«Μόνο η συμμετοχή όλων μας, η διεκδίκηση των αναγκών μας και συστηματική εμπλοκή με τα δημοτικά πράγματα, για να μην έχουν λόγο μόνοι οι “γνωρίζοντες”, μπορούν να χαράξουν αντίρροπη πορεία από τον δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα. Για αυτό και εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας στις 26 Μαΐου, να δυναμώσουμε την Φωνή των Γειτονιών, για μια πόλη στο μέτρο των ανθρώπων.», σημειώνει η πρωτοβουλία πολιτών «Χαλάνδρι Εν.Αντι.Α». Ο δημοτικός συνδυασμός που έχει ως κεντρικό σύνθημα «Ενότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη» έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο για τη δική του οπτική γύρω από τα προβλήματα της περιοχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η νέα Διοίκηση εκλέχθηκε το 2014 με κεντρικό σύνθημα “δίνουμε την πόλη στους κατοίκους:. Δυστυχώς 4,5 χρόνια μετά, ο απολογισμός είναι φτωχός. Η επιλογή του απερχόμενου Δημάρχου να συγκρίνει τον εαυτό του με τους προηγούμενους είναι ένα ασφαλές προεκλογικό τρικ: ήταν φύσει αδύνατο να τα πάει χειρότερα από τους προηγούμενους. Όμως το «δίνουμε την πόλη στου πολίτες» δεν επαγγελόταν την προοπτική αντικατάστασης των προηγούμενων διοικήσεων από έναν καλύτερο «manager» των δημοτικών υποθέσεων.
Στόχευε:
• στην προβολή ενός διαφορετικού τρόπου να διοικείται η πόλη με άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων (συμμετοχικός προϋπολογισμός)
• στην διαφύλαξη του τοπικού και προαστιακού χαρακτήρα του Χαλανδρίου μέσα από τη ρύθμιση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας καταστημάτων εστίασης στο Κέντρο
• στη συγκρότηση ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, υπό δημόσιο έλεγχο, με διαλογή στην πηγή και επέκταση της ανακύκλωσης
• στην δημιουργία ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου
• στην επέκταση του κοινωνικού εξοπλισμού μιας πόλης της οποίας ο πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται και οι υποδομές της παραμένουν σε επίπεδα 1990. Σε όλα αυτά ο δήμαρχος Ρούσσος παίρνει μηδέν (…)»
Σύμφωνα με την παράταξη, «απέναντι σε όλα αυτά, η αναζήτηση του “καλύτερου manager” είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, εν έτει 2019, να γίνονται ακόμα συζητήσεις για τις εκλογές με κριτήριο απλά και μόνο το καθαρό πεζοδρόμιο. Αλλιώς θα έχουμε τους δημάρχους που μας αξίζουν, όπως τώρα στο Χαλάνδρι όπου ένας στρατός κακοπληρωμένων συμβασιούχων οδοκαθαριστών “γυαλίζουν” τα πεζοδρόμια του Κέντρου- βιτρίνα, ενώ σε άλλες γειτονιές είναι εξαφανισμένο είδος. Μόνο η ριζική αντιπαράθεση με τις παραπάνω λογικές και σχέδια μπορεί να δώσει ανάσα στην ζωή της χειμαζόμενης πλειοψηφίας».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά τη σχετική παρέμβαση του σχήματος.
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Σωτήρης Λαπιέρης
Παράλληλα, η πρωτοβουλία πολιτών «Χαλάνδρι Εν.Αντι.Α» παρέθεσε το βιογραφικό του υποψήφιου Δημάρχου της κίνησης στις προσεχείς εκλογές Σωτήρη Λαπιέρη: Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι 28 χρονών, απόφοιτος του τμήματος πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης του πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού «Εθνικής και Ενωσιακής Διοίκησης» του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου πανεπιστημίου. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και εργάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη. Κατά τις σπουδές του ανέπτυξε ερευνητικό έργο επί των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ για την Δημόσια Διοίκηση, για τις νέες μορφές δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας και για την συσχέτιση του ελληνικού συστήματος έρευνας με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η δράση του
Στο Χαλάνδρι δραστηριοποιήθηκε ως μέλος της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της στις εκλογές του 2010 και του 2014. Συμμετείχε στην Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέων Χαλανδρίου «Σβήστε τους» και ενεργό μέλος στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στους Πλειστηριασμούς στο Χαλάνδρι. Πρόσφατα συμμετείχε στους αγώνες της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων ενάντια στις Κεραίες στο Κάτω Χαλάνδρι». Πολιτικοποιήθηκε αρχικά στο μαθητικό κίνημα, ως μέλος της ΚΝΕ (2005-2008), όντας πρόεδρος 15μελούς στο 4ο Λύκειο Χαλανδρίου την περίοδο των αγώνων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΑΚ, κατά την περίοδο της έκρηξης του Δεκέμβρη του 2008,στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου και στον αγώνα ενάντια στην διαθεσιμότητα του προσωπικού των ΑΕΙ-ΤΕΙ το 2013 (νόμος Μητσοτάκη). Κατά την φοίτηση του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Δημοσιοϋπαλληλικού Συλλόγου Σπουδαστών ΕΣΔΔΑ.