Από μνήμες για τη Μικρασιατική Καταστροφή «γέμισε» το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου, σε μια βραδιά με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο των 100 χρόνων, την οποία κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η εκδήλωση της 19ης Νοεμβρίου, που διοργάνωσε το σχολείο μαζί με τον Σύνδεσμο Κωνσταντινουπολιτών – Μικρασιατών «Ρίζες» και τη στήριξη του Δήμου, συγκίνησε το κοινό.
Η αίθουσα ήταν, μάλιστα, κατάμεστη, με αποτέλεσμα να μην χωρέσουν όλοι οι επισκέπτες, για τους οποίους υπήρχε πρόνοια να παρακολουθούν τα δρώμενα μέσω βίντεο, από την είσοδο του κτηρίου.
Την πρώτη εντύπωση «κλέβει» η σπάνια έκθεση ιστορικών κειμηλίων, που ανήκουν στη συλλογή του τοπικού συλλόγου, με αντικείμενα από τη Μικρά Ασία, στολές του Ελληνικού Στρατού, ξεχωριστά έγγραφα, φωτογραφίες ακόμα και εκκλησιαστικές εικόνες τις οποίες μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις προγονικές εστίες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αντίθεση ανάμεσα σε έπιπλα, υφαντά και σκεύη από (μεταξύ άλλων) Καππαδοκία, Άδανα, Μερσίνη της εποχής προ Μικρασιατικής Καταστροφής και στις κουρελούδες και τα λιτά ρούχα των ξεριζωμένων στο Χαλάνδρι.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Tην εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του ΓΕΛ Παύλος Αρβανίτης, σημειώνοντας ότι «η εκδήλωση έχει στο επίκεντρό της τη μνήμη, που μας προφυλάσσει και χαράσσει τον δρόμο για έναν κόσμο συμφιλίωσης χωρίς πολέμους».
Ακολούθησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Αθανασάτου, τονίζοντας ότι «ο Δήμος Χαλανδρίου αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και με πολλούς τρόπους τις δράσεις για την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», ενώ στάθηκε στη σημασία που έχει «να φτάνουν στα σχολεία της πόλης τέτοιες πρωτοβουλίες».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο, εκ μέρους του συνδέσμου «Ρίζες», ο Νίκος Καραμπουρνιώτης αναδεικνύοντας την «αξία της μνήμης», που, όπως είπε, «διδάσκει πολλά». Υπογράμμισε ότι «στο Χαλάνδρι της εποχής ήταν φιλόξενος ο κόσμος, αλλά εχθρικές οι ηγεσίες και ο περίγυρός τους». Τόνισε το γεγονός ότι ο Δήμος τίμησε από την πρώτη μέρα του 2022 τη «μαύρη» επέτειο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης μουσείου για την ιστορία του Χαλανδρίου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν τα παιδιά του 2ου Λυκείου, με τη στήριξη καθηγητών τους. Αρχικά, «ανέβηκε» το θεατρικό έργο «Πώς φτάσαμε ως εκεί», όπου συμμετείχαν οι μαθητές του ΓΕΛ: Α. Αρφαρά, Ε. Καραντάκη, Ε. Τσακαλάκη, Δ. Βίβος, Π. Αγγελόπουλος, Α. Χατζηχαραλάμπους, Ν. Τζιωτάκης (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Σ. Βαζαίου).
Τη σκυτάλη πήρε το βίντεο «Υπάρχουν χαμένες πατρίδες;, σε δημιουργία της Ε. Τσακαλάκη και έπειτα η μαρτυρία Χαλανδραίας Μικρασιάτισσας σε διήγηση των Α. Σπηλιοπούλου, Μ. Ψαριανού (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σ. Δεμένεγα).
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με «αφηγήσεις» από τα παιδιά: Ρ. Τσακιράκη, Ε. Τσακαλάκη, Ν. Τζουβάλας, Α. Κούδα, Κ. Μαρκαντώνη (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Κ. Φερβάγεν-Αποστολάκη)
Ακολούθησαν χοροί από το σχολείο, με τη συμμετοχή των μαθητών Δ. Βλαχογιάννη, Μ. Δημοπούλου, Κ. Ορφανού, Χ. Παλάκη, Α, Κατσίβα, Α. Ηλιοπούλου, Χ. Καλιοτζοπούλου, Ι. Χατζηκυριάκου, Ε. Κατσιμπέρη, Η. Παναγοπούλου, Κ Τσατάνη, (Υπ. εκπαιδευτικός: Π. Πασαλιμανιώτου).
Η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν αρκετοί αιρετοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι φορέων, έκλεισε με χορευτικό δρώμενο του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτας».
Την τεχνική Επιμέλεια είχαν οι Ι. Ασλάνογλου, Μ. Τσούνη, για το φωτογραφικό υλικό μερίμνησε η Μ. Κατσαούνη, ενώ την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης συγκρότησαν οι: Ι. Αθανασάτου, Ν. Καραμπουρνιώτης, Π. Αρβανίτης, Δ. Αρζουμανίδου, Μ. Ανδρεαδέλλης.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει στο σχολείο έως τις 30 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη από 19:30 έως 20:30, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνο: 210 6817745 & 6989898899
Δείτε επίσης: Επιστρέφει η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης