Ξεχωριστές στιγμές κατέγραψε το παιδικό εργαστήριο «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που υλοποιήθηκε από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.
Την ευθύνη του σεμιναρίου, με επίκεντρο και αφορμή το έργο της αείμνηστης δημιουργού, είχαν η εικαστικός Πολυτίμη Μαχαίρα και ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
Μάλιστα, ο τελευταίος έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα δείγματα γραφής από εντυπώσεις και εμπνεύσεις των… βενιαμίν συμμετεχόντων.
Μαριαλένα Πορίχη
Όπως και πέρυσι, φέτος η χρονιά ήταν εξίσου ωραία. Κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα στο μάθημα, είναι το γεγονός ότι μαθαίνουμε και πράγματα για τον συγγραφέα πέρα από τα βιβλία του. Δυστυχώς τα παιδιά τα τελευταία χρόνια παραμελούν το διάβασμα και προτιμούν να περνάνε τον ελεύθερό τους χρόνο σε οθόνες. Και τα παιδιά τα οποία διαβάζουν βιβλία τείνουν να μην μαθαίνουν τίποτα για τον συγγραφέα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τίποτα για συγγραφείς όπως ο Αντώνης Σαμαράκης ή η Άλκη Ζέη που είναι πολύ σημαντικές προσωπικότητες για το ίδιο μας το έθνος και αποτελούν βασικά κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας.
Στο σεμινάριο πέρα από την ανάλυση των βιβλίων και τις ιστορίες που γράφουμε με βάση τα βιβλία μαθαίνουμε και πράγματα για τους συγγραφείς μέσω όχι μόνο βιογραφικών πληροφοριών αλλά και από ιστορίες που μας λένε οι δάσκαλοί μας. Επιπλέον μου αρέσει πολύ και το γεγονός ότι το σεμινάριο δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα βιβλία των συγγραφέων που μελετάμε αλλά και στην τέχνη. Θα μου άρεσε πολύ αν του χρόνου θα μπορούσαμε να συναντιόμαστε πιο συχνά από κοντά μιας και οι λίγες συναντήσεις μας είναι χαραγμένες ως όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό μου. Ελπίζω από του χρόνου να μπορώ να δώσω περισσότερο χρόνο στη συγγραφή πράγμα που δεν κατάφερα να κάνω φέτος. Εύχομαι καλό καλοκαίρι από καρδιάς τόσο στους δύο καταπληχτικούς δασκάλους μου όσο και στους ταλαντούχους συμμαθητές μου. Κι ας έρθει η μέρα που το σεμινάριο θα αναλύει τα κείμενα του Κώστα Στοφόρου! Εις το επανιδείν!
Έλενα Γιαννούχου
Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που πήρα μέρος στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Η αφορμή ήταν ότι είχε θέμα την Άλκη Ζέη που είναι μία συγγραφέας που αγαπώ και έχω διαβάσει αρκετά βιβλία της. Το σεμινάριο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και έμαθα αρκετά πράγματα σε αυτό, αν και δυστυχώς οι πολλές υποχρεώσεις μου δεν μου άφηναν πολύ χρόνο για να ασχοληθώ όσο θα ήθελα.
Αυτό όμως που θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστο, είναι η υπέροχη βόλτα που κάναμε μία Κυριακή στην Πλάκα… Όλα αυτά που είδαμε και μάθαμε ήταν μοναδικά και πάρα πολύ ενδιαφέροντα! Μακάρι να μπορέσω να παρακολουθήσω και του χρόνου. Σας ευχαριστώ για όσα μου μάθατε!
Διαχρονικά μηνύματα
Οι ιθύνοντες του σεμιναρίου, στη διάρκεια της περιόδου, έθεσαν στα παιδιά το «μελανό» παρελθόν του καψίματος βιβλίων, ρωτώντας ποιες εκδόσεις θα έσωζαν και γιατί.
Ηλιοδώρα Πορίχη
Είναι Σεπτέμβριος του 4056 στο Παρίσι και τα βιβλία αρχίζουν να λιγοστεύουν. Φωτιές παντού. Το να καίνε βιβλία έχει καταντήσει επάγγελμα. Πρέπει να παραδώσουμε τα βιβλία ή θα μας κάψουν μαζί τους.
-Τι θα κάνουμε; Η φωτιά αρχίζει να εξαπλώνεται. Αύριο θα φτάσει στο σπίτι! Είπε η αδερφή μου.
-Έκλεισα εισιτήρια. Φεύγουμε αύριο για Ρώμη στις 4 το πρωί. Εκεί θα αρχίσουμε μια καινούρια ζωή. Όμως… θα πάρω ένα ρίσκο…
-Ωχ όχι! Ξέρω τι θέλεις να πεις! Δεν πρόκειται να πάρεις κάποιο βιβλίο μαζί σου! Τέλος!
-Θα πάρω μαζί μου το βιβλίο<< Ένα παιδί από το πουθενά>> της Άλκης Ζέη.
-Ρισκάρεις τη ζωή σου δεν το καταλαβαίνεις;
Δεν της απάντησα και έτρεξα να βρω το βιβλίο. Την επόμενη μέρα έκρυψα το βιβλίο κάτω από το παλτό μου. Φτάναμε στο αεροδρόμιο και ξαφνικά ένας κύριος φώναξε <<ΒΙΒΛΙΟ! ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΟ!>> ένας αστυνομικός άρχισε να μας κυνηγά, όμως μπήκαμε γρήγορα και μας έχασε. Μπήκαμε στο αεροπλάνο και αρχίσαμε τον δρόμο μας για μια καινούρια ζωή.
Συναντήσεις με την… Ιστορία
Τελευταία πρωτοβουλία που πήραν οι ιθύνοντες του σεμιναρίου υπήρξε η δράση «Καρυάτιδες», με αφορμή το βιβλίο της αείμνηστης συγγραφέα «Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην Πλάκα και συζήτησαν εκτενώς το θέμα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, η νηπιαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη παρουσίασε ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρότζεκτ που υλοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Βρετανικό Μουσείο και σε αυτό της Ακρόπολης, με θέμα τις Καρυάτιδες.
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο, με αφορμή αυτή τη συζήτηση και τις δράσεις, δημιούργησαν δικές τους ιστορίες και τις εικονογράφησαν.
Η δουλειά αυτή συμπεριλήφθηκε σε ένα μικρό βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
Δείτε επίσης: Υπέροχες ιστορίες στο Αετοπούλειο με έμπνευση από την Άλκη Ζέη
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook