική η δουλειά του Δήμου Χαλανδρίου σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των ρομά στο θέμα της στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης, σχολικής εκπαίδευσης και υποστήριξης στην εργασία. Ήσασταν εκεί παρούσα. Μας λέει επίσης ότι έχω κάνει θετική εισήγηση στον υπουργό τότε τον Κ. Χατζηδάκη, άλλαξε μετά είναι ο Α. Γεωργιάδης, έχω κάνει θετική εισήγηση για την έγκριση του προγράμματος του ομόφωνα ψηφισμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Ο περιφερειάρχης, μέχρι σήμερα Γ. Πατούλης, υπέγραψε ένα πρόγραμμα το ΄19. Ήταν 850.000 €. Δεν εκταμίευσε ούτε ευρώ, με μια αστεία, κατά τη δική μου εκτίμηση, δικαιολογία, που αφορούσε τις επιδοτήσεις ενοικίου για τις σαράντα οικογένειες, ήταν δηλαδή τμήμα του όλου προγράμματος Το ΄21 γίνεται δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα, γιατί μέχρι πρόπερσι δεν είχε εκταμιεύσει. Μας υπόσχεται ότι επειδή αυτό ήταν λάθος πρόγραμμα -του το έκοψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βγάλει καινούργιο. Φτάνουμε ΄23, δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα. Έχω βγει στην τηλεόραση με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πέππα όπου δεσμεύτηκε δημοσίως και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ότι θα βγάλει καινούργιο πρόγραμμα από το ΄21, φτάσαμε ΄23 και δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν η Περιφέρεια είναι απούσα, το κράτος λέει πολύ καλά λόγια, μηδέν μέχρι σήμερα και έχουμε και μια πρακτική της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία σε κάθε καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή, μουσική, παραβατική συμπεριφορά (προχθές πετάγανε πέτρες), σε κάθε γεγονός που γίνεται εκεί πέρα, είναι απούσα επιδεικτικά.
Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε: «Εμείς έχουμε εκτελέσει το 110% των υποχρεώσεών μας απέναντι σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα με χιλιάδες προβλήματα, στερήσεις, κοινωνικό αποκλεισμό. Το κράτος δια κυβέρνησης και Περιφέρειας δεν έχει κάνει τίποτα κι απέχει επιδεικτικά. Ο Δήμος Χαλανδρίου ό,τι είχε να κάνει, το έκανε. Τώρα θα πάρουν τις ευθύνες τους και οι άλλοι. Η περιοχή μπαίνει στο σχέδιο, ψηφίζουμε πρώτη, δεύτερη, τρίτη ανάρτηση, τελειώνουμε, ας το λύσουν τώρα. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει άνθρωπος μέσα σε αυτή την αίθουσα, όπως και είμαι βέβαιος γι’ αυτό, που θα έχει δεύτερη γνώμη. Έχουμε κάνει περισσότερα από όσα μας αναλογούσαν, ως Δημοτικό Συμβούλιο. Άσχετα με τις μεταξύ μας διαφωνίες, συμφωνίες, εκτιμήσεις περισσότερο ή λιγότερο και τα λοιπά, το ζήτημα αυτό δεν έχει σημαία».
Λούλα Καρατζά: «Θα φύγουν ένα βράδυ με τα ΜΑΤ»
Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου, επισημαίνοντας: «Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση αυτή καθόλου. Ή θα αναλύσουμε όλο το θέμα, θα μπει κανονικά και θα συζητήσουμε τι έχει γίνει, για να πούμε όλοι την άποψή μας ή όχι. Προγραμματίστε το, λοιπόν, γιατί εάν θέλετε να σας πω τις δικές μου επικεφαλίδες που επαναλαμβάνω χρόνια μέσα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πω το εξής: Όταν έχεις τον λύκο, ψάχνεις να βρεις τον ντορό του; Είδες μπροστά σου το θεριό, σήκωσε το δόντι και σε απειλεί. Αυτό δεν έγινε χθες. Αυτό γίνεται όλα τα χρόνια που η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, γιατί το Κολέγιο και η Τράπεζα μάς παίζουν μπαλάκι και όλες οι κυβερνήσεις συνεπικουρούν. Παίζουν αυτό το παιχνίδι. Έχουν εκεί τους ρομά διότι έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε, να εξαιρεθεί το Κολέγιο. Εξαιρέθηκε το έρημο και έλυσε το θέμα του εις βάρος μας. Ντροπή πραγματικά».

Η Λούλα Καρατζά πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ξέρετε ποια θα είναι η λύση; Πες τε με Κασσάνδρα, θα φύγουν ένα βράδυ με τα ΜΑΤ οι Ρομά από μέσα και δεν θα προλάβουμε, γιατί δεν τους θέλουν πια αυτοί που τους είχαν εγκαταστήσει εκεί. Δεν τους είναι χρήσιμοι πλέον. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε καν το ψηφαλάκι τους, εάν ζουν ή πεθαίνουν. Οι Ρομά ήταν εκεί εξήντα χρόνια, όσα διήρκησε όλη αυτή η ιστορία, εμάς μας δουλεύανε ψιλό γαζί εδώ μέσα, όλους μαζί, που λέγαμε ότι ο ένας έκανε έτσι και ο άλλος, διότι αλλάξανε τόσες κυβερνήσεις αλλά και τόσες διοικήσεις, ο Πέρκιζας δεν μπορούσε, ο Παττακός, ο Ζαφειρόπουλος, ο Κουράσης ούτε και ο Ρούσσος μπορούσε. Τι σας λέει αυτό; Ότι αυτός που βρίσκεται από πίσω είναι μεγάλη δύναμη. Είναι του χρήματος και των πολυεθνικών που κάνανε κουμάντο οι τράπεζες και τα Κολέγια. Αυτοί που είναι κράτος εν κράτει και γιατί ψαχνόμαστε τώρα εμείς εδώ; Εάν ψηφίσαμε έτσι ή αλλιώς; Σαν τι θα κάναμε;»
Και συνέχισε η ίδια: «Η λύση ήταν μια. Το ΚΚΕ τι θα έκανε; Δεν θα έλεγε ευχαριστώ στον υπουργό, θα τους… έβγαζε τα μάτια, γιατί θα ήξερε ότι είναι έτσι τα πράγματα και θα ξεκίναγε τον πόλεμο χωρίς να ψάχνεται να βρει λύσεις και αυτοί να επωφεληθούν. Είδατε ότι είναι πιο δυνατοί και δεν μπορούμε. Πληρώσαμε τα κέρατά μας, τι κάναμε; Να, τα βλέπετε. Και οι ρομά είναι σε χάλια μαύρα και εμείς όλοι μαζί, γιατί ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εμείς εκτεθειμένοι. Χίλια χρόνια να περάσουν ακόμα, εάν δεν θέλει το Κολέγιο και η Τράπεζα, δεν γίνεται τίποτα και ο μόνος τρόπος για έναν Δήμο είναι να ξεσηκώσει πολύ τον κόσμο ενάντια στην Τράπεζα και στο Κολέγιο. Όλα τα άλλα που λέτε, τ’ ακούω βερεσέ. Όποτε θέλετε, στο προσεχές συμβούλιο, κάντε μια συνεδρίαση να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα να δούμε, τι έγινε με τα δάνεια; Γιατί δεν παρθήκανε; Εμένα θα μου επιτρέψετε επειδή ήμουνα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να ξέρω».
Άγνωστα επεισόδια και καταγγελίες
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος αποκάλυψε και πρόσφατο σοβαρό περιστατικό: «Το καλοκαίρι ξέρετε όλοι τι έγινε στο Κέντρο Κοινότητας, που μπήκε μέσα μια οικογένεια ρόμα και έσπασε το γραφείο απειλώντας τους εργαζόμενους και πιάνοντας από το λαιμό εργαζόμενους. Γιατί; Δεν τους εγκρίνανε κάποιο επίδομα για το οποίο δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τους έκοψε, ως όφειλαν οι υπάλληλοι. Πήρα τον Αστυνομικό Διοικητή εδώ και του λέω ότι εγώ πάω εκεί, έχετε ευθύνη. Έπιασα τον πρωταγωνιστή των επεισοδίων και τον έστειλα αυτόφωρο, έγινε σύλληψη και προσαγωγή του συγκεκριμένου»
Στη συνέχεια, ο Σ. Ρούσσος άφησε αιχμές για συνυποψηφίους του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να μετακινηθούν από τον καταυλισμό και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάποιοι τους φουσκώσανε τα μυαλά ότι υπάρχουν τίποτα εκατομμύρια τα οποία τους περιμένουν από την Περιφέρεια ή το Υπουργείο και μόλις θα γίνουν διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου θα τους μοιράσουν τα εκατομμύρια και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, θα δώσουν οικόπεδα και σπίτια στο Πάτημα. Ας πάνε να τους τα πούνε και τώρα, γιατί ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου, όλα μαθαίνονται, συζητιόνται, κυκλοφορούν».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr